به گزارش نما، سایت رادیو فردا(Radio Farda)، وابسته به سازمان سیا نوشت:
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، روز دوشنبه ۲۷ مرداد در زمینه آینده مناقشه هستهای ایران گفت که هیچ اقدامی عملیاتی نخواهد شد مگر اینکه اعضای ۱+۵ تعهد نسبت به لغو تحریمها را اجرایی کنند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، آقای ظریف این مطلب را در حاشیه دیدار خود با معاون وزیر خارجه رومانی و در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره اظهارات جمشید ممتاز، مشاور حقوقی ایران در مذاکرات با ۱+۵، مبنی بر اینکه گروه ۱+۵ نمیتواند تحریمهای مصوب شورای امنیت را لغو کند، بیان کرد.
آقای ظریف گفت: «کشورهای ۱+۵ خود نمیتوانند تحریمهای شورای امنیت را لغو کنند اما این ۵ کشور عضو شورای امنیت که در مذاکرات حضور دارند، متعهد هستند که تمامی تحریمها را لغو کنند و این ۵ کشور عضو دائم شورا برای لغو تحریمها با مراجعه به شورای امنیت و با استفاده از مکانیزمهای شورا برای لغو تحریمها تلاش خواهند کرد.»
وی خاطرنشان کرد: «هیچ توافقی عملیاتی نخواهد شد مگر اینکه این ۵ کشور عضو شورای امنیت که در مذاکرات حضور دارند تعهد خود مبنی بر لغو تحریمها را عملیاتی کنند. این نکته در همه مذاکرات مشخص بودهاست.»
اظهارات وزیر خارجه ایران در مورد اینکه بدون شرط یادشده «هیچ اقدامی عملیاتی نخواهد شد» در حالی بیان میشود که یوکیا آمانو، دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز دوشنبه پس از بازگشت از سفر خود به تهران گفت که ایران اقداماتی را جهت شفافسازی در زمینه برنامه هستهای خود به مورد اجرا گذاشتهاست.
او با ذکر اینکه اجرای اقدامات پنجگانه آغاز شدهاست، افزود که انتظار میرود که در زمینه مناقشه هستهای با ایران تا هفته بعد پیشرفت حاصل شود.
سایت بی بی سی(BBC)، رسانه دولتی انگلیس نوشت:
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران درباره توافق جامع اتمی گفته است هیچ اقدامی بدون اجرای تعهد گروه ۱+۵ در لغو تحریم های شورای امنیت اجرایی نخواهد شد.
ایرنا، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی گزارش داده است که آقای ظریف گفته یکی از تعهداتی که گروه ۱+۵ برعهده دارد این است که به شورای امنیت مراجعه کند و از طریق مکانیزم های قانونی تحریم ها را بردارد.
وزیر امور خارجه ایران گفته است که گروه ۱+۵ خودش نمی تواند تحریم ها را لغو کند اما هیچ اقدامی عملیاتی نخواهد شد مگر اینکه اعضای ۱+۵ تعهد نسبت به لغو تحریم ها را اجرایی کنند.
پرونده ایران در تاریخ اسفند ۱۳۸۴ (مارس ۲۰۰۶) از سوی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع شد.
این شورا مجموعا شش قطعنامه شامل چهار دور تحریم تازه علیه پرونده اتمی ایران صادر کرده است که اولین آن در مرداد ۱۳۸۵ (ژوئیه ۲۰۰۶) بود.
اساس تحریم های یک جانبه و چندجانبه ای که بعدا آمریکا، کانادا، بریتانیا و اتحادیه اروپا علیه ایران تصویب کردند، قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل بوده است.
ایران این قطعنامه ها را "غیرقانونی" و تحریم های صورت گرفته را "ظالمانه" می خواند.
سایت دویچه وله(DW)، رسانه دولتی آلمان نیز نوشت:
سرپرست تیم مذاکرهکننده هستهای ایران و وزیر خارجه، خواستار یافتن راهکارهای عملی لغو تحریمهای شورای امنیت توسط کشورهای ۵+۱ شد.
محمدجواد ظریف عصر دوشنبه (۱۸ اوت/ ۲۷ مرداد) پس از دیدار با معاون وزیر خارجه رومانی، درباره زمان احتمالی ملاقات خود با کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: «هنوز این مذاکرات قطعی نشده ولی حتما یک دور قبل از مذاکرات ایران و ۵+۱ با خانم اشتون مروری بر موضوعات خواهیم داشت.»
مجید تختروانچی، مذاکرهکننده ارشد هستهای و معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه، پیشتر زمان دیدار ظریف و اشتون را اوایل ماه سپتامبر (حدود دو هفته دیگر) اعلام کرده بود.
گفته میشود پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان که طرف گفتگوهای هستهای با ایران هستند، به لحاظ حقوقی توانایی لغو تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی را ندارند.
ظریف ضمن تائید این موضوع خاطر نشان کرد که این نکته در طول مذاکرات نیز مشخص بوده است. او میافزاید یکی از مهمترین تعهدهایی که ۵+۱ خواهد داشت، این است که از طریق مکانیزمهای موجود در شورای امنیت زمینهی لغو تحریمها را فراهم کند.
وزیر خارجه به خبرنگاران گفت: «پنج عضو دائم شورای امنیت که عدد ۵ از همان جا میآید، موظفند که در هر توافقی تحریمها را لغو کنند یعنی اینکه هیچ توافقی عملیاتی نخواهد شد مگر این که اعضای ۵+۱ تعهد خود را در مورد لغو تحریمهای شورای امنیت اجرایی کند.»
بازتاب شرط ایران برای توافق جامع هسته ای در رسانه های غربی
سخنان اخیر محمدجواد ظریف، در مورد شرط رسیدن به توافق نهایی در مذاكرات هسته ای، مورد توجه رسانه های فارسی زبان وابسته به غرب قرار گرفت.
۱۳۹۳/۵/۲۸