به گزارش نما به نقل از فرارو: آمارها حاکی از مرگ حداقل 5000 نفر در سال به دلیل آلودگی هوا تنها در تهران و چند شهر بزرگ صنعتی است. گفته میشود روزانه چندین نفر به دلیل آلودگی هوا در بیمارستان بستری میشوند. با این حال مشخص نیست چرا هیچ ارگانی به این موضوع توجه نمیکند.
صادق زیباکلام استاد دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی گفت: «یکسری مسائل وجود دارد که نمیتوان از مردم انتظار حل و فصل آنها را داشت. انتظار رانندگی خوب و احترام به قانون موضوعاتی است که تا حدودی میتوان از مردم انتظار داشت که رعایت کنند اما آلودگی هوا موضوعی نیست که بتوان از مردم انتظار داشت آن را رفع کنند.»
وی ادامه داد: «در همه جای دنیا و در تمام نظامهای سیاسی یکسری مسئولیتها و تکالیف وجود دارد که بر عهده حکومتهاست که از آن جمله مسائل مرتبط با محیط زیست است. در همه کشورها مسئولیت مسائل مربوط به محیط زیست بر عهده دولتهاست و به طور مثال بررسی آلودگی آب تهران موضوعی نیست که صادق زیباکلام بتواند آن را انجام دهد.»
این استاد دانشگاه اظهار کرد: «مشکل اساسی آلودگی هوا این است که ارگانی که تمام مسئولیت بر عهده آن است، جز مصاحبه و سخنرانی کار دیگری انجام نمیدهد.»
وی ادامه داد: «چندی پیش یکی از مسئولان حرفی زد که مو بر تن من سیخ شد. وی عنوان کرد که موضوع مبارزه با آلودگی هوا متولی ندارد! این صحبت خیلی دردناک است که در قرن 21 در جمهوری اسلامی ایران مردم شهرهای تهران، اهواز، مشهد، اراک، اصفهان و ... هوای آلوده استنشاق میکنند و رفع این معضل متولی ندارد.»
زیباکلام در پاسخ به این سوال که چرا معضل آلودگی هوا هیچ اهمیتی برای دولت ندارد؟ گفت: «دلیلش این است که آلودگی هوا هیچ ما به ازای سیاسی، ایدئولوژیک و امنیتی برای دولت جمهوری اسلامی ایران ندارد.»
این استاد دانشگاه گفت: «بنده به عنوان یک شهروند جمهوری اسلامی که همراه با همسر، فرزند، پدر و مادرم این هوای آلوده را استنشاق می کنم از مجلس، شهرداری، محیط زیست و آقای روحانی میخواهم یک ریال از مالیاتی که از بنده دریافت میشود صرف اموری که در اولویت دولت است، نشود؛ بلکه صرف مبارزه با آلودگی هوا شود.»
وی ادامه داد: «گفته میشود یکی از دلایل اصلی آلودگی هوای تهران سوخت بنزینهایی است که در داخل تولید میشود؛ چراکه کیفیت بنزین تولیدشده در داخل کشور بنا به دلایل مختلف، پایین و آلاینده است.»
زیباکلام افزود: «در هیچ کشور درجه دو و سه اروپایی حتی اجازه نمیدهند که چنین بنزین و گازوئیلی که در ایران مصرف میشود به بازار عرضه شود.»
این کارشناس مسائل سیاسی گفت: «همچنین گفته میشود که خیلی از واحدهای تولیدی و صنعتی که اطراف تهران هستند گازهایی متصاعد میکنند که اصلا فیلتر نمیشود؛ در حالی که باید این فیلتر انجام شود.»
وی ادامه داد: «همه جای دنیا زمستان وجود دارد، اتومبیل وجود دارد اما هوای آنها به آلودگی هوای پایتخت ایران نیست. چون از نظر دولت ایران موضوع آلودگی هوا موضوعی سیاسی و امنیتی نیست و شامل مبارزه با آمریکا نمیشود و بنابراین مورد توجه قرار نمیگیرد.»
وی تصریح کرد: «بنده معتقدم مسئولیت اصلی و اساسی در خصوص آلودگی هوا متوجه دولت است و متاسفانه دولت هزینه و سرمایهگذاری لازم را برای رفع آلودگی هوا انجام نمیدهد. تنها هنر دولت این است که عنوان می کند فلان روز و فلان روز مدارس تعطیل است و طرح زوج و فرد از درب منازل اجرا میشود.»
زیباکلام گفت: «مجلس باید به دولت فشار بیاورد و از دولت بخواهد که به موضوع آلودگی هوا توجه کند اما مشکل اساسی این است که در کشور ما به آلودگی هوا اولویت داده نمیشود.»
وی ادامه داد: «البته بنده قبول دارم که نخبگان و روشنفکران نیز در این باره کمکاری کردهاند و اینجا وظیفه آنهاست که به دولت بگویند همان قدر که برای برنامه هستهای ارزش و اهمیت قائل است برای مبارزه با آلودگی هوا نیز هزینه کند.»
وی افزود: «نخبگان باید عنوان کنند که دولت باید رفراندوم برگزار کند تا مشخص شود آیا مردم اولویت را به آلودگی هوا میدهند یا به مسائل دیگر.»
برگزاری رفراندوم توسط دولت برای آلودگی هوا
صادق زیباكلام استاد دانشگاه و كارشناس مسائل سیاسی گفت: «یكسری مسائل وجود دارد كه نمیتوان از مردم انتظار حل و فصل آنها را داشت.وی افزود: «نخبگان باید عنوان كنند كه دولت باید رفراندوم برگزار كند تا مشخص شود آیا مردم اولویت را به آلودگی هوا میدهند یا به مسائل دیگر.»
۱۳۹۲/۱۰/۴