به گزارش نما به نقل از پورت پرس قاسم گلنژاد دراین باره گفت: با توجه به نیاز کشور به انواع شناورهای خدماتی صنعت نفت، در این طرح پیشنهاد کردهایم تا ساخت تعدادی شناور یدک کش لنگرانداز و ساپلای بوت در داخل انجام شود.
وی افزود: در این پیشنهاد مطرح شده که در مرحله اول، کار ساخت 20 فروند شناور در یاردهای مختلف آغاز شود و برای هماهنگسازی طرحها و روند ساخت و تأمین تجهیزات، یک شرکت رهبری کنسرسیوم را برعهده گیرد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و ساخت سپهر رزموند در پاسخ به این پرسش که «این طرح چه تفاوتی با توافق اخیر انجمن صنفی صنایع دریایی با شرکت کالای نفت تهران دارد؟»، گفت: مبنای آن تفاهمنامه، اجاره به شرط تملیک است؛ یعنی صنایع دریایی از وزارت نفت خواستهاند متعهد شود که وقتی شناور ساخته شد، با آن قرارداد کار میبندند؛ اما بر اساس تجارب قبلی، ما معتقدیم این تفاهمنامه ضمانت اجرایی ندارد.
وی با بیان اینکه «ما در مجموعه صف و رزموند قبلا این راهها را رفتهایم»، افزود: اینکه توافقنامهای با کالای نفت نوشته شده، مثبت است؛ اما صرف توافقنامه ضمانت اجرایی ندارد و نمیتوان بر مبنای آن از بانکها تسهیلات گرفت و شناور ساخت.
گلنژاد افزود: در پیشنهاد ارائهشده از سوی ما، دولت تعهدی به اجاره و بهرهبرداری ندارد و صرفا در جهت گشایش اعتبار و پرداخت تسهیلات برای ساخت اولین سری شناورها حمایتهایی را صورت میدهد تا چرخه ساخت در داخل شکل بگیرد.
ساخت 20 فروند شناور فراساحلی
مدیرعامل شركت مهندسی و ساخت سپهر رزموند از ارائه پیشنهادی توسط این شركت به دفتر ریاستجمهوری و وزارت صنعت، معدن و تجارت برای ساخت 20 فروند شناور فراساحلی مورد نیاز در خلیج فارس خبر داد.
۱۳۹۳/۴/۲۵