به گزارش نما به نقل از مهر، سردبیر اقتصادی خبرگزاری مهر در برنامه زنده تلویزیونی پایش شبکه اول سیما با انتقاد از تصمیمات ناگهانی و بعضا غیرکارشناسی دولت در ماههای اخیر، اظهارداشت: در این مدت شاهد آزادسازی نرخ سود سپردههای بانکی توسط دولت با محوریت بانک مرکزی بودیم که این تصمیم سرمایههای فراوانی را از بورس خارج و به بانکها سرازیر کرد و سهامداران، زیانهای زیادی را از این ناحیه متحمل شدند.
مجتبی قمری وفا گفت: دولت در ادامه به دلیل تداوم سقوط آزاد بورس از تصمیم قبلی خود عقب نشینی و کف و سقف جدید برای نرخ سود سپردهها تعیین کرد که همین مسئله، خروج منابع از سیستم بانکی را به دنبال داشت. هم اکنون این منابع برخلاف پیش بینی دولت، چندان تمایلی به سرازیر شدن به بازار سرمایه نشان نمیدهد و به احتمال زیاد به بازارهای موازی چون خودرو و مسکن هدایت خواهد شد که این مسئله نیز نگرانیهای خاص خود را خواهد داشت.
وی با بیان اینکه بازار مسکن در حال حاضر از بیبرنامگی رنج میبرد، گفت: وقتی پروژه مسکن مهر در دولت جدید متوقف و طرح جایگزین مناسبی برای آن ارائه نمیشود، باید منتظر روزهای سخت بازار مسکن باشیم. در حال حاضر تمام برنامههایی که دولتمردان درباره بازار مسکن مطرح کرده اند، فقط در حد ایده و طرح اولیه بوده و هنوز به سرانجام خاصی نرسیده است.
قمری وفا ادامه داد: وقتی از وزیر راه و ترابری سئوال میشود که چرا نرخ عوارض آزادراهها را افزایش داده اید؟ او پاسخ میدهد هرکسی نمیتواند، از جاده قدیم تردد داشته باشد. این اظهارنظر، فقط یک اظهارنظر شخصی نیست بلکه زنده شدن تفکر سرمایه داری در کشور را نشان میدهد، ضمن اینکه در بخش نفت نیز به جای اتکا به داخل کشور همچنان منتظریم گشایشی در خارج از کشور داشته باشیم و کارها را جلو ببریم.
به گفته وی، در حوزه صنعت کشور هم شاهد تصمیمات سلیقهای و شخص محور هستیم که در نهایت اخیرا گزارش شکلگیری رانتهای گسترده را در بازار کالاهای اساسی داشته ایم.
سردبیر اقتصادی خبرگزاری مهر با اشاره به طرح رونق کسب و کار، آزادسازی موقتی نرخ سود سپردههای بانکی توزیع سبد کالا و فاز دوم هدفمندی یارانهها به عنوان چهار تصمیم مهم دولت در نه ماه اخیر، یادآور شد: حال باید گفت جایگاه برنامه پایش در این موضوعات و مسایل کجا بوده و آیا انتقادات منصفانه، مودبانه و در عین حال، صریح بوده است یا خیر؟ به نظر بنده، این مسایل با برنامهریزی درستی در رسانه ملی با محوریت برنامه پایش تجزیه و تحیل نشده است.
وی تصریح کرد: بعضا تحلیل های کارشناسی این برنامه تک بعدی است و بهتر این است که بازی با آمار در این برنامه کنار گذاشته شود، ضمن اینکه مدیران این برنامه باید ترتیباتی اتخاذ کنند تا مسئولان نیز برای حضور در این برنامه احساس امنیت داشته باشند.
قمری وفا، شاخص امیدآفرینی در جامعه را مورد تاکید قرار داد و گفت: مدیران برنامه پایش در کنار طرح مباحث اقتصادی به صورت کارشناسی و بیان ضعفها و قوتهای اقتصاد کشور، نباید در این برنامه برای جذب مخاطب، دست به هر اقدامی بزنند.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه تفکری هم در کشور وجود دارد که به تحقق رشد اقتصادی به هر قیمتی معتقد است و حتی اگر این رشد باعث له کردن قشر ضعیف جامعه منجر شود؛ این وضعیت اصلاً برای کشور و پیشرفت اقتصادی مردم مناسب نیست و با سیاستهای کلی ابلاغی مقام معظم رهبری درباره اقتصادمقاومتی هم ناسازگار است.
سردبیر اقتصادی خبرگزاری مهر گفت: این مسئله که معاون وزیر اقتصاد در برنامه پایش اعلام کند حساب مردم برای دریافت یارانه بررسی می شود اما بعد در گفت و گو با خبرگزاری های فارس و تسنیم این حرف خود را تکذیب کند، اصلاً کار شایسته ای نیست، ضمن اینکه جایگاهها در دولت باید مشخص باشد و اینکه بالاخره وزیر اقتصاد، علی طیب نیا است یا مسعود نیلی (مشاور اقتصادی رئیس جمهور).
وی در ادامه از نقش تاثیرگذار رسانهها در کشف فساد بزرگ 3 هزار میلیارد تومانی در تابستان سال 90 و بازداشت میلیاردر نفتی به دلیل ابهامات گسترده مالی سخن گفت و افزود: اولین بار پرونده آریا را خبرگزاری مهر، رسانهای کرد و از توقف صدور مجوز تاسیس بانک آریا خبر داد. در ادامه با پیگیری رسانههای مختلف، زوایای پیدا و پنهان این پرونده کشف شد، همچنین نقش رسانهها در پیگیری پرونده میلیارد نفتی نیز غیرقابل انکار است.
قمری وفا همچنین مطرح کرد برخی خبرها که اسناد آن موجود است، نشان میدهد در دورهای در یک سال اخیر، برنجهای تایلندی در کیسههای آمریکایی در بازار فروخته شده است.
محمد طاهری سردبیر هفته نامه اقتصادی تجارت فردا در برنامه زنده تلویزیونی پایش شبکه اول سیما گفت: برخی از وزرا قبل از اینکه دولت جدید روی کار بیاید برای اخذ رأی اعتماد از رسانه ها کمک خواسته اند ولی اکنون درب وزارتخانه ها را بسته اند و با ما حتی در زمینه تأیید آمارها همکاری نمی کنند و متأسفانه برخی مسئولین نسبت به انقلاب های ارتباطی دید پایینی دارند و با این اوصاف باید بدانیم که پشت درب های بسته و حبس اطلاعاتی فساد به وجود می آید و ما ندانیم که سیاست گذارهاقرار است چه کاری انجام دهند در کشور تنها عده ای خاص به اطلاعات دست می یابند و عده ای به دلیل عدم اگاهی از اهداف سیاستگذار ضرر می بینند که این تفاوت ها باعث ایجاد فساد در کشور می شود.
وی افزود: در گذشته خط قرمزها مشخص بود اما اکنون رئیس بانک مرکزی و بورس برای ما خط قرمز شده اند و وقتی از آنها سؤال می پرسیم ناراحت می شوند، همچنین برای گرفتن آمار از وزارت اقتصاد با مشکل مواجه هستیم.
سردبیرهفته نامه اقتصادی تجارت فردا تصریح کرد: برنامه پایش اگر مسئله محور باشد سراغ افرادی می رود که در آن مسئله تخصص دارند. این برنامه می تواند در ارتباط با معوقات بانکی بحث و برای دعوت از کارشناسان می تواند از اقتصاددانان فراوانی که در کشور هستند استفاده کند که این اقتصاددانان بهتر است از بین کسانی انتخاب شوند که کارهای تحقیقی و پژوهشی انجام داده باشند.
طاهری خاطرنشان کرد: مهمترین و پربیننده ترین برنامه اقتصادی کشور برنامه پایش است ولی مهمترین مشکلی که ما با آن مواجه هستیم این است که میزان برنامه های اقتصادی کشور کم است و در محتوای این برنامه ها در مقابل برنامه پایش که خوب و مفید است و در کشور موج ایجاد می کند خلاقیت کمتر دیده می شود و گزارش های میدانی نیز وجود ندارد و این رویه برنامه های اقتصادی باید مورد تجدید نظر اساسی قرار گیرد.
وی یادآور شد: رسانه ها می توانند به گردش اطلاعات کمک کنند به طور مثال با توجه به فضای کشور که باعث شده تا حبس اطلاعاتی صورت گیرد و در دوره ای به بهانه ی تحریم اطلاعات ارائه نشد و برخی سرمایه گذاران با آمار اشتباه سرمایه گذاری کردند و ضرر و زیان دیده اند که در این زمینه رسانه ها باید به عدالت اطلاعاتی کمک کنند.
سردبیرهفته نامه اقتصادی تجارت فردا با تأکید بر اینکه رسانه ها به شفاف سازی اقتصادی کمک می کنند گفت: رسانه ها باید در مقابل فسادهای اقتصادی افشاگرانه عمل کنند و به کمک ساختار اقتصادی کشور بیایند چراکه رسانه ها حتی در اصلاح ساختار اقتصادی کشور نیز مؤثر هستند.
طاهری در پایان گفت: رسانه به عنوان عامل بازدارنده برخی عوامل اقتصادی عمل می کند و به تعبیری رسانه ها این قدرت را دارند تا در برابر سیاست های غلط موضع بگیرند و یا از سیاستهای خوب و صحیح اقتصادی حمایت کنند و حتی می توانند در این زمینه آموزش دهند.
احسان بیگی سردبیر اقتصادی خبرگزاری ایسنا نیز اظهار کرد: شناختن مخاطب و بی اعتنایی به مخاطب در برنامه اقتصادی پایش باعث می شود که مسائل سیاسی بر مسائل اقتصادی غالب شود و مصلحت اندیشی هایی که صورت می گیرد اصلاً درست نیست و این مصلحت اندیشی های غلط باعث می شود تا به آن اهداف تعریف شده در برنامه دست پیدا نکنید.
وی افزود: یکی دیگر از ضعف های برنامه پایش استفاده نکردن از افراد متخصص و کسانی است که در بطن کار هستند و متأسفانه از این تخصص ها در رسانه ملی استفاده زیادی نمی شود و رسانه ملی از دانش این افراد با سابقه به خوبی بهره مند نمی شود.
سردبیر اقتصادی خبرگزاری ایسنا تصریح کرد: مسئولینی که در برنامه پایش دعوت می شوند و حضور پیدا می کنند فقط دیدگاه خودشان را مطرح می کنند و پاسخگو نیستند و حتی در اکثر مواقع در صورت پاسخگویی متأسفانه پاسخگوی یک سری سؤالات از پیش تعیین شده هستند و این یکی دیگر از ضعف های برنامه پایش به شمار می رود.
بیگی خطاب به حیدری مجری برنامه پایش گفت: برنامه پایش یک چهره مورد اعتماد مردم و یک مجری موفق را می طلبد و باید از چهره خود بیشتر مراقبت کنید اما متأسفانه وقتی در گفتگوی با رئیس جمهور سابق یک سری سؤالات از پیش تعیین شده را از اقای احمدی نژاد می پرسیدید و وی به این سؤالات مشخص شده جواب می داد به چهره خود آسیب وارد کردید ، بهتر است سایر اجراهای شما به گونه ای باشد که اعتماد مخاطب را جلب کنید تا آنها به پیگیری برنامه پایش بیشتر علاقمند شوند.
وی در پایان گفت: وقتی از افراد متخصص برای حضور در برنامه دعوت می شود لازم است که اخبار روز هفته گذشته نیز در برنامه به طور دقیق رصد شده و برای مردم اعلام شود تا مردم بدانند وقایع روز اقتصاد کشور در هفته گذتشه چه بوده است.
مینا مهرنوش مدیر نشریه دنیای نوین کسب و کار اظهار کرد: یکی از مزیت های بسیار عالی برنامه پایش توجه به مباحث پژوهشی است و یکی از مشکلات این برنامه این است که افراد مجری برنامه اختیارات به اندازه کافی ندارند و نمی توانند مباحث را به صورت گسترده پیگیری کنند و همچنین اینکه پاسخگویی در این برنامه وجود ندارد و فقط یک سری راه کار آن هم با محافظه کاری در این برنامه مطرح می شود.
وی افزود: برای ایجاد توسعه در کشور به توسعه کسب و کار و دانش اقتصاد محور نیاز داریم و بحث سرمایه انسانی و الگوهای موفق که در بخش کارآفرینان موفق این برنامه به آن اشاره می شود بسیار خوب است اما در برنامه پایش به تجارب بد افراد که باعث عبرت آموزی سایرین می شود کمتر پرداخته شده است و یکی دیگر از مشکلات برنامه این است که مخاطبان برنامه مشخص نیستند یعنی در قسمت اول برنامه مخاطبان مسئولین دولتی هستند و در قسمت دیگر مخاطب جداست و حتی برخی اوقات بچه ها نیز این قسمت را تماشا می کنند.
مدیر نشریه دنیای نوین کسب و کار تصریح کرد: فضای کسب و کار و عوال محیطی و محاطی باید به طور کلی در این برنامه درنظر گرفته شود و مخاطبان و بینندگان برنامه نیز باید یکی شوند و بخش قهرمان هفته که سرمایه های اجتماعی تضعیف شده را نشان می دهد از نقاط قوت این برنامه به شمار می رود.
مهرنوش در پایان گفت: راه اندازی شبکه اجتماعی پایش باعث شده است تا این برنامه اقتصادی از کار اصلی خودش دور شود که به نظر من دلیلی ندارد تا این برنامه به آموزش بپردازد و یکی از وظایف رسانه ایجاد بازار است و در حقیقت شما صلاحیت آموزش را ندارید و این یک کار تخصصی است و همچنین باید از افرادی برای حضور در این برنامه دعوت شود که به صورت ساده صحبت کنند تا عامه مردم متوجه محتوای برنامه شوند.
محمد رضایی مدیرکل اقتصادی خبرگزاری فارس گفت: مقوله اقتصاد یک مقوله خشک است که البته دولت طی چند سال اخیر به سمت عامه فهم کردن اقتصاد رفته است و برنامه پایش گام خوبی را در این زمینه برداشته و مشکلات اقتصادی مردم کشور را بیش از پیش مطرح کرد.
وی ادامه داد: یکی از ضعف های برنامه پایش این است که مطالبه گری به خوبی صورت نمی گیرد به عبارت دیگر وقتی دراین برنامه از مسئولین دعوت می شود و مشکلات مطرح می شوند و نظرسنجی برگزار می شود اصلاً نتیجه ای حاصل نمی شود و بدتر اینکه در هفته یک موضوع مطرح می شود و در هفته بعد سراغ یک موضوع دیگر می روند و این کار غلط است و مسئولین این برنامه باید مسائلی که در این برنامه طرح کرده اند را مشخص کنند و بعد نتیجه گیری کنند که به کجا رسیده است و به صورت کلی حل آن مشکلات مطروحه را باید خواستار شوند.
رضایی اذعان کرد: معوقات بانکی مسئله ای است که باید بیشتر در این برنامه پیگیری شود و باید بدانیم چرا اکنون کار به جایی رسیده است که ما در کشور 82 هزار میلیارد تومان معوقه بانکی داریم و این معوقات بانکی باید ریشه یابی شوند و بررسی این ریشه یابی ها بهتر است در برنامه اقتصادی پایش بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
مدیرکل اقتصادی خبرگزاری فارس عنوان کرد: مخاطبان برنامه پایش برای تماشای این برنامه وقت می گذارند و برنامه ریزی می کنند و اینکه مشکلات اقتصادی کشور در این برنامه مطرح می شود بسیار خوب است اما مخاطبان باید بدانند در پشت پرده مسائل اقتصادی کشور چه می گذرد و آنها حق دارند از تمامی وقایع اقتصادی کشور باخبر شوند.
وی در پایان گفت: یکی از ضعف های برنامه پایش این است که مسئولین به جای پاسخگویی برای بیان دستاوردهای خود در برنامه حاضر می شوند که این اصلاً خوب نیست و همچنین بهتر است از تمامی کارشناسانی که در تجربه شرکت در چنین برنامه هایی را دارند و میدانند چگونه با مخاطب خود سخن بگویند دعوت کنید تا مردم به راحتی متوجه مباحث طرح شده در برنامه بشوند.
وزیر اقتصاد طیب نیا است یا نیلی؟!
برنامه پایش شب گذشته با حضور محمد طاهری سردبیر هفته نامه تجارت فردا، مجتبی قمری وفا سردبیر اقتصادی خبرگزاری مهر، احسان بیگی سردبیر اقتصادی خبرگزاری ایسنا، محمدرضا رضایی مدیر كل اقتصادی خبرگزاری فارس و مینا مهرنوش مدیر نشریه دنیای نوین كسب و كار به نقد و بررسی عملكرد برنامه پایش و نقش رسانه ها در اقتصاد پرداخت.
۱۳۹۳/۲/۲۹