به گزارش نما، سایت رادیو فردا وابسته به سازمان سیا در یادداشتی به تحلیل و بررسی دعوت ملک عبد الله پادشاه عربستان از"حسن روحانی" برای سفر به عربستان پرداخته است.
رادیو فردا در بخشی از یادداشت خود به نقل از روزنامه الشرق الاوسط نوشت: نویسنده عربستانی تحلیل کرده است که تندروها در ایران معتقد هستند، رئیس جمهوری جدید ایران با تماس تلفنی خود با اوباما «بوسه» مجانی تقدیم آمریکایی ها کرد و در چنین شرایطی نباید به او اجازه داد یک «بوسه» مجانی دیگر به سعودی ها ارائه کند.
طارق حُمید دعوت به حج را عادی تلقی کرده و نوشته است که هر سال پادشاه عربستان برای رؤسای کشورهای اسلامی چنین دعوتی ارسال میکند که از جمله آنها محمود احمدینژاد بود.
این سایت در ادامه می نویسد: «ایران از سال ۲۰۰۱ و بعد از سقوط طالبان در افغانستان و سپس سال ۲۰۰۳ و واژگون شدن رژیم صدام حسین در عراق، توانست با حداقل هزینه، حداکثر بهره برداری را از رویدادهای جاری به نفع خود به عمل بیاورد. در فاصله کمتر از ۵ سال نیز گروههای سیاسی هوادار ایران در عراق قدرت گرفتند. اما عربستان سعودی با وجود همراهی در جنگ بر ضد صدام حسین، به شکلی بازنده رقابت منطقهای در عراق به حساب آمد به طوری که برای مدتها دولت جدید عراق روابط چندانی با عربستان نداشت و تضادهای شدید مذهبی و سیاسی میان آن دو شکل گرفت.
در افغانستان نیز با سقوط طالبان، عربستان یکی از اهرمهای فشار خود را در منطقه از دست داد و این رویدادها به ایران کمک کرد تا در فضای جدید اهدافی فراتر از آنچه در سابق داشت، طراحی کند. در چنین اوضاعی ایران و عربستان وارد یک «جنگ سرد» منطقه ای شدند که از عراق تا لبنان گسترده شده بود و مناطقی چون شمال یمن، بحرین و منطقه قطیف در داخل عربستان را در برمیگرفت.»
به نوشته رادیو فردا، «در این سالها توازن قوا کاملا به نفع ایران تغیر پیدا کرده بود و با جنگ سال ۲۰۰۶ حزبالله و اسرائیل، ایران فارغ از وجود دو دشمن دیرینه خود یعنی صدام حسین و طالبان گامهایی در رویارویی «آزمایشی» با اسرائیل برداشت. جنگ سال ۲۰۰۶ حزبالله با اسرائیل نه فقط آزمون کوچکی برای سناریوی جنگ احتمالی اسرائیل و ایران به شمار میرفت. جنگی که علیرغم تمام خرابیهای آن، ایران و حزبالله همیشه از آن بهعنوان یک «پیروزی بزرگ» یاد میکنند و تا امروز حزبالله را به بازیگر اصلی صحنه سیاست در لبنان تبدیل کرده است که به دشواری میتوان تصمیمی برخلاف خواست آن در این کشور اتخاذ کرد.
اما با شروع «بهار عربی» و رسیدن آن به سوریه، کشوری که ستون اصلی سیاست منطقهای ایران به حساب میآید، عربستانیها را به این فکر واداشت که بتوانند امتیازات از دست رفته خود در طول یک دهه گذشته را بازیابند و با ساقط کردن رژیم بشار اسد، دولت ایران را به مرزهای خود محدود کنند. ... به نظر میرسد استراتژی جمهوری اسلامی براساس بقای بشار اسد بنا شده است و منافع عربستان سعودی تنها با رفتن حاکم دمشق میسر میگردد. این دو سیاست متضاد هم در اجزاء و هم در کلیت خود نقیض همدیگر هستند و هر دو کشور حاضر نیستند نه در اجزاء و نه در کلیت سیاست خود تغیری ایجاد کنند.»
این سایت در ادامه می نویسد: «دعوت عبدالله پادشاه عربستان از حسن روحانی برای ادای مراسم حج بسیار زیرکانه اتخاذ شده است. بسیاری از تحلیلگران امور منطقه معتقدند سفر روحانی به عربستان به شکلی «کوتاه آمدن » ایران از برخی سیاستهای خود در برابر عربستان یا «تغیر در روش» جمهوری اسلامی تلقی میشد که با آمدن یک رئیس جمهور جدید بشارت آن را داده بودند.»
رادیو فردا افزود: «این موضوع اگرچه در حقیقت ممکن است به این شکل نباشد اما در ظاهر به این صورت عرضه خواهد شد و تأثیر منفی خود را بر همپیمانان ایران در منطقه خواهد گذاشت. به همین دلیل است که روزنامه «الاخبار» نزدیک به حزبالله در لبنان درباره لغو سفر روحانی به عربستان نوشت: دیدار روحانی از مسکو که همواره در طول بحران سوریه، دست از حمایتهای خود از بشار اسد برنداشت و دیدار از واتیکان و شخص پاپ که در برابر حمله نظامی به سوریه موضع مخالف کرد، از رفتن به عربستان واجبتر تلقی شده است. موضوعی که تحلیلگران هوادار ریاض «به تلخی» آن را «حج مسکو»، «حج واتیکان» و «حج واشینگتن» عنوان کردهاند.»
دعوت زیركانه ملك عبدالله از حسن روحانی
«تصمیم ملك عبدالله در دعوت از روحانی بسیار زیركانه بود. سفر او به منزله "كوتاه آمدن" ایران از سیاستهای خود در برابر عربستان تلقی میشد.»
۱۳۹۲/۷/۲۱