به گزارش نما؛ آيت ا... موسوي بجنوردي، پدر همسر سيد حسن خميني، يادگار امام راحل به روزنامه قانون گفت:
بسياري از بزرگان بر نقش مردم در انقلاب تاكيد فراوان دارند، از آنجايي كه شما از نزديكان امام بوديد، تاثير ايشان بر پيروزي انقلاب را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
نهضت اسلامی از سال ۴۲ شروع شد. امام در آن روزها هم سخنراني ميكردند و هم اطلاعيه ميدادند. امام در يكي از سخنراني هاي خود رسما به شاه گفت، همانطور که پدرت را از كشور بیرون کردیم تو را نيز اگر بخواهی خلاف موازین اسلام عمل کنی از کشور اخراج و بیرون میکنیم.
پاسخ شاه به اين بيانات امام(س)چه بود؟
رژیم ستمشاهی امام(س) را دستگیر کرد و مردم نیز به حمایت از ایشان قیام کردند و رژيم نيز در حوادث باقرآباد و تهران مردم را به خاک و خون کشید. گفتنی است مردم آن روز تا نزدیکی کاخ مرمر نیز آمدند چرا که شاه آن روز در کاخ بود و خود کشتار مردم را رهبری میکرد.
تنها عامل انقلاب اين اقدامات رژيم بود؟
این آغاز نهضت اسلامی بود و سبب بيداري همه اقشار مردم ايران شد. بعد از آزادی امام(س)، قرارداد کاپيتولاسیون بسته شد و امام(س) نيز موضع گرفتند و رژيم دوباره ايشان را دستگیر و به ترکیه و سپس به بغداد تبعيد کرد.
بعد از تبعيد امام(س) سر گذشت نهضت به كجا كشيده شد؟
در زمانی که امام(س) در تبعید به سر میبردند، آقا مصطفی نهضت را رهبری میکردند و بعد از مدتی ایشان را نيز گرفتند و به زندان انداختند. آقا مصطفی برای من تعریف کردند که دردوران زندانشان با داریوش فروهر همبند بودند و نکتهای که نظر آقا مصطفی را جلب کرده بود اعتقاد آقای فروهر به موازین اسلامی بود. آقا مصطفی به من گفتند آقای فروهر در دوران حبسش در زندان نماز اول وقت میخواند و آداب اسلامی خود را رعایت میکرد و برای همین نیز با استناد به گفتههای آقا مصطفی و تعریفهایی که از فروهر شد، امام(س) او را به عنوان وزیر کار برگزیدند.
سرگذشت امام(س) و آقا مصطفي در عراق چگونه بود؟
بعد از اینکه به عراق تبعید شدند، بعد از کاظمین به سامرا و سپس نیز به کربلا آمدند كه استقبال مفصلی از آن ها شد. بعد از چند روزی که امام(س) در کربلا بود به نجف آمدند و در آنجا نيز استقبال عظیمی از ايشان شد و این برای ساواک ناگوار بود.
امام(س) در عراق فعاليتي نيز داشتند؟
بعد از دوروز امام(س) درس را شروع کرد و اين اقدام ايشان تحول عظیمی را در حوزه نجف کلید زد. ایشان فقه معاملات را شروع کرد و حرفهای تازه و نويي را به زبان آورد.
ساواك با اين فضا چگونه برخورد كرد؟
ساواک فکر میکرد اگر امام(س) را تبعید کند ایشان مستهلک میشوند و از یاد میروند ولی بالعکس شد و ايشان جزو مراجع و مدرسان اعلای حوزه نجف شدند و این برای دربار و ساواک گران بود و امام(س) براي هر اتفاقي كه در ايران رخ ميداد سخنراني ميكردند و اطلاعيه ميدادند و اتفاقا ايران را رهبري ميكردند. تا اینکه جشنهای ۲۵۰۰ ساله اجرا شد و امام باز هم اطلاعیه دادند و این به مذاق رژیم پهلوی خوش نیامد.
اين نارضايتي رژيم سبب آزار رساندن به امام(س) نشد؟
روزگار گذشت تا اینکه میان ایران و عراق صلحي ایجاد شد و شاه به الجزایر رفت تا با صدام قرار داد امضا کند و در ضمن قرار داد تصمیم گرفتند که امام(س) را محصور کنند و نگذارند ايشان سخنرانی داشته باشد. امام(س) نيز در پاسخ به این اقدام گفتند هم سخنرانی میکنم و هم اطلاعیه میدهم. یک هفته امام(س) را در خانه حصر کردند كه ایشان گفتند من از عراق میروم و مردم ایشان را تا مرز کویت بردند و دولت ایران خبر دار شد و مداخله کرد و كويت نيز براي اينكه توان مقابله با ايران را نداشت ایشان را نپذيرفت.
اين رفت و آمد ها براي ايشان خطري در پي نداشت؟
اتفاقا در همان مسير قرار بود هلي كوپترها بيايند و امام(س) را بدزدند که این تیر به سنگ خورد و امام برگشتند کاظمین و فردای آن روز توسط دکتر ابراهيم یزدی ايشان به پاریس رفت. وقتی ایشان به پاریس رفتند تحول عظیمی رخ داد و تمام دنیا انقلاب اسلامی ایران را شناختند و خبرگزاریهاي بسياري به سراغ امام(س) میآمدند. از سوي ديگر نيز تمام دانشجویان از اروپا و آمریکا میآمدند و با افكار امام(س) آشنا ميشدند و آنجا بود که انقلاب و افکار امام(س) جهانی شد. بعد از اين اقدامات شاه تلاش زيادي كرد كه كشور را به حالت عادي برساند ولي ديگر مانند مردهاي كه در انتظار مرگ است، فايدهاي نداشت و شاه از كشور فرار كرد. امام(س) نيز كه فرموده بودند تا محمدرضا نرود من به كشور بازنميگردم بعد از اينكه شاه كشور را ترك كرد، امام(س) راهي ايران شدند و آن استقبال عظیم از ايشان به عمل آمد.
در آن شلوغي اتفاق خاصي براي امام(س) نيفتاد؟
آنقدر جمعيت زياد بود كه اباي امام(س) را انداختند و ايشان نيز بدون ابا با ماشين حجتالاسلام ناطق نوري، به منزل دختر آقاي پسنديده، دختر برادر امام رفتند و ايشان بدون اينكه كسي از جاي ايشان خبر داشته باشد، شب را در آنجا گذراندند و ما شاهد بوديم كه دست خدا تنها حافظ امام(س) و انقلاب بود. بعد از آن نيز امام(س)دولت موقت را تعيين كردند و انقلاب با كمك مردم به پيروزي رسيد.
در پيروزي انقلاب گروههاي غير اسلاميچه نقشي داشتند؟
بنده واضح بگويم تودهایها که اقلیتی بیخاصیت بودند و منافقين نيز كه از نظر كميت زياد بودند تنها کارشان دزدی اسلحه و مهمات بود و تا توانستند از پادگانها سرقت کردند و از اول نيز مشخص بود قصد جنگ نظامی با كشور را داشتند.
عاملي كه سبب شد مردم اينگونه در برابر سختي ها تاب بياورند، چه بود؟
عامل مذهب در ایران قوی ترین است. زنهایی که در آن زمان کسی سایه آنها را هم نمیدید به راهپیماییها آمدند و در خیابانها دوشادوش مردها شعار دادند و انقلاب کردند و اين عامل مذهب بود كه در مقابل شاه قرار گرفت و هیچ نیرویی جلوی مذهب را نمیتواند بگيرد چرا که اين عامل، عقیده افراد است و هنگامی که کسی با عامل مذهب به میدان میآید جان خود را نیز در اين راه ميدهد و از هیچ چیز نمیهراسد. بايد اشاره كنم هیچ ارتش و نیرویی با ملت مذهبی توان مقاومت ندارد و انقلاب ما نیز اینگونه بود و روز ۲۲ بهمن عامل مذهب جلوی کل نظام ایستاد و هیچ ارگانی نتوانست در مقابل این مردم بایستد.
به نظر شما غير از مذهب، وحدت نيز مهم نيست؟
مذهب است که وحدت ایجاد میکنند وقتی یک جامعه مذهب داشت، در آن وحدت ایجاد میشود.
در فروردين 58 و در همه پرسي خيليها به جمهوري اسلاميراي دادند كه شايد مذهب خاصي نيز نداشتند، ولي به نظام راي دادند و اين با فرمايش شما سازگار نيست.
آنها نیز به این دلیل که حکومت اسلامی، مردمی است و هیچ وابستگی به غرب ندارد به آن گرویدند و هیچ منافاتی بین این نیست که یک نفر غیر مسلمان باشد و آزاده نباشد. همه ادیان الهی و یکتاپرستان، آزادیخواه هستند و ملیت مردم را به حرکت درآورد و گفتند یک ایران آزاد میخواهیم و نماد آن را در جنگ تحمیلی ديديد كه همه از هر دين و مذهب و مسلك به دفاع از ايران پرداختند. وقتی مردم تشخیص دادند امام(س) و روحانیت دنبال آزادی هستند از اين نظام حمایت کردند و تنها گروهی که مقابل مردم و انقلاب ایستاد و بزرگان نظام را به شهادت رساند، همین منافقین بودند که تنها هدفشان سرقت بود.
بايد با منافقين چه كرد؟
شما شاهد هستيد اين ملعونين نه حیثیتی دارند و نه كسي براي آنها ارزشي قائل است. از سويي نيز همه از آنها فرار میکنند چرا اینکه ملتهاي جهان آنها را تروریست میدانند و در کشورهای مختلف آواره میگردند و به جای اینکه توبه کنند و پشیمان شوند باز دست به دشمني با نظام ميزنند. اگر اين افراد توبه كنند جمهوری اسلامی ایران آنها را قبول میکند. اما خواری و ذلت را براي خود میخرند و در کشورها آواره ميگردند.
مسئولان هميشه مردم را به وحدت دعوت ميكنند پس چرا در حال حاضر برخي مردم ميان مسئولان وحدت را نميبينند؟
قتي خودخواهي به جاي كلمه وحدت به ميان آيد و افراد به دنبال قدرتطلبي باشند، اتفاقاتي مانند رويدادهاي سالهاي گذشته در كشور ميافتد. زمانی که امام(س) در قيد حيات بود تمام سعی خود را میکرد تا وحدت در میان امت از بین نرود. در این زمان نيز همه ادعا میکنند پیرو امام(س) هستند و ساز خود را میزنند و به بیت امام(س) فحش میدهند و به نوه امام(س) که جگرگوشه امام(س) و آبروی بیت امام(س) است توهين ميكنند و ديديد کنار مرقد امام(س) و در سالروز فوت ایشان حرمت خاندان ايشان را از بین بردند. آدم تاسف ميخورد كه ما میتوانستیم آقای دنیا باشیم ولي با این اختلافها دچار مشکل شدیم و این اختلافها به ما ضربه زد.
اگر امام بودند با اين افرادي كه سعي دارند به وحدت ميان امت ضربه بزنند چه برخوردي داشتند؟
اگر امام(س) بود اين افراد جرات نمیکردند این کارها را انجام دهند.
مردم در آن زمان با اعلاميه و با اقدامات اوليه به تبليغ انقلاب ميپرداختند به نظر شما در حال حاضر كه عصر ارتباطات است نبايد همانگونه كه دشمن با رسانههاي ارتباط جمعي انقلاب را تهديد ميكند ايران نيز مقابله بهمثل كند
الان باید طوری شود که رسانهها و به ویژه رادیو و تلویزیون در مسیر انقلاب حرکت کنند و به دنبال یک طیف خاص نروند و در پی وحدت باشند و طوري اقدام نكنند كه باعث جبهه گیری شود. صدا و سيما نبايد راست و چپ بازی در بياورد، چراكه هدف ما اعتلای ایران و جمهوریاسلامی است.
بهترين پاسخي كه ميتوان به سخنان دشمنان داد به نظر شما چيست؟
بهترين جواب عملی برای استکبار وحدت ماست و برای خفه کردن آمریکا باید وحدتمان را قوی کنیم و آنها زمانی میتوانند به ما ضربه بزنند که ما با هم اختلاف داشته باشیم. همه ما یک شعار داریم: استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی.
در سخنانتان اشاره كرديد كه برخيها با بيت امام (س)مشكل دارند، دليل اين دشمني چيست؟
اين افراد با بيت امام(س) دشمني ميكنند برای اینکه با خود حضرت امام(س) مشکل دارند. فرد در فرزندانش میماند و امامی که شرف و عزت را براي ایران به ارمغان آورد بايد با فرزندان آن درست برخورد شود.
برخوردي نيز با هتاكان حريم بيت امام(س) شد؟
کسانی که با بیت امام مشکل دارند با خود حضرت امام مشکل دارند و جرات نمیکنند به خود امام بد بگویند به بیت امام و آيت ا...هاشمی رفسنجاني بد میگویند و مطمئن هستم عواقب کار خود را در این دنیا خواهند دید و انشاا... در آن دنیا نیز خداوند پاسخ این بیحرمتیها را خواهد داد.
دشمنان بیت امام با خود امام هم مشكل دارند
ساواك فكر میكرد اگر امام(س) را تبعید كند ایشان مستهلك میشوند و از یاد میروند ولی بالعكس شد و ایشان جزو مراجع و مدرسان اعلای حوزه نجف شدند و این برای دربار و ساواك گران بود و امام(س) برای هر اتفاقی كه در ایران رخ میداد سخنرانی میكردند
۱۳۹۲/۱۱/۲۶