همزمان با كاهش نسبي قيمت سكه و ارز در بازار تهران، كارشناسان معتقدند روند جاري تحولات كشور در 2 هفته آينده به كاهش بيشتر قيمتها منجر خواهد شد.
اگر كاهشهاي قيمتي كه تا ظهر روز گذشته در قيمت سكه و ارز اتفاق افتاد تا پايان وقت كاري بازار تهران دوام مييافت، ميتوان نام آن را يك سقوط يا كاهش بزرگ گذاشت و تيتري اين گونه براي آن انتخاب كرد. با اين حال عصر ديروز قيمتها كمي تعديل شد و كاهش صبحگاهي را تا حدي جبران كرد.
براساس گزارش جام جم، با وجود اين، قيمتها به نسبت روز قبل كاهش محسوسي را تجربه كرد. بيشترين كاهش قيمتها نيز در ارزها محسوس بود و قيمت انواع سكهها در عصر ديروز طوري افزايش يافت كه بيشتر كاهش صبحگاهي خود را جبران كرد.
دلار زير 1600 تومان
ديروز بازار ارز تهران تا ساعات پاياني كاري با نوسان زيادي مواجه شد. اما تا حدود ساعت 18، دلار آمريكا با حدود 46 تومان كاهش از 1626 تومان در پنجشنبه گذشته، به 1580 تومان رسيد و براي نخستين بار در 6 ماه گذشته رقمي كمتر از 1600 تومان را تجربه كرد.
در همين راستا يورو نيز با 58 تومان كاهش از 2120 تومان به 2062 تومان، پوند با 80 تومان كاهش از 2670 تومان به 2590 تومان و درهم امارات كه ارز مورد استفاده بسياري از تجار ايراني است، با 13 تومان كاهش از 447 تومان به 434 تومان رسيد. ساير ارزهاي كمتقاضاتر در بازار تهران نيز به همين ترتيب كاهش قيمت و نوساناتي را تجربه كرد.
نوسان قيمت سكه
همچنين قيمت انواع سكههاي طلا با نوسان منفي قيمتي همراه بود، به طوري كه براي ساعاتي قيمت سكه تمام طرح قديم و طرح جديد به زير 600 هزار تومان و حدود 580 هزار تومان هم سقوط كرد، اما عصر ديروز با جبران اين كاهش كمي بالاتر از 600 هزار تومان توقف كرد و البته هر ساعت بين دو تا پنج هزار تومان نوسان قيمتي داشت.
براساس آخرين قيمتگيري كه تا ساعت 18 ديروز انجام شد، قيمت هر قطعه سكه طرح قديم با 4 هزار تومان كاهش از 620 هزار تومان در پنجشنبه گذشته به 616 هزار تومان رسيد.
قيمت هر قطعه سكه تمام طرح جديد (تمثال امام(ره)) نيز با 8000 تومان كاهش از 612 به 604 هزار تومان تنزل كرد.
به همين ترتيب نيمسكه با پنج هزار تومان كاهش از 310 به 305 هزار تومان، ربع سكه با دو هزار تومان كاهش از 175 به 173 هزار تومان و سكه يك گرمي با يكهزار تومان كاهش از 101 به 100 هزار تومان رسيد.
استقبال از اوراق گواهي سپرده
در همين حال عضو هيات مديره بانك ملي با بيان اين كه سكههاي تحويلي به پيشخريداران از يك ميليون و 300 هزار قطعه عبور كرده است، گفت: با توجه به كاهش قيمت سكه ميزان اسقبال از گواهي سپرده چشمگير بوده است.
عباس كمرهاي اظهار كرد: در اين مدت يك ميليون و 300 هزار سكه تحويل شده و عده زيادي از اوراق گواهي سپرده استقبال كردهاند. وي به رقم دقيق اوراق فروش رفته و ميزان آن اشارهاي نكرد.
مديركل سابق نشر و ريالي بانك مركزي در پاسخ به اين سوال كه مهمترين علت كاهش قيمت سكه در اين مدت چه بوده است، گفت: كاهش قيمت اونس جهاني، كاهش قيمت ارز در داخل كشور و اثرات رواني تحويل سكهها و عرضه گواهي سپرده با نرخ سود 24 درصد و ساير ابزارهاي ارائه شده توسط بانك مركزي تاثير مثبتي بر كاهش قيمتها داشت.
وي با اشاره به هشدارهاي بانك مركزي براي خريد سكه تصريح كرد: در آن زمان هم بنده و هم رئيس كل بانك مركزي اعلام كرديم كه قيمتهاي 800 هزار تومان و يك ميليوني سكه را نبايد ملاك پيشخريد سكه قرار داد، زيرا پيشبيني ميشد كه قيمت جهاني طلا و ارز كاهش يابد كه اين كاهش قيمت محقق شد.
كمرهاي درخصوص ايجاد سامانهاي اينترنتي براي پيشفروش سكه بيان كرد: در صورتي كه بانك مركزي در آينده بخواهد براي پيشفروش سكه اقدام كند از طريق اين سامانه انجام خواهد شد و تا آنجا كه اطلاع دارم كارهاي اصلي طراحي اين سامانه انجام شده است.
وي در پاسخ به اين سوال كه ميزان دريافت گواهي سپرده تاكنون چقدر بوده، گفت: از تاريخ دوم ارديبهشت واگذاري گواهي سپرده انجام شد و هماكنون با توجه به كاهش قيمت سكه، ميزان استقبال از گواهي سپرده چشمگير بوده است.
كمرهاي در پاسخ به اين ابهام كه مسوولان بانكي و شما استقبال از گواهي سپرده را بسيار خوب عنوان ميكنيد، اما چرا از تعداد گواهيهاي دريافتي آماري اعلام نميكنيد، افزود: آمار آن را بايد از مسوولان بانك مركزي سوال كنيد، اما مطمئنا اگر مسوولان بانك مركزي اعداد و ارقام را ارائه كنند اظهارات بنده مبني بر استقبال خوب از اين ابزار تاييد خواهد شد.
وي تصريح كرد: افزايش دريافت گواهي سپرده به جاي سكه منطقي است، زيرا سكههاي تحويلي 546 هزار تومان به اضافه پنج درصد ماليات بر ارزش افزوده است كه 573 هزار تومان براي افراد هزينه خواهد داشت كه در اين صورت سود چنداني عايد آنها نخواهد شد.
كمرهاي افزود: با توجه به اين كه گواهي سپرده با نرخ سود 24 درصد و روزشمار آن از تاريخ 29 آذر سال 90 براي مدت دو سال و قابل بازخريد قبل از سررسيد، افراد را براي خريد اين اوراق ترغيب ميكند.
احتمال كاهش بيشتر قيمت ارز
برخي كارشناساني كه تحولات بازار ارز را تحليل ميكنند، به جامجم از احتمال تداوم كاهش قيمت ارز تا دو هفته آينده خبر دادند. بهزعم اين كارشناسان احتمال رسيدن قيمت دلار به محدوده 1500 تومان و كمتر نيز وجود دارد.
دكتر علي معنويراد، كارشناس ارشد بازار ارز در اين باره به خبرنگار ما گفت: سه دليل عمده در كاهش قيمت ارز در بازار اين روزها به چشم ميخورد؛ علت اول اين امر آشكار شدن اثرات كاهش رشد نقدينگي ناشي از فروش اوراق مشاركت در اسفندماه و خروج نسبي نقدينگي از بازار ارز است.
وي افزود: علت دوم تمايل مردم به سپردهگذاري وجوه در بانكها به علت افزايش بيشتر از انتظار نرخ سود بانكي است كه باز هم باعث خروج نقدينگي از بازار ارز بهسوي بانكها ميشود.
وي توضيح داد: از اول امسال برخي بانكها طرحهاي مالي را به سپردهگذاران اعلام كردهاند كه در صورتي كه در طول مدت سپردهگذاري پنج ساله به سود خود دست نزنند، در پايان دوره سود آنها مثلا به 150 تا 170 درصد خواهد رسيد. روشن است تقسيم اين سود پايان دوره بر هر سال نشان ميدهد سود بانكي وجوه برخلاف تبليغات بانكها سالانه تا 35 درصد نيز افزايش مييابد؛ سودي كه معاف از ماليات است و ريسكي نيز ندارد. لذا مردم از آن استقبال كرده و اين امر به خروج نقدينگي بيشتر از بازار ارز منجر ميشود.
دكتر معنويراد با اشاره به سومين علت كاهش آتي قيمت ارز اظهار كرد: ما در كمتر از دو هفته ديگر مذاكرات ايران و 1+5 در بغداد را پيشرو داريم؛ مذاكراتي كه از هماكنون نشانههاي مثبتي از نتايج آن به چشم ميخورد لذا اين نشانهها باعث ميشود جو رواني بازار ارز مثبت شده و اين جو مثبت التهاب موجود در بازار را كم كرده و از حجم معاملات و در نتيجه از حجم تقاضا بكاهد و قيمتها را كاهش دهد. يكي از مديران ارشد سابق بانك مركزي نيز در گفتوگو با خبرنگار ما ناتواني غرب در تحريم بانك مركزي ايران و مخالفت ضمني اروپا با آمريكا بر سر تحريم ايران به خاطر افزوده شدن بر مشكلات اقتصاديشان را از جمله عوامل مهم احتمالي كاهش قيمت دلار عنوان كرد و گفت: تحريم نشدن بانك مركزي باعث شده در روند تامين موجودي نقدي دلار براي كشور خللي ايجاد نشود.
وي افزود: ساير روشهاي نقل و انتقال اعتباري پول در جاي خود مهم است، اما تامين اسكناس دلار براي كنترل قيمتها اهميت حياتي دارد و يكي از بزرگترين نگرانيها در تحريم بانك مركزي، قطع شدن روند انتقال اسكناس به داخل كشور بود.
اين كارشناس بانكي تصريح كرد: تاخير در اجراي فاز دوم هدفمندي و احتمال اصلاح كم قيمت حاملهاي انرژي و شناور كردن سود بانكي نيز از عواملي است كه هرچه جلوتر ميرويم اثرات خود را در كنار عوامل اميدبخش سياسي بر قيمت دلار بر جاي ميگذارند و لذا ميتوان انتظار كاهش بيشتر قيمتها را در هفتههاي آتي داشت.
دلایل كاهش قیمت ارز و سكه
۱۳۹۱/۲/۲۵