به گزارش نما براساس برنامه اعلام شده، روسيه و چين رزمايش مشترك كامپيوتري فرماندهي - ستادي «امنيت هوا - فضايي- 2016» را برگزار مي كنند.
به گزارش وزارت دفاع روسيه، در جريان اين رزمايش، طرفين «عمليات مشترك گروه هاي ضربتي پدافند هوايي و ضد موشكي روسيه و چين براي دفاع از خاك دو كشور در مقابل ضربه هاي تحريك آميز موشك هاي بالستيكي و راكت هاي بالدار را تمرين مي كنند.
واسيلي كاشين كارشناس نظامي روسيه در باره اهميت اين رزمايش قريب الوقوع كه هنوز زمان دقيق آغاز آن اعلام نشده است، به اسپوتنيك گفته است: هم اكنون فقط آمريكا و روسيه سامانه هاي هشداردهي حمله موشكي خاص خود را دارند كه قادر است نسبت به پرتاب راكت هاي بالستيكي بين قاره اي و رديابي راداري اهداف سريع تا هزار كيلومتر واكنش نشان دهد، در حاليكه چين در سال هاي دهه 1970 و 1980 سعي كرد چنين سيستمي بسازد، اما به دلايل فني و اقتصادي از عهده اين كار برنيامد.
وي افزوده است: فرايند ساخت سامانه هشداردهي چين در سال هاي اخير آغاز شد. هم اكنون عكس اولين رادار در حال ساخت عظيم الجثه سامانه هشداردهي حمله موشكي (اين كشور) منتشر شده است و از اينرو پكن در آشنايي با تجربه نظاميان روسي در استفاده از اينگونه سيستم ها ذينفع است.
كاشين در مصاحبه با رسانه روسي افزوده است: واقعيت برگزاري چنين رزمايشي اهميت نظامي و سياسي زيادي دارد. با توجه به اطلاعات رسمي در جريان رزمايش، تبادل اطلاعات و تعامل بين سامانه هاي هدايت پدافند هوايي و ضد موشكي دو كشور صورت خواهد گرفت و منظور تبادل اطلاعات بين سيستم هاي هشداردهي حمله موشكي چين و روسيه مي باشد كه عرصه بسيار حساسي است.
كاشين ادامه داده است: گر انتقال اطلاعات فني به چين رخ دهد، اداي سهم روسيه در تامين امنيت مشترك خواهد بود. چين از نگهداري كلاهك هسته اي جدا از راكت ها به آماده باش هميشگي قواي هسته اي وارد مي شود و مهم است كه اين روند همواره آسان سپري شود.
تغيير كار قواي هسته اي پكن لازم است، زيرا آمريكا سامانه پدافند هوايي خود را تكامل مي بخشد و نيروهاي دفاع ضد موشكي خود را به مرزهاي چين نزديك كرده و روي سيستم هاي تسليحاتي «ضربه سريع جهاني» كار مي كند.
با توجه به اين و ضعيت، در صورت برقراري تبادل دائمي اطلاعات بين نيروهاي پدافند هوايي روسيه و چين با رويكرد خودكار، پكن مي تواند امكانات خود در كشف پرتاب هاي موشكي آمريكا از شمال (احتمالا مسير پرواز قطب شمال خواهد بود) را گسترش بدهد و روسيه هم از امكان ثبت پرتاب موشك ها از زيردريايي هاي اتمي موشك انداز آمريكا در اقيانوس هند برخوردار شود.
تبادل اطلاعات دفاع از خاك دو كشور در مقابل ضربه هاي موشك هاي بالدار و احتمالا بالستيكي با برد متوسط را نيز در نظر مي گيرد و بدين ترتيب بطور مشترك مسائل دفاع از كشورها در مقابل موشك هاي هسته اي حل و فصل خواهد شد.
كاشين در پايان تاكيد كرده است: همگرايي سامانه هاي پدافند هوايي در جهان بندرت رخ مي دهد و همكاري روسيه و چين در اين عرصه مي تواند به الگويي مناسبات در عرصه راهبردي بيانجامد و شبيه همگرايي آمريكا و كانادا است كه از سامانه دفاع ضد موشكي و پدافند هوايي آمريكاي شمالي «نوراد» مشترك استفاده مي كنند. اكنون حركت تدريجي مسكو و پكن بسوي اين هدف بدون جلب توجه زياد در شرايطي صورت مي گيرد كه روسيه و چين تأكيد مي كنند، قصد تشكيل اتحاد نظامي را ندارند.
همزمان با انتشار خبر برگزاري رزمايش مشترك هوافضاي روسيه و چين، روزنامه واشنگتن پست با استناد به سخنگويان پنتاگون نوشت، در شرايطي كه آمريكا به عمليات ضد تروريستي در عراق و افغانستان مشغول است، مسكو و پكن در تدارك حمله فضايي به آمريكاي شمالي هستند.
به عقيده پنتاگون، طراحي فناوري هاي مربوطه به چين و روسيه امكان خواهد داد، زير ساخت امنيت ملي آمريكا در فضاي كيهاني را تخريب كنند و همچنين ماهواره هاي آمريكايي دچار بيشترين خطر خواهند شد.
بنا به گزارش اين خبرگزاري روسي، درياسالار سسيل هيني رئيس فرماندهي استراتژيك آمريكا در اين باره گفته است: بايد قبول كنيم كه با وجود تلاش هاي ما ممكن است در آينده درگيري در فضاي كيهاني آغاز شده يا گسترش يابد.