به گزارش نما به نقل از فارس «جان کریکو» تحلیلگر اندیشکده مطالعات سیاسی آمریکا ، از افسران عالی ضد تروریسم سیا و محقق ارشد سابق کمیته روابط خارجی سنای آمریکا اخیر در گزارشی که در وبگاه «رییدرز نیوز» منتشر شد، با انتقاد از سیاستهای ریاض و واشنگتن نوشت: ریاض با اعدام 47 نفر در دوم ژانویه بزرگترین اعدام های این کشور را در 35 سال گذاشته به اجرا گذاشت و موجب شد تعادل در منطقه با شیعیان شکننده تر شود و البته اعدام شیخ النمر روحانی منتقد شیعه نیز بیشتر بر آتش تنشها افزود.
افسر سابق سیا نوشت: روابط عربستان سعودی با ایران نیز بد است. به طوری که در تهران به دنبال اعدام شیخ نمر سفارتخانه این کشور را تخریب کردند و سعودیها نیز در واکنش روابط دیپلماتیک با ایران را قطع و در این مسیر کویت، بحرین، سودان نیز ریاض را دنبال کردند. امارات متحده عربی نیز روابط دیپلماتیک با ایران را کاهش داد. اما تنش در روابط ایران و عربستان تنها به خاطراعدامها نبوده است. سعودیها بهشدت و آشکارا اعلام کرده بودند مخالف توافق هستهای ایران بوده و نیز با حمایت مالی از گروههای سنی در سوریه به نبرد با حکومت این کشور که ایران حامیاش است، پرداختند.
در ادامه این گزارش نویسنده با انتقاد از سیاستهای سعودی نوشت: این اقدامها در حالی رخ دادند که وزارت خارجه آمریکا در قبال سیاستهای سعودیها نه تنها سکوت اختیار کرده بلکه به خاطر انتخاب این کشور به عنوان رییس کمیته حقوق بشر سازمان ملل متحد تبریک میگوید. این کار موقعی اتفاق افتاد که عربستان سعودی یک جوان 17 ساله را به جرم مشارکت در اعتراضهای ضد دولتی محکوم کرد و یا یک وبلاگ نویس سعودی نیز به 10 سال حبس و 1000 ضربه شلاق محکوم شد.
نویسنده ادامه داد: دولت اوباما سیاست خارجی منحصر به فرد موفقی را در خاورمیانه در7 سال گذشته نداشته است. هنوز فرصت باقی است تا دولت سعودی مشکلات خود را سر و سامان دهد. اما تنها راه ثبات در خاورمیانه این است که واشنگتن خط و خطوط خود را ترسیم کرده و ضرورت دارد با تعامل با متحدانش در خاورمیانه به سعودیها تفهیم نماید به افتضاح یمن خاتمه داده و به حقوق شهروندانش احترام گذاشته و با ایران همکاری کند در غیر این صورت آینده درگیر نبرد و فاجعه اقتصادی میشود.
در انتهای این یادداشت نیز آمده است: اگر سعودیها نمیخواهند با مردم خود و همسایگان رفتار بهتری داشته باشند، واشنگتن نیز بهتر است که در روابطش با این کشور بازنگری کند. باید گفته شود که در حقیقت عربستان سعودی دوست قابل اعتمادی نیست و هنوز سئوالهایی درباره مداخله آنها در ماجرای 11 سپتامبر وجود دارد. سعودیها مخالف صلح با ایران هستند و بهای نفت به خاطر خواست آنها پایین است. هنگامی که جایگزینهای انرژی به بهره برداری در آمریکا برسند شاید زمان آن باشد که به سعودیها گفته شود نفتشان را خود بنوشند.