300 مقام امنیتی در خدمت «ملك سلمان»

پادشاه عربستان سعودی برای دیداری سه روزه به تركیه رفته است. روزنامه گاردین در گزارشی به بررسی این رویداد پرداخته و می‌نویسد، ملك سلمان بن عبدالعزیز و رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری تركیه مشتركات زیادی دارند، و این سفر مقطع مهمی در روابط دو دو قدرت مسلمان سنی منطقه تلقی می‌شود.

به گزارش نما به نقل از انتخاب: پادشاه عربستان سعودی برای دیداری سه روزه به ترکیه رفته است. روزنامه گاردین در گزارشی به بررسی این رویداد پرداخته و می‌نویسد، ملک سلمان بن عبدالعزیز و رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه مشترکات زیادی دارند، و این سفر مقطع مهمی در روابط دو دو قدرت مسلمان سنی منطقه تلقی می‌شود.

پیشتر، یک هیات ۳۰۰ نفری از مقام‌های امنیتی عربستان برای آماده سازی مقدمات سفر پادشاه سعودی به آنکارا اعزام شد، شهری که در هفته‌های اخیر هدف بمب‌گذاری‌های تروریستی بوده است. آقای اردوغان گروه داعش و تندروهای کرد را مسئول خشونت‌‌ها دانسته است.

رسانه‌های محلی گزارش دادند که تمام اتاق‌های هتل پنج ستاره ماریوت رزرو شد. پنجره‌‌های سوئیت بزرگ محل اقامت ملک سلمان با شیشه‌های ضدگلوله پوشانده شد، و لایه سیمانی مقاوم در برابر انفجار با هزینه ۱۰ میلیون دلار روی دیوارها کشیده شد.

حدود ۵۰۰ خودرو لوکس و رانندگانی برای آمد و شد هیات همراه پادشاه عربستان از سراسر ترکیه استخدام شدند. لوازم شخصی ملک سلمان، از جمله لباس و همچنین مواد خوراکی، با ناوگانی از هواپیماهای باری به آنکارا منتقل شده است.

پس از پایان برنامه سفر او در آنکارا در روز چهارشنبه، تمام این امکانات و عملیات مربوطه به استانبول منتقل می‌شود. ملک سلمان در این شهر قرار است در اجلاس دو روزه سازمان همکاری اسلامی شرکت کند.

روزنامه گاردین می‌نویسد ملک سلمان و رجب طیب اردوغان، که سلطان ترکیه مدرن توصیف می‌شود و زندگی شاهانه‌ای دارد، نقاط مشترک زیادی دارند. هر دو می‌خواهند بشار اسد رئیس جمهوری سوریه سرنگون شود.

عربستان سعودی برای حمایت از عملیات ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا علیه گروه افراطی داعش، هواپیماهای جنگی در پایگاه اینجرلیک ترکیه مستقر کرده است.

اردوغان، یک سنی مومن که از سنت سکولار جمهوری ترکیه گسسته است، از سعودی‌ها در رقابت با ایران بر سر قدرت و نفوذ منطقه‌ای حمایت می‌کند. او اخیرا از تهران به دلیل بکارگیری مجازات اعدام انتقاد کرد، اما چنین انتقادی را در مورد عربستان سعودی وقتی یک روحانی ارشد شیعه را اعدام کرد، مطرح نکرد.

به نوشته گاردین اردوغان، همانند ملک سلمان، به دلیل رفتار خودکامه و نقض گسترده حقوق انسانی و مدنی مردم ترکیه، با انتقاد سیاستمداران اروپایی و آمریکایی و فشار برخی گروه‌های فعال قرار دارد. در مقابل، اردوغان منظما اتحادیه اروپا را متهم می‌کند که ترکیه را مسئول مشکلات آوارگان می‌داند.

هر دو نفر از آمریکا انتقاد کرده‌اند؛ از جمله در ماجرا توافق جامع اتمی سال گذشته بین تهران و واشنگتن. در نتیجه، به نظر می‌رسد در حال دور شدن از اتحاد سنتی خود با غرب هستند.

گاردین می‌نویسد اجلاس سازمان همکاری اسلامی که قراراست در آن درباره تروریسم، فلسطین و مناقشات منطقه‌ای مانند بحران یمن بحث شود، احتمالا تلاش ملک سلمان برای ترغیب جهان سنی به حمایت از رهبری او را شامل خواهد شد. وی همچنین تلاش خواهد کرد اردوغان را با دولت جدید مصر آشتی دهد.

تحلیلگران ترکیه بر این نظر هستند که رابطه نزدیکتر نظامی، سرمایه گذاری و تجارت با عربستان سعودی می‌تواند اسلامگرایی جدید اردوغان، رفتار غیردموکراتیک و سرکش او در برابر اتحادیه اروپا و غرب را در حالی که خواهان ایجاد یک پست ریاست جمهوری اجرایی است، تقویت کند.

به عقیده نورای مرت، تحلیلگر سیاسی، ترکیه از نظر چشم انداز سکولار پساعثمانی طرفدار غرب، در یک نقطه عطف قرار گرفته و ممکن است بسته تر و سرکوبگرتر شود.

او در روزنامه حریت نوشت "تحت شرایط گوناگون، محافل دولت فعلی در تعریف متحدان خود به عنوان توطئه گر و حتی دشمنان ترکیه درنگ نکرده‌اند. این آخرین شانس است. اگر آنها بر سر عقل نیایند و بازتاب های از دست دادن شریکان و دوستان قدیمی ترکیه را تشخیص ندهند، کشور محکوم به زوال خواهد بود."

۱۳۹۵/۱/۲۵

اخبار مرتبط