به گزارش نما بر اساس آخرین آمار وزارت بهداشت که در سال ۱۳۹۲ اعلام شد، میزان ابتلا به فشارخون در ایران، همطراز با کشورهای پیشرفته دنیا است. به اعتقاد پزشکان، دلیل این آمار بالا مصرف بیرویه مواد دخانی و گسترش روزافزون استفاده از فستفودها و تغذیه نامناسب است.
استرس، عامل دیگری است که میزان ابتلا به فشار خون را در ایران بالا برده است. طبق برآورد سازمان بهداشت جهانی، ۱۲ درصد از مرگ و میر جهانی ناشی از فشارخون بالا است.
فشار خون چیست؟
سرخرگها خون را از قلب به نقاط دیگر بدن انتقال می دهند. برای آنکه خون بتوانددر این عروق به جریان در آید، باید فشار مناسب و متناسبی ایجاد شود.این فشار جریان خون در سرخرگهای بدن یعنی فشاری که در هر انقباض عضله قلب در اثر برخورد خون به دیواره سرخرگ وارد می شود، فشار خون نام دارد. هنگامی که سرخرگهای بزرگ ، قابلیت ارتجاع و استحکام طبیعی خود را از دست بدهند و عروق کوچک هم باریکتر شوند، فشارخون بالا می رود.
بالاترین میزان فشارخون ، فشار سیستولیک است که همان فشاری است که به هنگام انقباض ماهیچه قلب موجب میشود تا خون از قلب به نقاط دیگر بدن برسد.
کمترین میزان فشارخون، فشار دیاستولیک است که فشار بین ضربانهای قلب محسوب می شود و مربوط به زمانی است که قلب در حالت استراحت قرار دارد.
فشار خون بالا چیست؟
منظور از فشار خون بالا، افزایش فشار وارده از جریان خون به دیواره رگهای خونی است در شرایطی که فشار خون سیستولیک بیشتراز ۱۴۰ mmhg وفشار خون دیاستولیک بالاتر از ۹۰ mmhg باشد.
فشار خون بالا گاهی کشنده بی سروصدا نامیده میشود، چراکه عموما علامت خاصی ندارد. توجه داشته باشید که فشارخون بطور طبیعی در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا می رود، اما فردی که دچار بیماری فشار خون بالا است، به هنگام استراحت نیز فشارخونی بالاتر از حد طبیعی دارد.
چه کسانی به فشار خون مبتلا میشوند؟
فشارخون بیماری است که هم در زنان و هم در مردان شیوع دارد. بروز فشار خون بیشتر بعد از سن ۴۰ سالگی است، اما با تغییر الگوی زندگی شهری، شیوع آن در سنین پایینتر رو به گسترش است. اما به طور کلی در سنین بالا تر از ۵۵ سال برای مردان و بالای ۶۵ سال برای زنان، باید غربالگری فشار خون انجام شود.
چاقی و اضافه وزن یکی از فاکتورهایی است که میتواند زمینهای برای ابتلا به بیماری فشار خون باشد. همچنین سیگار کشیدن و مصرف الکل دو عامل مهم دیگر در ابتلا به فشارخون بالا هستند.
از نظر الگوهای غذایی، نمک و یا رژیم غذایی حاوی نمک و چربی اشباع شده زیاد عوامل خطرساز جدی هستند. از سوی دیگر اگر از افرادی هستید که میوه و سبزیجات را به طور معمول و به میزان لازم استفاده نمیکنید، باید بیشتر نگران باشید.
کم تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی کافی و استرس هم از عوامل افزاینده ابتلا به فشار خون هستند. مصرف قرصهای ضد حاملگی، کورتونها و بعضی از انواع داروهای مهار کننده اشتها یا دکونژستانت ها و عوامل ژنتیکی مانند ابتلا به بیماریهای قلبی، کلیوی و یا سابقه سکته مغزی و حمله قلبی هم می توانند احتمال ابتلا به فشار خون بالا را، افزایش دهند.
چه كسانی به فشار خون مبتلا میشوند؟
سرخرگها خون را از قلب به نقاط دیگر بدن انتقال می دهند. برای آنكه خون بتوانددر این عروق به جریان در آید، باید فشار مناسب و متناسبی ایجاد شود.
۱۳۹۲/۷/۱۳