به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، سایت روزنامه "واشینگتن پست" در مقاله ای به تشریح اختلاف میان آمریکا و رژیم صهیونیستی بر سر مسأله مذاکره با ایران پرداخته است. در این تحلیل که روزآن لاین منتشر کرده، اختلافات کنونی آن ها با اختلاف سال 1981 مقایسه شده است. واشینگتن پست نوشته است:
سه دهه پیش آزمون اراده سیاست خاورمیانه ای بین رئیسجمهور آمریكا و نخست وزیر اسرائیل به عنوان "ریگان یا بگین" مشهور شده بود. این هفته جریان مذاكرات ایران را میتوان "باراك یا بیبی" خواند.
بنیامین نتانیاهو برخلاف مخالفت دولت اوباما در حال لابی كردن در كنگره آمریكاست تا علیه ایران تحریمهای جدیدی اعمال كند. نتانیاهو روز یكشنبه گفت: "ایران زیر فشار اقتصادی است و ادامه این فشار یا افزایش آن میتواند به نتایج بهتر در روند دیپلماتیك منجر شود."
پرزیدنت اوباما مخالف است. او اعتقاد دارد اگر كنگره تحریمهای جدیدی اعمال كند میتواند مذاكرات را در مرحله حیاتی خود نابود کند. رهبر ایران ممكن است نتیجه بگیرد كه تندروها به دنبال تغییر رژیم هستند و در آن صورت مقامات آمریكا هم گمان میكنند كه ایرانيها ممكن است تصمیم بگیرند از مذاكرات كنار بكشند و به تبع آن برنامه هستهای خود را پیش ببرد و هرگونه حمله نظامی آمریکا و اسرائیل را خنثی کنند.
در سال ۱۹۸۱ بین آمریکا و اسرائیل در مورد فروش تجهیزات نظامی به عربستان سعودی اختلاف در گرفت. دولت اسرائیل با نخست وزیر آن، مناخیم بگین سعی داشت تصمیم رونالد ریگان را تغییر دهد. ریگان در این آزمون برنده شد و تجهیزات را به عربستان فروخت.
چانهزنی ایران این هفته در ژنو ادامه مییابد. قرار است این کشور در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه با گروه ۱+۵ دیدار کنند.
سختترین مسئله میتواند تقاضای ایران، به عنوان امضاء کننده انپیتی، برای به رسمیت شناختن حق این کشور برای غنیسازی اورانیوم جهت مصارف صلحآمیز باشد. آمریکا اصرار دارد که انپیتی چنین حقی را محفوظ نمیدارد. اما مذاکرهکنندگان به ادبیاتی دست یافتهاند که طی آن با حفظ وجهه ایران، غنیسازی نزدیک به درجه ساخت سلاح متوقف شود و غنیسازی برای مصارف غیرنظامی به صورت محدود انجام پذیرد.
گزارش صدای آمریکا از اختلاف آمریکا و صهیونیست ها
معمولا در روند مذاکرات، زبانی اتخاذ میشود که دو طرف بتوانند برداشت خود را داشته باشند و در عین حال به نتیجه برسند. اما در این مورد آمریکا اصرار دارد که همهچیز باید دقیق و مشخص و صریح باشد. باید دو طرف بتوانند با نتیجهای قطعی به خانه بروند و آنرا به مردم خود ارائه کنند.
این مسئله برای اسرائیل و همچنین برای ایران اهمیتی نمادین دارد. نتانیاهو میخواهد ایران اساسا هرگونه امکان ساخت سلاح هستهای را از بین ببرد که به معنی توقف کامل غنیسازی است.
آمریکا اعتقاد دارد در مورد ایران این موضوع امکانپذیر نیست. در سال ۲۰۰۳ حسن روحانی مذاکرهکننده هستهای ایران بود و این کشور به غرب پیشنهاد محدود کردن برنامه خود را داد. در آن زمان ایران حدود ۱۶۴ سانتریفیوژ داشت. آمریکا و اسرائیل پیشنهاد ایران را رد کردند و تصمیم گرفتند فشار بیشتری بیاورند. امروز ایران ۱۹۰۰۰ سانتریفیوژ دارد.
حالا مقامات آمریکا میترسند با اصرار نتانیاهو برای فشار بیشتر دوباره چنین چیزی تکرار شود.
در سال ۱۹۸۱ یکی از نقشآفرینان اصلی شاهزاده بندر بن سلطان عربستان سعودی بود که در آن زمان یک دیپلمات و حالا رئیس اطلاعات عربستان است. رفتار عجیب بندر در ماههای اخیر مقامات آمریكایی را خشمگین كرده است و این خشم منجر به اقدامات جدید آمریکا جهت مستحكم كردن سیاست خود در قبال كشورهای خلیج فارس و مصر و سوریه شده است.
در مورد مصر وزارت خارجه آمریكا گروهی را به خلیج فارس میفرستد تا با عربستان و امارات در مورد كمكهای سیاسی و مالی به انتقال مصر به سمت دموكراسی غیرنظامی كار كنند. در مورد سوریه آمریكا در حال كشف امكان ایجاد یك منطقه امن در كشور برای كمكهای بشردوستانه است.
خشم آمریكا از رفتار عجیب شاهزاده عربستانی مقابل ایران
در سال ۲۰۰۳ حسن روحانی مذاكرهكننده هستهای ایران بود و این كشور به غرب پیشنهاد محدود كردن برنامه خود را داد. در آن زمان ایران حدود ۱۶۴ سانتریفیوژ داشت. آمریكا و اسرائیل پیشنهاد ایران را رد كردند و تصمیم گرفتند فشار بیشتری بیاورند. امروز ایران ۱۹۰۰۰ سانتریفیوژ دارد.
۱۳۹۲/۹/۲