نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، پس از آنکه به سه گزینه برای تصدی وزارت ورزش و جوانان دولت یازدهم آرای لازم را ندادند، نهایتاً با دقت و وسواس زیادی که به خرج دادند، سرانجام به دکتر «محمد گودرزی» به عنوان گزینه چهارم رئیس جمهور دکتر حسن روحانی رأی اعتماد دادند و عنان اختیار ورزش را به این شخصیت دانشگاهی سپردند.
به شهادت واقعیتها، همه دستاندرکاران دریافته و میدانند که ورزش عرصهای است باز و عملکرد مدیران آن خیلی زود به قضاوت گذاشته میشود و با توجه به اینکه روند انتخاب وزیر ورزش و جوانان حدود ۹۰ روز یعنی مدت زمانی حدود یک چهارم سال به طول انجامید، به جا دیدهایم که نکات هفت گانهای را در مقولههای مربوط به ورزش و امور جوانان یادآوری کنیم.
الف- امروز وزیر ورزش و جوانان به حق میتواند مدعی باشدکه یک شخصیت دانشگاهی است. بنابر این جامعه ورزش انتظار دارند، دکتر محمود گودرزی با ایجاد تغییرات در مدیریت، دیدگاهها، روشها و عملکردها در این عرصه، ورزش ایران را طی یک برنامهریزی چند سویه و دقیق در دراز مدت به سمت علمی شدن پیش ببرد تا فاصله ما با کشورهایی که در جهان به عنوان دارندگان «ورزش علمی» شناخته شدهاند، کم و کمتر شود.
ب- کارشناسان و دلسوزان جامعه ورزش به خوبی میدانند، بلاتکلیفی اغلب فدراسیونها و اداره آنها توسط «سرپرستان موقت» چه زیانهای آشکار و پنهانی بر پیکر ورزش ما وارد کرده است. به همین دلیل میتوان بر این پیشنهاد مشخص تاکید کرد که به جا است اولویت کاری وزیر ورزش و جوانان سر و سامان دادن به این فدراسیونهای بدون رئیس و برگزاری انتخابات مجمع فدراسیون باشد.
ج- مسئله مهم دیگر موضوع انتخابات کمیته ملی المپیک است که از دیر باز یک عده افراد شناخته شده و همواره فرصتطلب و بیگانه با ورزش فقط منافع شخصیشان را در رسیدن به کرسیهای این کمیته جستجو میکنند. این افراد سالها است به هر شیوهای برای رسیدن به «قدرت» دست زدهاند و به عبارتی دیگر، در نهایت ناشایستگی بر ورزش کشور «چنبره» زدهاند. این افراد که چنان شناخته شده هستند که نیازی نیست اسامیشان در اینجا بیاید. مدتی است تحرکاتی را آغاز کردهاند تا با برگزاری شتاب زده انتخابات کمیته ملی المپیک کماکان به منافع شخصی خود برسند.
دکتر گودرزی وزیر ورزش و جوانان باید نگاهی دقیق به این موضوع داشته و تلاش کندکه این انتخابات در یک زمان مناسب و در یک فضای سالم برگزار شود. در ضمن کسی باید مسئولیت خطیر برگزاری این انتخابات را بر عهده بگیرد که با ضرورتهای زمان و اهمیت وزارت ورزش و جوانان کاملاً آشنا باشد. بدیهی است که دود بیتوجهی به این انتخابات مستقیماً به چشم مجموعه ورزش ایران در سطح ملی فرو خواهد رفت.
د- بازیهای آسیایی «اینچئون» که در کره جنوبی برگزار خواهد شد و اهمیت زیادی دارد، در پیش است و باید برای حضور مقتدرانه در آن آماده شد. کاروان اعزامی ایران باید در این مسابقات دست کم از عنوان چهارمی خود در بازیهای آسیایی «گوانگجو» ی چین دفاع کند. در واقع تیمهای ایرانی که قرار است در این مسابقات شرکت کنند، باید مقتدر باشند و ورزشکاران از هر نظر آمادهای را به این مسابقات ببرند. بدیهی است که آشفتگی در برنامهریزی کمبود بودجه و عدم برگزاری اردوهای آمادهسازی میتواند شکست تلخی را به کاروان کشورمان تحمیل کند. دکتر گودرزی متولی ورزش کشورمان باید هر چه زودتر افرادی شایسته را در کار برنامهریزی برای موفقیت کشورمان در این رقابتها برگزیند. در غیر این صورت باید منتظر سئوال و بازخواست نمایندگان محترم مجلس باشد!
ه- وزیر جدید ورزش و جوانان فقط با ایجاد ارتباطی منطقی، نزدیک، عاطفی و البته با لحاظ کردن خواستهای منطقی و نیازهای ورزشکاران و مردم میتواند ضمن فراهم آوردن اسباب دلگرمی قهرمانان مدالآور، پیشاپیش زمینههای عینی و ذهنی برای موفقیت آنها را بسترسازی کند. قهرمانانی که سالها در رشتههای مختلف تمرین کرده، زحمت کشیده، سختی، رنج و دشواریهای بسیاری را تحمل کرده و با قدرت و دلاوری در مسابقات جهانی و المپیک برای ایران افتخار کسب کردهاند، میتوانند پیروزیهای درخشانی رادر این دوره از مسابقات به دست آوردند. پرسش این است که چرا حالا برخی ازآنان در شرایط مطلوبی ازلحاظ روحی و روانی نیستند!؟ باور کنید در صورت رسیدگی به خواستهای به حق این ورزشکاران نامی و باشناختی که از روحیه ملی و میهنی آنان سراغ داریم، میتوانیم به این یقین برسیم که نمایشی متفاوت و بسیار بهتر ازگذشته در کره جنوبی ارائه خواهند داد.
و- کارشناسان آگاه و فهیم میدانند از جمله آفتهای فوتبال کشورمان حواشی آزار دهنده فراوانی است که مثل خوره به جان این رشته افتاده است. این حواشی آزار دهنده ناشی از عوامل تنشزایی است که در صورت بیتوجهی و عدم رسیدگی به آن میتواند مثل گذشته بر متن فوتبال ایران تاثیر مخرب بگذارد و ترمزی شود در حرکتهای این رشته پرمخاطب. از سوی دیگر با توجه به صعود تیم ملی ایران به جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل، انتظار میرود وزیر ورزش و جوانان در جهت آسیبشناسی فوتبال ایران، کارشناسان زبده را به کار گیرد تا تیم ملی فوتبال کشورمان بدون کوچکترین دغدغه راهی برزیل شود.
ز- داستان پروژههای نیمه تمام هم چند سالی است که در سایه مسئولین بیکفایت ورزش مثل بختک بر سرورزش ایران افتاده است! کما اینکه یکی از نمایندگان محترم مجلس که در مخالفت دکتر گودرزی صحبت میکرد به موضوع نیمه کاره ماندن پروژه ورزشگاه نقش جهان اصفهان اشاره کرد. یکی از بدیهیترین حقوق شهروندی مردم شهرهای مختلف کشور برخورداری از امکانات ورزشی است.
امید میرود وزیر جدید ورزش و جوانان با طرحی نو به این مطالبه به حق پاسخ گوید. گفته میشود به بیش از شش هزار میلیارد تومان بودجه برای تکمیل این پروژههای نیمه تمام نیاز است! و با عنایت به شرایط فعلی کشورمان و تحریمهای ناجوانمردانه، نمیتوان تامین این بودجه را از دولت درخواست کرد. شایدتنها راه حل این معضل وارد کردن بخش خصوصی به این پروژهها باشد. ضروری است وزیر ورزش و جوانان با کمک کارشناسان خبره، تدابیر مناسبی برای این مسئله مهم بیندیشد.
از همه مهمتر اینکه دکتر گودرزی باید بداند مسئولیت جدیدش بسیار مهم و قابل مقایسه با مسئولیتهای گذشتهاش نیست و اهمیت این مقوله از آنجایی دو چندان میشود که موضوع «جوانان» و مطالبات آنان هم در میان است که نمیتوان به سادگی از کنار آن گذشت و دقیقاً به همین خاطر بود که مجلس محترم با درایت و دقت و وسواس در رأی اعتماد دادن به وزیر ورزش و جوانان عمل کرد. در حاشیه باید این واقعیتها نیز دیده شوند که جوانان نیازهایی اساسی دارند، چون اشتغال، مسکن، ازدواج و به سلامت گذراندن اوقات فراغت و... در این باره باز هم سخن خواهیم گفت.
هفت نكته كلیدی و محوری برای وزیر ورزش و جوانان
محمدرضا تهرانی
۱۳۹۲/۹/۱۷

