گروه ترجمه - پایگاه اینترنتی آسیاتایمز 10 می 2014 (20 اردیبهشت) در مقالهای به سیاستهای آمریکا در تغییر اولویت از خاورمیانه[غرب آسیا] به شرق آسیا پرداخت و نوشت: سفر اوباما به چهار کشور آسیایی طی یک هفته به ژاپن، کرهجنوبی، مالزی و فیلیپین ابعاد تازهای از مسیر تازه سیاست خارجی راهبردی آمریکا هویدا ساخت. واقعیتهای ژئوپلیتیک و اولویتها در اوضاع کنونی جهانی و سیاستهای کنونی آمریکا در قبال آن، تفاسیر متفاوتی را به همراه داشته است. تندترین انتقاد در داخل آمریکا مطرح است. در این سفرها چین در دستور کار اوباما قرار نداشت بهطوریکه نیویورکتایمز نوشت: «اقدام آمریکا حتی با دشواریهای جدیتری روبهرو شده است؛ زیرا در حال حاضر، روابط آمریکا با روسیه نیز با تنش جدی روبهروست. شاید هیچ کشوری مانند چین از جنگ سرد جدید دستاورد نداشته باشد؛ این کشور به لحاظ تاریخی همواره از کشمکش میان آمریکا و روسیه سود برده است.»
در ادامه مقاله آمده است: مطمئناً آمریکا با مخاطبهای مختلف بهطور همزمان گفتوگو کرد. از یک سو، اوباما تلاش کرد به متحدان آمریکا در مورد تعهدش برای جلوگیری از سلطهطلبی چین در اوضاع ملتهب بینالمللی اطمینانخاطر دهد. از سوی دیگر، در عین حال که متعهد به دفاع از متحدانش است، از آنها انتظار دارد خویشتنداری خود را نشان دهند و حتی تأکید کرد که آمریکا بهدنبال روابط مستحکم با چین است و امیدوار است با چین برای یافتن راهحل، همکاری کند. بهعلاوه، اوباما طی سفر خود در عین حال که بر فرصتهای موجود و بر عدم تمایل آمریکا به مهار چین تأکید کرد، به این نکته اشاره کرد که آمریکا تمایل دارد چین کشوری مسئول و قدرتمند در حاکمیت قانون باشد و انتظار دارد که چین مطابق آن به هنجارهای مشخص پایبند باشد. در واقع، اوباما در این سفرها تلاش کرد ضمن اطمیناندهی به متحدان خود، چنین تصویری به وجود آورد که آمریکا بهدنبال منزویسازی چین نیست.
در پایان مقاله آمده است: نیویورکتایمز مینویسد: «به گفته برخی تحلیلگران، چین به این دلیل سکوت کرده که مراقب است با آمریکا وارد تنش و کشمکش نشود؛ آن هم در زمانی که حوادث در آسیا و دیگر مناطق به نفع این کشور است.» بهطور گستردهتر دو چشمانداز در مورد سفر آسیایی اوباما وجود دارد. یکی اینکه این سفرها بهمنظور رفع ناکامیاش در سفرهای ماه اکتبر بهویژه نشست آسیای شرقی و همکاری اقتصادی آسیا - اقیانوسیه است. اوباما به دلیل مشغول بودن با مسائل داخلی در مورد بحران بودجه و تعطیلی دولت نتوانست در این نشستها شرکت کند؛ اما این شرکت نکردن به لحاظ مفاهیم ژئوپلیتیک در آسیا - اقیانوسیه بهویژه جنوب شرق آسیا، نشانه تعهد متزلزل آمریکا در تغییر اولویت به سوی آسیا بود. در واقع، در حالی که تعطیلی دولت در آمریکا تصویری از تنزل ابرقدرتی آمریکا ارائه کرد، چین بهطور جدی غیبت اوباما را با احیای مجدد راه ابریشم دریایی برجسته کرد. دومین دیدگاه در مورد سفر آسیایی اوباما این است که تبدیل آسیای شرقی به اولویت اصلی آمریکا، برجستگی خود را از دست داده است. به معنای دقیقتر، جهان طی دو سال اخیر از زمان مطرح شدن راهبرد تغییر اولویتهای آمریکا به سوی آسیای شرقی که با مقاله مشهور هیلاری کلینتون، وزیر خارجه سابق، در مجله فارینافرز آغاز شد، تغییر کرده است.
جدال آمریكا با چین در آسیا
سفر اوباما به چهار كشور آسیایی طی یك هفته به ژاپن، كرهجنوبی، مالزی و فیلیپین ابعاد تازهای از مسیر تازه سیاست خارجی راهبردی آمریكا هویدا ساخت
۱۳۹۳/۲/۲۰