نسخه چاپی

ظریف نگران چیست؟

توئیت اخیر محمدجواد ظریف به طرف غربی آنقدر صریح و آشكار بود كه برداشت‌های یكسانی را در ایران و خارج از ایران به دنبال داشت.

توئیت اخیر محمدجواد ظریف به طرف غربی مبنی بر اینکه «دستیابی به توافق جامع هسته‌ای غیرممکن نیست، نیاز است که توهمات کنار گذاشته شود، نباید مانند سال 2005 فرصت از دست برود»؛ آنقدر صریح و آشکار بود که برداشت‌های یکسانی را در ایران و خارج از ایران به دنبال داشت. به گزارش «وطن امروز»، ارزیابی‌ها از این پیام ظریف، این بود که وی به طرف غربی گوشزد کرده که در صورت شکست مذاکرات همانند سال 2005 آرایش سیاسی درون ایران تغییر کرده و جریان متمایل به غرب از قدرت به زیر کشیده خواهد شد.

به گزارش وطن امروز، این ارزیابی آنقدر فراگیر بود که حتی شبکه بی‌بی‌سی فارسی که در حمایت از دولت روحانی و محمدجواد ظریف ملاحظات را نیز کنار گذاشته در تحلیلی گفته است نگرانی اصلی ظریف به نتیجه نرسیدن مذاکرات هسته‌ای نیست، بلکه باخت دوباره تیم روحانی در انتخابات آینده و تکرار تجربه انتخابات 1384 است. بی‌بی‌سی در تحلیلی از پیام اخیر محمدجواد ظریف در توئیتر می‌گوید، هشدار اصلی ظریف به غرب در واقع این است که اگر با دولت روحانی توافق نکند، همانند سال 1384 (2005) بار دیگر زمینه روی کار آمدن اصولگرایان را فراهم خواهد کرد. اشاره ظریف به بسته پیشنهادی 5 اوت 2005 سه کشور اروپایی به ایران است که ایران آن را توهین‌آمیز ارزیابی کرد و کنار گذاشت.

بی‌بی‌سی در تحلیلی درباره این پیام می‌گوید: «این پیام مخاطب خارجی دارد. به نوعی به طرف‌های مذاکره هشدار می‌دهد نگذارید اتفاقات 2005 تکرار شود. بن‌بست مذاکرات در سال 84 تیم آقای روحانی را از صحنه مذاکرات خارج کرد. ممکن است ظریف به این نکته ظریف هم اشاره داشته باشد که اگر کارها خوب پیش نرود، ممکن است این تیم فعلی از صحنه خارج شود». پیام محمدجواد ظریف به طرف غربی بویژه آمریکایی‌ها آنقدر واضح است که کسی نمی‌تواند در مقصود و نیت او تشکیک کند. با این حال اما اگر در موضوع کمی تامل شود، رگه‌هایی از یک واقعیت تاسف‌انگیز درباره مذاکرات هسته‌ای آشکار می‌شود. ظریف اگرچه پیش‌تر به صورت غیرعلنی آرایش سیاسی درون ایران را به مذاکرات مرتبط می‌کرد و خواستار تقویت جریان متمایل به غرب می‌شد اما این‌بار و پس از توقف وین به صورت علنی از طرف غربی خواسته است، شرایط آنها را درک کند. هزاران سوال و شائبه از این رفتار ظریف ایجاد می‌شود. به‌عنوان نمونه این سوال مطرح است که از نظر آقای ظریف براساس چه واقعیاتی تداوم قدرت جریان حاکم به سود طرف غربی و بویژه آمریکایی‌ها تمام خواهد شد؟ و چرا باید طرف غربی از قدرت‌گرفتن جریان رقیب نگران باشد؟ نکته دیگر درباره سوءاستفاده از مفهوم امنیت‌ملی است.

وقتی محمدجواد ظریف از جایگاه وزیر امور خارجه دغدغه‌های حزبی خود را علنا مطرح و شائبه ارجحیت منافع حزبی بر منافع ملی را ایجاد می‌کند، آیا امنیت ملی مخدوش نمی‌شود؟! آیا با مشاهده این رفتار خدای‌ناکرده این شائبه در افکار عمومی مطرح نمی‌شود که آقایان به دنبال منافع حزبی خود هستند و حقوق ملت بهانه است؟ حقیقتا رفتار وزیر امور خارجه در این ماجرا مایه‌تاسف است. درحالی که حسن روحانی به منتقدان مفاد توافق‌ژنو دزد، غارتگر، بی‌سواد و... می‌گوید، وزیر امور خارجه‌‌اش در حال یادآوری مناسبات نزدیک با غربی‌هاست! به نام احقاق حقوق ملت و بهبود معیشت به جامعه بزرگ و فراگیر منتقدان که معتقد‌ترین افراد به کشور و نظام هستند، تهمت‌های زشت می‌زنند اما در عمل آنچه مردم مشاهده می‌‌کنند، دغدغه‌های حزبی ظریف در خلال مذاکرات هسته‌ای است؟! ظریف به جای آنکه به مردم ثابت کند در تلاش برای احقاق حقوق ملت و بهبود معیشت است با این اقدام نشان داده جنس نگرانی او از جنس نگرانی مردم نیست. امنیت ملی با چنین رفتارهایی مخدوش می‌شود. به نظر می‌رسد اکنون نوبت نمایندگان مجلس است. باید برای یک بار هم که شده مردم را در جریان برخی واقعیات قرار داد.

***توضیحات افخم درباره توئیت ظریف

«وطن امروز» دیروز در نشست خبری مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه سؤالی درباره توئیت محمدجواد ظریف پس از توقف دور چهارم مذاکرات وین مبنی بر اینکه نباید فرصتی که در سال 2005 از دست رفت دوباره از دست برود، مطرح کرد. خبرنگار «وطن‌امروز» با اشاره به این موضوع اظهار داشت: با توجه به یادداشت وزیر امور خارجه پس از توقف دور چهارم مذاکرات وین اکنون این سؤال مطرح می‌شود که از نظر آقای ظریف مگر طرف غربی در سال 2005 فرصتی را از دست داده است؟ و اگر امتیازی از دست داده، آقای ظریف این فرصت‌ها را تشریح کنند. خبرنگار «وطن‌امروز» در ادامه پرسید: این موضوع از این جهت اهمیت پیدا می‌کند که با توجه به صحبت‌های آقای ظریف در حاشیه مذاکرات سعدآباد در سال 2005 که در مستند ایران و غرب ساخته شده توسط شبکه بی‌بی‌سی نیز موجود است، ظریف صراحتا به البرادعی می‌گوید در صورت شکست مذاکرات رقبای ما در انتخابات ریاست‌جمهوری که نفوذ زیادی هم دارند، سود می‌برند و در حقیقت در این گفت‌وگو منافع ملی به مصالح حزبی آقای ظریف گره‌زده شد. اکنون نیز با توجه به این توئیت آقای ظریف که در حقیقت پیامی برای طرف مقابل است، این نگرانی وجود دارد که نکند شائبه‌هایی مبنی بر گره‌خوردن منافع ملی به مصالح حزبی باردیگر در مذاکرات هسته‌ای به وجود بیاید، شما به عنوان سخنگو به این نگرانی‌ها چطور پاسخ می‌دهید؟ سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به «وطن امروز» اظهار داشت: درباره آن عبارتی که با عنوان توقف به کار بردید باید بگویم مذاکرات متوقف نشده است و ادامه دارد و عزم دو طرف نیز در این نشست‌ها به نتیجه رسیدن آن است. افخم افزود: آن مستندی که اشاره می‌کنید خیلی از بخش‌های آن تایید نشده است.

خبرنگار «وطن امروز» تاکید کرد منظور به هیچ وجه مستند من روحانی هستم نیست بلکه مستند ایران وغرب ساخته بی‌بی‌سی است که خود آقای ظریف با این مستند مصاحبه رسمی کرده است در نتیجه وزیر امور خارجه به این موضع واقف است. افخم در پاسخ گفت: دلیل نمی‌شود که هرچیزی بی‌بی‌سی مطرح کند، درست باشد. وی ادامه داد: مذاکرات هسته‌ای یک بحث ملی است و تیم مذاکره‌کننده این بحث را بر این اساس دنبال می‌کند. سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: اینکه بحث‌های سیاست خارجی بخواهد به موضوعات سیاسی و جناحی تبدیل شده و به مسائل داخلی و جناحی گره زده شود غیر‌موثق است. افخم ادامه داد: بهتر است دوستان هم اول با نگاه ملی به مسائل نگاه کنند کما اینکه تیم مذاکره‌کننده از ترکیب شورایعالی امنیت ملی و مجموعه‌ تصمیم‌گیران عالی کشور هستند و تقلیل دادن آنها به یک جناح و زاویه خاص، درست نیست. افخم با اشاره به زیاده‌خواهی‌های طرف غربی تاکید کرد: آنها باید از زیاده‌خواهی و پافشاری بر خواسته‌های غیر‌منطقی خودشان دست‌برداشته و اشتباهات گذشته را تکرار نکنند و دیدگاه‌های واقع‌بینانه داشته باشند.

افخم گفت: اشتباه‌های گذشته طرف‌های غربی در مراحلی، مذاکرات را که می‌شد راحت‌تر انجام شود به موضوعی پیچیده و غیرواقعی و بحران غیرضروری تبدیل کرد. افخم با اشاره به توئیت ظریف درباره اینکه نباید فرصت مانند سال 2005 از بین رود، تصریح کرد: نگاه تیم مذاکره‌کننده و بیان این موضوع از سوی آقای ظریف به این دلیل بوده است که اشتباهات گذشته و ارزیابی‌های غلط و زیاده‌خواهی‌ها مانع از پیشرفت کار نشود. وی ادامه داد: هیچ نگاه جناحی و سیاسی بر مذاکرات حاکم نیست. مذاکرات کاملا ملی است و همه‌ طرف‌های درگیر و مجموعه‌ فعال در این موضوع گواه خوبی است که تیمی هوشمند، حرفه‌ای و فراگیر مذاکرات را دنبال می‌کنند و طرح چنین بحث‌هایی ممکن است به سمت تضعیف تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان برود. خبرنگار «وطن‌امروز» با اشاره به توضیحات افخم، پرسید: با این توصیفات منظور شما این است که صحبت‌های آقای ظریف و البرادعی در حاشیه مذاکرات سعدآباد صحت ندارد؟ افخم در پاسخ گفت: من در این مورد اطلاعات بیشتری ندارم. افخم در ادامه بدون توجه به اظهارنظر خبرنگار«وطن‌امروز» که منظور از مستند مورد اشاره «من روحانی هستم» نیست بلکه مستند ایران و غرب بی‌بی‌سی است، اظهار داشت: درباره مستندی که اشاره کردید، بخش‌هایی از آن تایید نشد و نتیجتا چیزی که بخش‌هایی از آن تایید نشود نسبت به بقیه قسمت‌های آن نیز که مسکوت مانده، علامت سؤال می‌تواند وجود داشته باشد.

۱۳۹۳/۲/۳۱

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...