به گزارش نما به نقل از تسنیم، فاز ۱۱ پارس جنوبی، میدان نفتی پارس شمالی، میدان مشترک نفتی یادآوران، بخش شمالی و جنوبی میدان مشترک آزادگان به پیمانکار چینی سپرده شده بود اما به علت تعلل پیمانکاران چینی در توسعه این میدانهای تاکنون آنها از دو طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی و پارس شمالی کنار گذشته شدهاند و در صورتی که برنامه مشخصی برای تسریع در توسعه میدان آزادگان جنوبی ارائه نشود، از این طرح نیز خلع ید میشوند.
ابتدای اسفندماه سال ۱۳۹۲، بیژن نامدار زنگنه؛ وزیر نفت، با اعلام این که کارفرمای ایرانی طرح توسعه میدان مشترک آزادگان جنوبی طبق قرارداد به شرکت چینی توسعه دهنده این میدان اخطار داده است گفته بود: ادامه همکاری ایران با این پیمانکار خارجی بستگی به تغییر رفتارش در مهلت ۹۰ روزهای که به آنها داده شده است، دارد.
علیرغم این که چند روزی است که مهلت شرکت سی.ان.پی.سی چین برای ارائه برنامهای با هدف تسریع در توسعه میدان آزادگان جنوبی به اتمام رسیده اما هنوز تصمیمی از سوی وزارت نفت برای توسعه این میدان مشترک با کشور عراق گرفته نشده است.
کشف میدان نفتی آزادگان واقع در ۸۰ کیلومترى غرب اهواز در سال ۱۳۷۸ اعلام شد و یکی از بزرگترین اکتشافهای تاریخ ۱۰۰ ساله صنعت نفت لقب گرفت. بر اساس مطالعات اولیه نفت درجای آن ۳۳ میلیارد بشکه و نفت خام قابل استحصال آن یک میلیارد و ۸۸۱ میلیون بشکه برآورد شده بود که بعد از تکمیل مطالعات، در سال ۸۶ اعلام شد نفت درجای میدان آزادگان به ۴۲ میلیارد افزایش یافته است.
شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران و به عنوان کارفرمای قرارداد، در روزهای پایانی سال ۱۳۸۲ قرارداد توسعه میدان مشترک آزادگان را با شرکت ژاپنی اینپکس در قالب قرارداد بیعمتقابل و به مبلغ پنج میلیارد دلار امضا کرد.
طبق این قرارداد تولید اولیه از میدان آزادگان باید از شهریور ۱۳۸۶ با ظرفیت روزانه ۵۰ هزار بشکه آغاز میشد تا در کمتر از یک سال تولید از این میدان به بیش از ۱۵۰ هزار بشکه در روز برای مدت سه سال برسد و در صورت توافق دو طرف سقف تولید به ۲۶۰ هزار بشکه در روز برای مدت دو سال افزایش یابد .
بعد از هفت سال تعلل ژاپنیها، در مهر ۱۳۸۹، توسعه میدان آزادگان به شرکت سی.ان.پی.سی چینی واگذار شد البته اینبار مبلغ قرارداد به حدود ۱۲ میلیارد دلار افزایش یافت. طبق این قرارداد حجم تولید از میدان باید به روزانه ۳۲۰ هزار بشکه برای مدت سه سال افزایش مییافت که این افزایش تولید باید طی ۵۲ ماه عملیاتی میشد.
در حالی ۱۱ سال از انعقاد اولین قرارداد برای توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی میگذرد که نه تنها برنامه توسعهای ایران برای این میدان مشخص نیست، بلکه تاکنون طرح جامع توسعه میدان نیز نهایی نشده است. این شرایط در حالیست که توسعه میدان آزادگان در بخش عربی که به میدان "مجنون" معروف است توسط شرکت آمریکایی "رویال داچ شل" با سرعت در حال انجام است.
چین در مرز اخراج از توسعه سومین میدان نفتی ایران
با اتمام مهلت ۹۰ روزه شركت سی.ان.پی.سی چین برای توسعه میدان مشترك آزادگان جنوبی، این كشور در مرز اخراج از توسعه سومین میدان نفتی ایران قرار گرفت.
۱۳۹۳/۱/۳۰