به گزارش نما به نقل از الف، در اين ميان اگرچه چندسالي است كه استراتژي «سياست تنش صفر با همسايگان» به ابتكار وزارت خارجه تركيه و شخص داوود اوغلو وزير خارجه اين كشور مطرح شده و اين كشور تلاشهاي خود را براي تبدل شدن به بازیگری بانفوذ در منطقه به كار گرفته است اما اتفاق ملموسي در راستاي پيشبرد اين استرتژي از سوي تركيه به چشم نميخورد چه آنكه روابط اين روزهاي تركيه با همسايگانش گواهي بر اين مدعاست؛ روابط تركيه با مصر به دليل مخالفت با دولت كودتا و در مقابل، نقاط فكري مشترك با اخوانالمسلمين مصر، حالا به سردي گراييده است و اين در شرايطي است كه اين سردي، به اختلاف آنكارا - رياض دامن ميزند. تركيه همزمان، اندكي نزديكتر و در مرزهاي جنوبي خود نيز نتوانسته به ايجاد پيوند با سوريه مبادرت كند.
این در حالی است که روحاني پس از ورود به آنكارا پايتخت تركيه در كاخ چانكايا مورد استقبال رسمي عبدالله گل رييسجمهور كشور تركيه قرار گرفت و در مراسم استقبال بعد از نواختن سرود دو كشور عبدالله گل و حسن روحاني از يگانهاي ويژه تشريفات مستقر در محل سان ديدند.
همچنين در هنگام ورود رييسجمهور كشورمان به محل استقرار رييسجمهور كشور تركيه به مناسبت اين سفر ۲۱ توپ شليك شد. پس از آن مذاكرات خصوصي حسن روحاني و عبدالله گل در كاخ چانكايا، آغاز شد. پس از آن روساي جمهوري دو كشور در يك كنفرانس خبري مشترك شركت كردند. گل گفت كه سفر روحاني به تركيه پس از گذشت ۱۸ سال از سفر رسمي يك رييسجمهوري ايران به آنكارا، اهميت تاريخي دارد. گل با اشاره به اينكه حجم مناسبات تجاري دو كشور در شرايط كنوني حدود ۱۵ ميليارد دلار است، اضافه كرد: هدف دو كشور رساندن اين رقم به ۳۰ ميليارد دلار است.
عبدالله گل اضافه كرد كه تركيه همواره در مورد برنامه هستهيي ايران خواهان حل مساله از طريق سياسي بوده و همين سياست را دنبال ميكند. به گزارش ايرنا، وي افزود: تركيه خواهان عاريسازي خاورميانه از سلاحهاي كشتار جمعي است، ولي هيچ كشوري نبايد از حق استفاده صلح آميز از انرژي هستهيي محروم شود.
رييسجمهوري تركيه گفت: اراده سياسي دو كشور بر اساس توسعه مناسبات استوار است و آنكارا اميدوار است كه همه تحريمها عليه ايران لغو شود. وي افزود: تاكنون مذاكرات هستهيي ايران و ۱+۵ روند مثبت و رو به بهبودي داشته است، تركيه در زمينه رفع موانع فعاليت هستهيي ايران در گذشته تلاشهاي بسياري كرده است و در اين زمينه تلاشهاي خود را ادامه ميدهد.
حسن روحاني، رييسجمهوري اسلامي ايران نيز ديروز گفت: اراده ايران بر اساس توسعه همكاريها با كشورهاي دوست و همسايه است و تركيه جايگاه ويژهيي در اين ميان دارد. روحاني اضافه كرد: گسترش روابط ايران و تركيه به نفع منطقه نيز خواهد بود. روحاني افزود: در مساله هستهيي دو كشور داراي نظرات مشتركي هستند و طبق قرار داد انپيتي هر كشور ميتواند از انرژي صلح آميز هستهيي استفاده كند.
به نظر میرسد همه چیز خبر از گسترش و تعمیق بیشتر روابط دو کشور میدهد، چنانکه امضای ۱۰ سند همکاری میان دو طرف هم گواه این مطلب است.
روابط سیاسی ایران- تركیه وارد دور جدیدی شد
حسن روحانی كه ماه گذشته به چین سفر كرده بود، دیروز راه تركیه را در پیش گرفت؛ پس از آنكه اكبرهاشمی رفسنجانی در زمان ریاستجمهوریاش، به دعوت سلیمان دمیرل در سال ۱۳۷۵ به تركیه رفت، حالا این حسن روحانی است كه به دعوت عبدالله گل به آنكارا سفر كرده است؛ سفری كه بهنظر میرسد علاوهبر توافقنامههای مشترك میان تهران-آنكارا، از سیاستی حكایت دارد كه جمهوری اسلامی ایران بیش از هر زمانی در حال پیگیری آن است.
۱۳۹۳/۳/۲۰