به گزارش نما به نقل از فارس، هشام الهبیشان روزنامه نگار و تحلیلگر اردنی ضمن تاکید بر این هشدار افزود: من معتقدم عربستان با تجاوز به یمن اشتباه بزرگی را مرتکب شد ودر دامی افتاد که دشمنان منطقه آنرا پهن کرده اند.
وی در این رابطه افزود: ریاض امروز به بازیگر اصلی توطئه آمریکایی ـ صهیونیستی در منطقه مبدل شده است زیرا گرفتار شدن عربستان در باتلاق یمن بازخوردهای فاجعه باری را نه تنها بر منطقه بلکه بر این کشور خواهدداشت که حتی تمامیت ارضی وانسجام اجتماعی این کشور را هم تحت تاثیر خود قرار خواهدداد.
الهبیشان در پاسخ به پرسش فارس در رابطه با میزان انطباق هشدارها و توصیه های مقامات ایرانی به عربستان در زمینه تحولات یمن و تفسیر آن در میان کشورهای عربی هم گفت: با وجود آنکه هشدارهای مستمر مسئولان ایرانی که آخرین آن سخنان آقای دکتر عبداللهیان معاون وزیر امور خارجه ایران بود به حق وبه جا بوده وهمسو با واقعیت های موجود است، بسیاری از مسئولان وکارشناسان عرب نیز این حقیقت را پذیرفته اند. حتی امروز صداهایی در غرب وبه ویژه در آمریکا شنیده می شود که صراحتا خواهان تقسیم عربستان هستند این خطری است که در کمین عربستان است و تجاوز این کشور به یمن می تواند نقطه آغازین کلید خوردن این طرح باشد.به گفته این کارشناسان شواهد بیانگر آن است که این طرح قرار است از منطقه جنوب عربستان که در مجاورت یمن واقع است، آغاز شود.
وی در بخش دیگری از این گفتوگو در پاسخ به پرسش فارس در رابطه با دلایل عقب گرد پاکستان وپشت کردن ترکیه به پروژه تجاوزکارانه عربستان در یمن وهمسویی این دو کشور در اعلام حمایت از تلاش های صلح آمیز برای پایان دادن به بحران یمن هم گفت : بی تردید کشورهایی همچون ترکیه ویا پاکستان نمی توانند از رویکردی منطقه ای که زمینه ساز شکل گیری شرایط جدید در آن گردد حمایت نمایند. آنچه اکنون در حال رخ دادن است بیانگر شکل گیری ساختار «طایفه ای ـ مذهبی اسلامی » در آن می باشد که برای نظام ترکیه که به هر شکل یک ساختار عمل گرا می باشد ورویکرد مشارکت در تمامی بحران ها بدون از دست دادن هیچ یک از طرف ها حاضر در آن را در دستور کار خود قرار داده ، قابل پذیرش نیست. وجود این رویکرد ترکیه را هیچ تحلیلگر پیگیر امور این کشور نمی تواند انکار کند ودر سایه همین حقایق است که موضع ترک ها شکل گرفته وپیش می رود وهمین رویکرد نیز اولین شکست برای جنگ عربستان علیه یمن را محقق ساخت.
الهبیشان ادامه داد: همچنین نباید از این حقیقت به آسانی گذشت که نه ترک ها ونه پاکستانی ها هیچ یک در هیچ شرایطی نمی توانند شرکای واقعی عربستانی ها محسوب شوند. در سایه رویکرد عملگرایانه وپراگماتیسم سیاسی حاکم بر کشورهایی ترکیه وپاکستان منافع اقتصادی ، امنیتی وحتی سیاسی که از روابط با جمهوری اسلامی عایدشان می شود قابل مقایسه با روابط با عربستان نیست.
وی تصریح کرد: این مسئله به وضوح از سفر اخیر رجب طیب اردوغان به تهران ونیز نوع روابط حاکم بین پاکستان وتهران قابل لمس است که خود نیز می تواند ضربات مهلکی بر روند جنگ عربستان در یمن وارد کند.به اعتقاد من عقب نشینی پاکستان از حضور در ائتلاف جنگ عربستان علیه یمن اولین میخ را بر تابوت این ائتلاف کوبید وباعث شد تا رژیم عربستان در روزهای آینده با بحران بزرگی مواجه شود. بی تردید ترک ها وپاکستانی ها بیش از هر طرف دیگری از این حقیقت مطلعند که عربستانی ها از بحران مشکل آفرین منطقه ای رنج می برند وتجاوزشان علیه یمن نیز بازخورد حقیقی بحران هایی است که دچار آن شده اند.
این تحلیلگر اردنی تاکید کرد: با این حال این جنگ نیز به زودی بازتاب های منفی خود را بر داخل عربستان هم خواهد داشت. علاوه بر آن نباید فراموش کرد که ترک ها با آن رویکرد مصلحت گرایانه خود به خوبی درک کرده اند که نزدیکی ریاض به آنها بیشتر یک رویکرد مقطعی است که احتمال فروپاشی آن در برهه بعدی بسیار زیاد است. پیمانهایی که بر منافع مقطعی استوار است به طور حتم پیمان هایی مقطعی وکوتاه مدت است و قطعا نمیتواند به طور ریشه ای بر راهبردهای ساختاری منطقه تاثیر گذار باشد.
وی گفت: همچنین نباید فراموش کرد که عربستان با ترکیه در رابطه با بحران سوریه ، شرایط هرج ومرج حاکم بر عراق وساختار جدید قدرت در مصر با یکدیگر نظرات مغایر وحتی متضاد دارند.
الهبیشان با اشاره به تغییر حاصله از تجاوز سعودی ها به یمن گفت : تصور می کنم که تجاوز اخیر به یمن باعث همبستگی هرچه بیشتر داخلی در یمن شده است ، امروز جامعه یمن بیش از هر زمان دیگری به سوی همبستگی پیش می رود ودر صورت تجاوز زمینی این هبمستگی بسیار بیشتر هم خواهد شد. گرچه نباید از وضعیت انسانی یمن هم غافل ماند که بدلیل ویرانی های مستمر وگسترده روز به روز بدتر می می شود.
وی افزود: در رابطه با دور نمای وضعیت رژیم آل سعود هم باید بگویم اگر به ماجراجویی خود ادامه داده وتجاوز زمینی خود را هم به یمن انجام دهد بازتاب های فاجعه باری برای عربستانی ها چه در بعد داخلی وچه در بخش خارجی به بار خواهد آورد واگر تلاشی برای متوقف کردن این ماجراجویی نشود نه تنها عربستان بلکه تمامی منطقه وارد مرحله ای از کشمکش های گسترده خواهدگردید.