به گزارش نما به نقل از فارس، علی آهنی سفیر ایران در پاریس در گفتوگو با رادیو فرانس کولتور به تشریح توافق هستهای وین، داعش، تحولات سوریه و ... پرداخت.
مشروح این گفتوگو را در زیر میخوانید.
سؤال: توافق هسته ای روز سه شنبه با ۱۶۱ رای موافق در مجلس ایران به تصویب رسید. درباره نمایندگان اصولگرایی که از رای دادن امتناع کردند و تعداد شان به ۱۳ نفر میرسید و یا آنهایی که به توافق هستهای رای مخالف دادند و تعدادشان به ۵۹نفر میرسید چه برداشتی دارید؟
آهنی: مهمترین نکته تصویب این قانون است که به دولت اجازه میدهد امور را پیش ببرد و تعهدات خود را آغاز کند. در مجلس ایران برخی مخالفت ها وجود داشت و این هم به دلیل بی اعتمادی است، بی اعتمادی که به رفتار و رویکردهای برخی از اعضای گروه ۱+۵ در قبال ایران در سالهای گذشته باز میگردد. بنابراین، این نمایندگان سعی کردند به دولت هشدار و توجه بیشتری دهند تا به دام نیفتد و حقوق ملت ایران از سوی گروه ۱+۵ بیش از پیش مورد احترام قرار گیرد.
سؤال: این کار مرحله مهمی در خصوص توافق است. مرحله بعدی گزارشی است که آژانس بین المللی انرژی اتمی در اواسط دسامبر و درباره توافق تهیه میکند. الان در حوزه میدانی در ایران اوضاع چگونه است ؟
آهنی: براساس اطلاعاتی که دارم آنها راضی هستند و من هم خوشبین هستم که اگر واقعا از طرف آنها حسن نیت وجود داشته باشد میتوان به نقطه مطلوب رسید و هیچ نگرانی برای اجرای این توافق وجود ندارد.
سؤال: این بازرسان در تهران هستند؟ چند نفر هستند؟ ده نفری باید باشند؟ و اینکه چگونه به سایت ها دسترسی دارند؟ باید درخواست کنند یا فورا میتوانند بروند و ببینند؟ چگونه عمل میشود؟
آهنی: براساس مقررات آژانس ما آنها را میپذیریم و در چارچوب مقررات و تفاهم موجود برای آنها در این زمینه مشکلی وجود ندارد.
سؤال: آیا گزارش آنها در باره ایران مثبت خواهد بود؟
آهنی: امیدوارم اینطور باشد زیرا از طرف ما این حسن نیت وجود دارد که تمام آنچه که باید به اجرا گذاشته شود و گامهای مناسب برای اجرای این توافق برداشته شود و به تعهدات احترام گذاشته شود.
سؤال: و از جمله برداشتن تحریمها ؟
آهنی: قطعا! چرا که براساس توافق، هر طرف باید به تعهدات خود احترام بگذارد و ما خوشبین هستیم که بتوانیم براساس برنامه و تقویم کاری تهیه شده در این خصوص به این نقطه برسیم.
سؤال: آقای روحانی در اواسط نوامبر به پاریس سفر خواهد کرد. قبل از انجام سفر چه چیزی درباره آن می توانید به ما بگویید؟ در وهله اول معنای این سفر چه میتواند باشد و سپس اینکه وی در پاریس چه کارهایی انجام خواهد داد؟
آهنی: این سفر که براساس دعوت رسمی رئیس جمهور اولاند انجام میشود، یک سفر تاریخی است که میتواند نقطه عطفی را در روابط فیمابین ایجاد کند. زیرا این اراده سیاسی در هر دو طرف وجود دارد تا روابطی مستحکم تر و متنوعتر و مثمر ثمرتر ایجاد شود بخصوص که ما دارای منافع مشترکی هستیم. نه فقط در زمینه دوجانبه بلکه در زمینه منطقهای و بین المللی. این سفر به ما اجازه میدهد نقشه راهی را در بخشهای مختلف از روابط مان همچون بخشهای علمی، فرهنگی، فنی، اقتصادی، سیاسی و پارلمانی تهیه کنیم که این کار میتواند چشماندازی به مراتب درخشان تر به روابط مان بدهد که طبیعتا یک روابط دیرینه و تاریخی است، بدهد.
سؤال: درخصوص اوضاع سوریه برخی میگویند که ورود روسیه به این موضوع باعث میشود که برخی شورشیان افراطیتر شوند و آنها را بیشتر به دامن دولت اسلامی بیندازند. تحلیل شما از این موضوع و این اوضاع چیست ؟
آهنی: رنج کنونی مردم سوریه از وضعیت کنونی، به تهدید تروریسم در سوریه باز میگردد. باید با آن مبارزه کرد. مداخله نظامی روسیه که در پی درخواست دولت سوریه انجام گرفت، میتواند به این هدف که همان مبارزه با تروریسم است کمک کند. مداخله نظامی روسیه میتواند اجازه دهد که واقعا علیه داعش مبارزه کرد. زیرا متاسفانه ائتلاف بینالمللی بعد از ایجاد و ظهور داعش نتوانسته است کارآمد عمل کند و جدی نبوده است. در حقیقت برای مقابله با داعش، به یک اراده واقعی از طرف جامعه بینالمللی نیاز است.
سؤال: یک نبود اراده مشاهده میشود. بعد از یک سال مداخله قوای ائتلاف بین کشورهای غربی و کشورهای عربی و ۱۵ روز مداخله نظامی روسها، چه چیزی این دو نوع مداخله را از هم متمایز میکند؟
آهنی: نتایج مداخله آنها از یک سال گذشته به این طرف را میبینیم، ما از همان ابتدا در باره حسن نیت آنها و جدیت شان تردید داشتیم و نتایج یک سال مداخله آنها نیز به خوبی نشان میدهد که واقعا حق با ما بوده است. بنابراین، باید منتظر بود ببینیم در هفتههای آینده وضعیت چگونه میشود. آنچه مهم است آینده مردم سوریه است. باید زمینه را فراهم کرد تا اینکه آنها خودشان بتوانند برای آینده شان تصمیم بگیرند.
سؤال: امروزه میزان تعهد جمهوری اسلامی ایران در این زمینه، رسما چقدر است؟
آهنی: ما روابط دوستانهای با دولت سوریه در زمینههای مختلف داریم. ما روابط اقتصادی و سیاسی مان را داریم و مسلما بنا به درخواست طرف سوری، مشاورین نظامی ما در ارتش سوریه است تا به آنها مشاورههای نظامی لازم را ارائه کنند. بخصوص مشاورینی که در زمینه مبارزه با تروریسم تخصص دارند و کارآمدی شان را هم در این زمینه نشان داده و ثابت کردهاند و به این کمکها هم ادامه میدهیم. ما در سوریه سرباز و نیروی جنگی نظامی نداریم بلکه مشاورین و ژنرالهایی هستند که مشاورههای لازم را برای مبارزه با تروریسم ارائه میدهند.
سؤال: آیا این شبه نظامیانی که در آنجا می جنگند هم زیر نظر تهران است که اداره میشوند؟ آیا این ژنرال سلیمانی یا دیگر فرماندهان نظامی یا روسای مذهبی هستند که این افراد را فرماندهی میکنند؟
آهنی: نه اصلا چنین نیست. آنچه که به ما مربوط می شود ما مشاورین نظامی خودمان را در آنجا داریم ولی هماهنگی ها مسلما در دست ارتش سوریه است که امور را در میدان مدیریت میکند و ما هم در کنارشان هستیم تا یاری شان بدهیم.
سؤال: آیا این دولت سوریه است که درخواست کمک میکند؟
آهنی: کاملا همینطور است. به علاوه آنها هستند که تصمیم میگیرند که آنچه لازم است را انجام دهند.
سؤال: با این حال، ایران نیروهای زیادی را در سوریه از دست داده است. هفته گذشته شاهد از دست دادن ژنرال همدانی بودیم که در جبهه کشته شد و امروز هم خبر دار شدیم که دو ژنرال سپاه پاسداران در سوریه کشته شدند که فرماندهان عالی رتبه بودند. آیا اینها یک ضرر بزرگ برای کشور شما ایران، محسوب نمیشوند؟
آهنی: شما بخوبی میدانید که ما از تروریسم رنج فراوانی بردهایم. به همین خاطر هست که ما در مقابله با تروریسم بسیار جدی هستیم. قطعا برای این مبارزه هزینههایی است که باید آنها را پذیرفت. برای داشتن نتایج خوب باید آمادگی داشت. متاسفانه در این زمینه ما شاهد از دست دادن برخی مشاورین نظامی مان که در محل حضور دارند نیز هستیم. ولی به هر حال تروریسم واقعیتی است که باید با آن مقابله کرد.