گروه ترجمه ـ پایگاه اینترنتی گلفنیوز 14 ژانویه 2014 (۲۴ دی) در مقالهای به قلم ریتکیه، به نیاز آمریکا به توافق هستهای با ایران پرداخت و نوشت: یک وحشت غیرمعمول در جهان عرب وجود دارد که دیپلماسی هستهای ممکن است ایران و آمریکا را به همگرایی در مسائل منطقهای برساند. پیشرفت بهسوی توافق نهایی در مورد برنامه هستهای ایران، این نگرانی را تشدید میکند. آمریکا هرگز نتوانسته مهار تسلیحات را بدون اشتباه دنبال کند و همواره بر قربانی کردن شرکای گفتوگوکننده خود پافشاری کرده و بهدنبال زمینههای مشترک بوده است. چالش کنونی آمریکا، سرپیچی از گذشته خود و رسیدن به توافق هستهای با ایران و در عین حال، انکار بلندپروازیهای منطقهای جمهوری اسلامی ایران است.
در ادامه مقاله آمده است: دشمنان آمریکا همواره عملگراتر در مورد مهار تسلیحات رفتار کردهاند؛ اما بهندرت از ادعاهای ایدئولوژیک خود دست کشیدهاند. در یک سطح، خیال آوردن ایران به همگرایی و رفع دشمنی فریبنده است. بهعلاوه، ظهور مجدد القاعده همکاری با ایران شیعه را ضروری میکند. آمریکا بهدنبال رهایی از مسئولیت سنگین خود در افغانستان است و در این مسیر به کمک ایران برای دوران پس از خروج در افغانستان نیاز دارد. ممکن است با تحقق توافق هستهای نهایی، زمینههای همکاری افزایش پیدا کند. این استدلالهای راهبردی هوشمندانه ظاهراً بهدلیل قدرتیابی سیاستمداران عملگرا در ایران است. به همین ترتیب، تلاش هماهنگ آمریکا در تعامل با ایران ممکن است میانهروی ایران را در سیاست خارجی تقویت کند و در عین حال، نیروی تغییرات ترقیخواهانه را در داخل گسترش دهد.
در پایان مقاله آمده است: حافظان حکومت دینی ایران شبیه حاکمان شوروی در مورد دیپلماسی خود کمتر از آمریکاییها احساسی هستند. با وجود اقدامات اعتمادساز دیپلماتهای ایرانی در گفتوگوهای ژنو، رهبر ایران اواخر ماه نوامبر تأکید کرد که ایران نفوذ آمریکا در منطقه را به چالش کشیده و نفوذ خود را گسترش میدهد. از نظر رهبر ایران، آمریکا قدرت امپریالیسیتی مأیوسی است که نمیتواند در خاورمیانه [غرب آسیا و شمال آفریقا] نظم برقرار کند. در واقع، نجات کشتی در هم شکسته آمریکا، مسئولیت ایران نیست؛ بلکه ایران تنها میتواند خلأهای پس از خروج آمریکا را پر کند. بازیگران کلیدی ایران که سیاست منطقهای این کشور را تعیین میکنند، تنها دیپلماتهای مذاکرهکننده با همتایان غربی در ژنو نیستند، بلکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بهویژه نیروی قدس نیز نقشآفرین هستند. مطابق گفته قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس، مبارزه برای اخراج آمریکا از خاورمیانه از عراق شروع شد. این مبارزه به سوریه کشیده شده است. بقا و موفقیت بشار اسد حال به عنصر کلیدی و محوری سیاست خارجی ایران بدل شده است. وظیفه آمریکا همچنان مهار برنامه هستهای ایران از طریق گفتوگوها و نیز مهار بلندپروازیهای ایران از طریق فشار است. مهار بلندپروازیهای منطقهای ایران نیازمند ترمیم ائتلاف آسیبدیده آمریکا در خاورمیانه است. گفتوگوهای راهبردی و فروش تسلیحات تاکنون ادامه داشته است. آمریکا نمیتواند بدون ایفای نقش فعال در سوریه، دوباره اعتماد متحدان خود را جلب کند.
تحلیل: به نظر میرسد «ریتکیه» برخی از واقعیات و منویات دولتمردان آمریکا را که بر زبان نمیآورند، بازتاب داده است، فارغ از هدفی که یادداشت فوق دنبال میکند، نکات ظریف مسائل ایران و آمریکا اهمیت دارد که «تکیه» به مواردی از آن اشاره کرده و برخی تحلیلگران داخلی نیز کموبیش درباره آن، خبر و هشدار دادهاند.
نیاز آمریكا به دوستی با ایران
وظیفه آمریكا همچنان مهار برنامه هستهای ایران از طریق گفتوگوها و نیز مهار بلندپروازیهای ایران از طریق فشار است. مهار بلندپروازیهای منطقهای ایران نیازمند ترمیم ائتلاف آسیبدیده آمریكا در خاورمیانه است.
۱۳۹۲/۱۰/۲۵