گروه ترجمه - روزنامه گاردین 28 آوریل 2014 (8 اردیبهشت) در مقالهای به سامانه دفاع موشکی آمریکا و کشورهای حوزه خلیجفارس برای مقابله با ایران پرداخت و نوشت: روز یکشنبه یک مقام ارشد آمریکایی گفت اگرچه نگرانیها طی گفتوگوهای هستهای مطرح نشد؛ اما به مسئله موشکهای بالستیک ایران پرداخته خواهد شد. وی البته در مورد حلوفصل احتمالی مناقشه هستهای ایران سخن گفت؛ اما تشریح کرد که موشکهای بالستیک، کشورهای عربی خلیجفارس را تهدید میکند. فرانک روز، دستیار وزیر خارجه آمریکا در سیاستهای فضایی و دفاعی گفت که آمریکا از نگرانیهای کشورهای عربی خلیجفارس در مورد ایران آگاه بوده و خواهان کمک به آنها بهمنظور ایجاد توانمندی دفاع موشکی هماهنگ در سراسر خلیجفارس است. وی که در حاشیه نشست در ابوظبی در مورد امور موشکی و دفاعی سخن میگفت، افزود: «خوشبین هستیم که مسئله هستهای ایران با موفقیت حلوفصل خواهد شد... اما این مسئله نگرانی ما در مورد دیگر رفتارهای نامطلوب بهویژه حمایت ایران از تروریسم و نیز تداوم توسعه توانمندیهای موشکی بالستیک این کشور را رفع نمیکند... مادامی که ایران به توسعه موشکهای بالستیک ادامه دهد و بتواند آمریکا یا نیروهای این کشور و دوستان و متحدان ما را در منطقه تهدید کند، ما با شرکای خود اینجا در امارات متحده عربی و دیگر مناطق خلیجفارس بهمنظور دفاع در برابر آن تهدید، همکاری مؤثر خواهیم کرد.»
در ادامه مقاله آمده است: جمهوری اسلامی ایران، اتهامات مربوط به تلاش برای ساخت تسلیحات هستهای را رد میکند. دستیار وزیر خارجه آمریکا گفت که شش کشور عضو شورای همکاری خلیجفارس سامانه دفاع موشکی ندارند. مسئله موشکها محور گفتوگوهای هستهای نیست. البته وی در مورد ضرورت پرداخته شدن به این مسئله در قالب گفتوگوهای هستهای اظهارنظر نکرد. آمریکا و ایران اوایل امسال، موضعگیریهای متضادی در مورد مطرح شدن بحث موشکها در توافقنامه نهایی اتخاذ کردند. پیشبینی میشود تا اواخر ماه ژوئیه، توافقنامه نهایی حاصل شود. عباس عراقچی، عضو ارشد گروه مذاکرهکننده ایران، ماه فوریه گفت که مسائل دفاعی ایران قابل مذاکره نیست و ایران تمایل ندارد در مورد توانمندیهای موشکی با قدرتها بحث کند. با وجود این، یک مقام ارشد آمریکا متذکر شد که قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که در سال 2010 به تصویب رسید، ایران را از تمام فعالیتهای مرتبط با توانمندی موشکهای بالستیک (دارای قابلیت حمل تسلیحات هستهای) منع میکند. به نوعی این مسئله باید مد نظر قرار گیرد.
در پایان مقاله آمده است: سرلشکر بازنشسته خالد البو اینین، فرمانده سابق نیروی هوایی و دفاع هوایی امارات متحده عربی، در این نشست گفت که کشورهای عربی خلیجفارس باید توانمندیهای ضدموشکی خود را ارتقا دهند. وی گفت: «امروز اگر یک موشک کروز از قطر عبور کند و به بحرین و عربستان برسد، چگونه میتوان این اطلاعات را با کشورهای همسایه به اشتراک بگذاریم؟ باید روندهای عملیاتی محوری وجود داشته باشد... که فاقد آن هستیم.» وی وحشت از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای را کماهمیت خواند و گفت: آیا ایران بهدنبال دستیابی به بمب هستهای است؟ من شخصاً چنین تصور نمیکنم. حتی اگر ایران به تسلیحات هستهای دست یابد، آیا از آن استفاده خواهد کرد؟ نه هرگز.
تحلیل: آمریکاییها از موضع قاطع ایران در مذاکره نکردن درباره توان موشکی ایران کاملاً آگاهند؛ اما برای افزایش حساسیت کشورهای خلیجفارس به آن دامن میزنند تا این کشورها با احساس ناامنی کاذب، برای رفع آن به آمریکا متوسل شوند که در نهایت وابستگی آنها به آمریکا بیشتر میشود و موجبات خشنودی آمریکا را فراهم میآورد.
سامانه دفاع موشكی آمریكا و كشورهای حوزه خلیجفارس
روز یكشنبه یك مقام ارشد آمریكایی گفت اگرچه نگرانیها طی گفتوگوهای هستهای مطرح نشد؛ اما به مسئله موشكهای بالستیك ایران پرداخته خواهد شد. وی البته در مورد حلوفصل احتمالی مناقشه هستهای ایران سخن گفت؛ اما تشریح كرد كه موشكهای بالستیك، كشورهای عربی خلیجفارس را تهدید میكند.
۱۳۹۳/۲/۸