به گزارش نما، طبق اعلام یونیسف بسیاری از مرگ و میرها در ایران بر اثر بی احتیاطی و حوادث رانندگي در جادههاي ايران اتفاق می افتد و متاسفانه علاوه بر از دست رفتن جان صدها نفر ميلياردها دلار نیز هزينه بر اقتصاد كشور تحميل میکند.
آمارهای منتشر شده از طرف وزارت بهداشت و سازمان یونیسف حاکی از آن است که:
نرخ سوانح جادهاي در ايران بيست برابر ميانگين جهاني است.
سالانه در سراسر جهان سوانح رانندگي منجر به مرگ حدود 2/1 ميليون نفر و مصدوميت و معلوليت بيست تا پنجاه ميليون نفر ميگردند.
در ميان همه مصدوميتهاي غير عمدي منجر به فوت كودكان زير پنج سال، مصدومیت های ناشی از سوانح رانندگي مهمترين عامل مرگ و میر محسوب ميشود.
همه ساله در ايران تصادفات جادهاي باعث مرگ حدود 28,000 نفر و مصدوميت يا معلولي 300,000 نفر ديگر ميگردد.
در ايران در هر نوزده دقيقه يك نفر در جادههاي كشور جان ميسپارد و در هر دو دقيقه خبر مصدوميت جدي و حتي معلوليت مادامالعمر يك نفر بر اثر حوادث جادهاي به اعضاي خانوادهاش ميرسد.
مرگ و ميرهاي ناشي از سوانح رانندگي سالانه شش ميليارد دلار هزينه بر اقتصاد ايران تحميل ميكند، كه معادل بيش از 5 درصدِ تولید ناخالص ملی كشور است.
حدود 25 درصد از كليه تلفات جادهاي ايران مربوط به حوادث موتورسیکلت است که در بيش از 60 درصد این موارد مرگ به دليل عدم استفاده از كلاه ايمني و بروز ضربه مغزي رخ ميدهد.
90 درصد از تلفات سوانح رانندگي جهان مربوط به كشورهاي داراي درآمد كم و متوسط است.
تا سال 2020 ميلادي سوانح جادهاي و رانندگي از بیماری سرطان سبقت گرفته و فقط بعد از بيماري های قلبي و افسردگي، به دومين علت اتلاف سالهاي عمر، بدل خواهد شد.
سوانح رانندگي و جادهاي در جهان دومين عامل اصلي مرگ و میر افراد 5 تا 25 ساله محسوب ميشود.
اغلب این حوادث بر اثر بی احتیاطی رانندگان و رعایت نکردن نکات ایمنی اتفاق می افتد، نکاتی چون سرعت غیر مجاز، استفاده نکردن از کمربند ایمنی، نداشتن وسایل ایمنی کودکان، نداشتن کلاه ایمنی موتورسواران و... اما در بسیاری از موارد تنها راننده مقصر نمی باشد بلکه بسياري از قربانيان سوانح جاده¬ای به دليل كمبود امكانات و خدمات اضطراري نظير خدمات درماني، آتشنشاني و پليس، قبل از رسيدن به بيمارستان جان ميبازند. بنابراین بهبود سطح خدمات اضطراري از محل تصادف تا مراکز درماني و پس از آن، احتمال زنده ماندن و پیشگیری از نقص¬عضو و آسیب¬های درازمدت براي سانحه دیدگان حوادث رانندگی را افزايش ميدهد. یکی از خدماتی که در این راه به اسیب دیدگان کمک می کند استفاده از اورژانس هوایی می باشد. طبق گفته مشاور مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، اخبار ناخوشایندی که مربوط به آمار تصادفات و رکوردزنی میزان مرگ و میر در سوانح جاده ای در کشور است عمدتا به دلیل نبود پایگاه های اورژانس هوایی رخ می دهد.
مریم غفاری رتبه ایران را در حوادث رانندگی اول می داند و می افزاید: طبق آمارها ایران با ثبت 27 هزار کشته در سال و با توجه به جمعیت 77 میلیون نفری خود به لحاظ سرانه قربانیان حوادث رانندگی، رتبه اول را در دنیا دارد. در ایران به ازای هر 10 هزار وسیله نقلیه، 120 سانحه رانندگی اتفاق می افتد؛ در حالی که این رقم در فرانسه و ژاپن 12 تصادف است.
وی انتقال هوایی بیماران به دلیل محدودیت های خاصی که در انتقال زمینی وجود دارد مانند زمان، محدودیت ظرفیت کابین آمبولانس ها، تغییرات مکرر سرعت و به ویژه ترافیک انتخاب مناسب می داند و خاطر نشان می کند: صعود و فرود عمودی بالگردها و امکان نشست و برخاست در سطوح ناهموار از مزایای بسیار بزرگ امداد هوایی است ضمن این که امکان حمل تعداد بیشتری از بیماران به روش انتقال هوایی وجود دارد.
مشاور مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت از طرح تحول نظام سلامت برای افتتاح 14 پایگاه های اورژانس هوایی در کشور خبر می دهد و اضافه می کند: راه اندازی این پایگاه ها برای پوشش امدادی 150 هزار کیلومتر راه روستایی و فرعی و مناطق صعب العبور است که به صورت رسمی طی روزهای آینده افتتاح می شوند.
وی همچنین استفاده از آمبولانس هوایی به منظور کمک های پزشکی فوری برای دسترسی به نقاط دور افتاده، سخت گذر و یا حائز اهمیت زمانی را بسیار ضروری می داند و می افزاید: با ارائه خدمات پیش بیمارستانی به بیماران و مصدومین نقش موثری را در کاهش آمار کشته شدگان تصادفات و سوانح به عنوان دومین عامل مرگ و میر در کشور داشته باشد.
مشاور مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت همچنین اظهار داشت : با اجرای طرح امداد اورژانس هوایی در شرایطی که آمبولانس به علت عدم سرعت کافی و یا دور بودن مسافت نمی تواند به کمک بیمار بشتابد، تکنسین های آمبولانس هوایی می توانند معالجه اولیه بیمار و فرد مجروح را تا رسیدن به بیمارستان به عهده بگیرند و با مراقبت های پیش بیمارستانی پیشرفته نقش مهمی در بهبود میزان بقای بیماران و کاهش چشمگیر آمار کشته شدگان داشته باشند.
طبق اعلام وزارت بهداشت قرار است امروز با حضور مسوولان وزارت بهداشت پایگاه های امداد هوایی طی مراسمی در قم افتتاح شود.
گزارش: سیده الهام جوادی
با افتتاح 14 پایگاه امداد هوایی در كشور؛
آسیب دیدگان در زمین نمی مانند
حادثه خبر نمی كند اما همواره در كمین نشسته است تا در فرصت مناسب و بر اثر بی احتیاطی اشخاص آنها را غافلگیر كند. اما درك و فهم آن انقدر كم است كه نمی داند كه شما در تعطیلات به سر می برید یا در ماموریت كاری؟ آیا زمان غافلگیری اش مناسب است یا باید آن را به وقت دیگری موكول كند؟ حادثه اتفاق می افتد چه شما بخواهید و چه نخواهید.
۱۳۹۳/۵/۱۴