نسخه چاپی

عدم تمایل ۱+۵ برای پذیرش مكتوب غنی‌سازی در ایران

روزنامه گاردین نوشت: اختلافات میان ایران و غرب كه تاكنون مانع توافق تاریخی هسته‌ای میان آنها شده بود، ظاهرا در شرف برگزاری دور جدید مذاكرات در ژنو به طور چشمگیری كاهش یافته است.

به گزارش نما، روزنامه گاردین در آستانه برگزاری دور سوم مذاکرات ژنو به تحلیل فضای پیرامون گفت‌وگوها پرداخت و نوشت: یک روز قبل از مذاکرات ژنو، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با انتشار فیلمی در یوتیوب اعلام کرد، مسیر حل مناقشه هسته‌ای ایران باز است و سپس از قدرتهای جهان خواست «این فرصت دیپلماتیک» را مغتنم بشمارند. همزمان با اقدام ظریف، دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس نیز با حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان تلفنی گفت‌وگو کرد که این اقدام نخستین بار طی یک دهه گذشته بود.

به گفته سخنگوی کامرون، این دو مقام روابط دوجانبه میان انگلیس و ایران را مورد بحث قرار دادند و از اقداماتی که از زمان تصدی پست ریاست جمهوری به دست روحانی، اتخاذ شده، استقبال کردند، از جمله انتصاب کاردار غیر مقیم انگلیس در تهران. به گفته سخنگوی نخست وزیر انگلیس، کامرون و روحانی همچنین توافق کردند به تلاش‌های خود برای بهبود روابط میان تهران و لندن، بر مبنای روابط دوجانبه و گام به گام ادامه دهند. درباره برنامه هسته‌ای ایران نیز این دو اتفاق نظر داشتند که پیشرفت چشمگیری در مذاکرات اخیر ژنو صورت گرفته و بسیار حائز اهمیت است که از فرصت پیش‌رو برای مذاکرات بهره جسته شود.

بر اساس این گزارش، همه مقامات غربی پذیرفته‌اند که درجه‌ای از غنی‌سازی اورانیوم در ایران بخشی غیرقابل اجتناب از هر نوع توافقی است اما واشنگتن و متحدانش مایل نیستند پذیرش این موضوع مکتوب شود چراکه آن را خطرناک تلقی می‌کنند.


گاردین نوشت: در اردوگاه غربی‌ها نیز نشانه‌هایی از توافق بر سر راکتور آب سنگین اراک وجود دارد. یک منبع دفاعی در فرانسه در این باره گفت: پافشاری فرانسه برای توقف کامل فعالیت راکتور آب سنگین اراک دیدگاه کل دولت پاریس نیست. در واقع، در پاریس میان وزرات خارجه و ریاست جمهوری در این باره بحث‌هایی وجود دارد.

در بخش دیگری از این مطلب آمده: مذاکرات از نشست قبلی ژنو تاکنون ظاهرا به حل برخی اختلافات درونی ۱+۵ منجر شده. مارک هیبس، کارشناس هسته‌ای در موسسه هریتیج در این باره می‌گوید: من بسیار خوشبین هستم که یک تفاهم وجود دارد. اروپایی‌ها امیدوارند که اکنون مشکلی وجود ندارد.

این روزنامه انگلیسی با اشاره به اینکه بحث دیگری که بر روی میز وجود دارد، توقف غنی‌سازی ۲۰ درصد و اورانیوم غنی‌شده با غلظت ۲۰ درصد و توقف تولید و نصب سانتریفیوژهای جدید است، نوشت: در ازای این امتیازات، ۱۰ میلیارد دلار از اموال ایران آزادسازی می‌شود، به محدودیت تجارت طلا، مواد پتروشیمی و قطعات هواپیما پایان داده می‌شود. مقاماتی که در مذاکرات حضور دارند، می‌گویند هر یک از این موارد شامل جزئیات بسیار و نیازمند توافقات فنی است بنابراین رسیدن به توافق در این موارد پروسه‌ای طولانی خواهد بود.

گاردین در بخش دیگری از مطلب خود نوشت: مذاکرات به تنش در روابط اسرائیل – آمریکا منجر شده است. به دنبال هشدار بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل درباره هر نوع توافق در ژنو، جان کری، وزیر خارجه آمریکا شفاف بیان کرد که از اراضی اشغالی دیدار نخواهد کرد. دوشنبه جان کری از حق نتانیاهو برای بیان مواضعش و دفاع از منافع اسرائیل سخن گفت، با این حال، افزود، « در اینجا کاری انجام نمی‌دهیم که اسرائیل را به مخاطره اندازد. در واقع، معتقدیم این کار خطر را کاهش می‌دهد».

۱۳۹۲/۸/۲۹

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...