به گزارش نما، روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در مقالهای نوشت زمانی که باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا به سازمان سیا اجازه تا در سال 2013 ارسال تسلیحات برای گروههای مخالف سوریه را آغاز کند، سازمان جاسوسی این کشور میدانست که شریک مشتاقی دارد که حاضر است هزینه این عملیات مخفیانه را تامین کند.
از آن زمان، سازمان سیا و سازمان اطلاعات عربستان توافق غیرمعمولی را برای ماموریت آموزش گروههای مسلح در سوریه حفظ کردهاند.
مقامهای فعلی و پیشین دولت آمریکا میگویند بر اساس این توافق، عربستان سعودی سلاح و مبالغ هنگفت پول برای گروههای مخالف را تامین میکند و سازمان سیا هم استفاده از تفنگهای آک47 (کلاشینکوف) و موشکهای ضد تانک را به آنها آموزش میدهد.
بندر بن سلطان رئیس سازمان جاسوسی عربستان از سال 2012 تا 2014، هزاران تفنگ آک 47 برای گروههای مخالف سوریه خرید.
حمایت از گروههای مسلح در سوریه جدیدترین فصل از دههها همکاری و ارتباط سازمانهای جاسوسی عربستان سعودی و آمریکا است و همکاری آنها به حمایت از پیکارجویان در افغانستان و جنگهای نیابتی در آفریقا باز میگردد. برخی اوقات، مانند آن چه در سوریه میگذرد، دو کشور هماهنگ با یکدیگر کار میکنند و برخی اوقات هم عربستان سعودی به راحتی با نوشتن چک هزینه فعالیتهای مخفیانه آمریکا را میپردازد.
نیویورک تایمز مینویسد برنامه مشترک تامین تسلیحاتی و آموزش گروههای مخالف که برخی دیگر از کشورهای خاورمیانه هم هزینه مالی آن را تامین میکنند، در حالی ادامه دارد که روابط آمریکا با عربستان و نیز جایگاه این کشور در منطقه دستخوش تغییر است. نفت ارزان و مسائل ژئوپولتیکی که از سالهای دور این دو کشور را به هم پیوند میداد اکنون با کاهش وابستگی آمریکا به منابع نفت خارجی و نیز تلاش دولت اوباما برای بهبود روابط با ایران دیگر کارکرد خود را از دست داده است.
به نوشته این روزنامه، اکنون میتوان فهمید که افزون بر ذخایر عظیم نفت عربستان و جایگاه این کشور در میان کشورهای اسلامی، روابط بلند مدت اطلاعاتی ریاض و واشنگتن سبب میشود آمریکا تمایلی نداشته باشد که آشکار از نقض حقوق بشر در عربستان، وضعیت زنان در این کشور و حمایت آن از وهابیگری که منبع الهام بسیاری از گروههای تروریستی است، انتقاد کند. همچنین دولت اوباما اعدام شیخ نمر باقر النمر، روحانی شیعه عربستانی که خاندان سعودی را به چالش میکشید، را به صورت علنی محکوم نکرد.
اگرچه سعودیها آشکارا میگویند که به گروههای مخالف در سوریه سلاح میدهند، اما دامنه و میزان مشارکت آنها در اقدام مخفیانه سیا و حمایت مالی مستقیم آنها فاش نشده است. اما برخی از مقامات فعلی و گذشته دولت آمریکا و برخی منابع در کشورهای عرب خلیج فارس درباره این روابط اظهارنظرهایی کردهاند.
به نوشته نیویورک تایمز، از زمانی که عملیات سیا آغاز شد، عربستان سعودی از آن حمایت مالی کرده است.
سوریه از ماه مارس 2011 صحنه ناآرامیهای مرگبار است. در این درگیریها تاکنون بیش از 250 هزار نفر کشته و میلیونها نفر هم بیخانمان شدهاند.
عربستان سعودی و برخی دیگر از کشورهای منطقه مانند قطر، همواره متهم به حمایت از گروههای تروریستی در سوریه و عراق شده اند.