به گزارش نما به نقل از میزان – گروه سیاسی : ماجرای بازگشت جنگندههای روسیه به نوژه باردیگر در محافل رسانهای مطرح شده است؛ روزنامه روسی "ایزوستیا" اخیرا مدعی شده مسکو و تهران هماکنون در حال رایزنی با هدف استقرار دوباره بمبافکنهای روس در پایگاه هوایی همدان هستند. این ادعای روزنامه روسی از آن جایی قابل باور میشود که بدانیم "حسین جابریانصاری"، معاون عربی و آفریقایی وزیر امور خارجه دوشنبه شب عازم مسکو شده تا با همتای روسیاش "میخائیل بوگدانف" به گفتوگو و رایزنی بپردازد.
آیا جنگندههای روسی به نوژه بازمیگردند؟
بوگدانف که علاوه بر معاونت وزارت خارجه روسیه، دستیار ویژه رئیس جمهور این کشور هم در امور خاورمیانه محسوب میشود، اواخر مرداد به تهران آمد و با مقامات کشورمان پیرامون تحولات منطقه و وضعیت میدانی نبرد در سوریه به رایزنی پرداخت.
آیا جنگندههای روسی به نوژه بازمیگردند؟
در همان ایام سفر بوگدانف به تهران بود که خبر استقرار بمب افکنهای روسیه در پایگاه هوایی نوژه همدان به منظور بمباران مواضع تروریستها در سوریه، رسانهای شد.
حالا رسانهها سفر جابری انصاری به مسکو را هم دستمایهای قرار دادهاند تا به واسطه آن، بازگشت بمب افکنهای روسیه به نوژه را استنتاج کنند.
یکی از دلایلی که گمانهزنی رسانهها مبنی بر بازگشت جنگندههای روسیه به همدان را تقویت میکند، این است که مقامات ایرانی در همان اواخر ماه گذشته که ماموریت جنگندههای روسی پایان یافت، احتمال بازگشت آنها را رد نکردند؛ دریابان شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، در واکنش به مباحثی که پیرامون استقرار جنگندههای روسیه در پایگاه هوایی نوژه، مطرح شده بود، گفت:"ازسرگیری این نوع همکاری در آینده، به تحولات میدانی در سوریه بستگی دارد؛ ازاینرو ممکن است بار دیگر در این زمینه، با روسیه همکاری صورت گیرد".
آیا جنگندههای روسی به نوژه بازمیگردند؟
با نگاهی به تحولات میدانی اخیر سوریه و توافق آتشبس منعقد شده میان روسیه و آمریکا در عرصه سیاسی و همچنین برنامهریزیهای مسکو برای منهدم کردن مواضع تروریستها پس از آتش بس یک هفتهای، به نظر میرسد گمانه بازگشت جنگندههای روسی به همدان چندان هم دور از واقعیت نباشد؛ البته ممکن است بار دیگر بواسطه این امر، بحث اصل 146 مطرح شود.
آیا حضور بمبافکنهای روسیه در همدان اصل 146 را نقض میکند؟
پس از استقرار جنگندههای روسی در پایگاه هوایی نوژه همدان، بحث پیرامون اصل 146 قانون اساسی در محافل سیاسی و رسانهای مطرح شد؛ اصلی که تصریح دارد،"استقرار هر گونه پایگاه نظامی خارجی در کشور هر چند به عنوان استفادههای صلح آمیز باشد ممنوع است".
اواخر مردادماه خبر رسید که دو بمب افکن پیشرفته متعلق به روسیه به نامهای توپولوف ام-۲۲ و سوخو۳۴، از پایگاه هوایی متعلق به ایران در همدان، مواضع تروریست های تکفیری در سوریه را بمباران کردهاند. همین امر پای بحث پیرامون اصل 146 را به محافل سیاسی و رسانهای باز کرد.
برخی چنین القاء کردند که ایران با موافقت در استقرار پایگاه نظامی خارجی به امری مبادرت ورزیده که پس از جنگ جهانی دوم، بی سابقه است؛ بنگاه خبرپراکنی بی بی سی فارسی وابسته به رژیم سلطنتی انگلیس، در این امر پیشگام بود و تلاش داشت به روال مالوف، در مخدوش کردن امنیت ملی مثال زدنی ایران، حرکتی ایذایی انجام داده باشد.
در جلسه علنی روز 27 مرداد مجلس نیز یکی از نمایندگان البته نه با نیت گردانندگان بی بی سی فارسی، که بر مبنای رسالت و وظیفه نمایندگیاش، سوالی را در باب انطباق اقدام صورت گرفته(استفاده روسیه از پایگاه ایران برای مقابله با تروریستها) با اصل 146 قانون اساسی مطرح کرد که علی لاریجانی رئیس مجلس در پاسخ به وی اعلام داشت "در ایران پایگاه نظامی به روسیه و هیچ کشور دیگری داده نشده و اگر رسانهای به این شکل عنوان کرده، تکذیب می شود".
"همکاریهای دفاعی صورت گرفته بین ایران و روسیه برای مبارزه با تروریسم امر غیرمنتظرهای نیست و نگاه ایران به رابطه با روسیه یک نگاه راهبردی است"؛ این بخشی از اظهارات امروز علی اکبر ولایتی رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام پیرامون خبر دیروز است.
ولایتی همچنین ضمن غیرقانونی دانستن حضور آمریکا در سوریه، حضور ایران و روسیه برای مقابله با تروریستها را براساس درخواست دولت سوریه دانست.
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز دیروز در واکنش به انتشار خبر استفاده روسیه از فضا و امکانات ایران برای حمله به تروریستها در سوریه گفت: "همکاری های تهران - مسکو برای مبارزه با تروریسم در سوریه راهبردی است و ما در این زمینه تبادل ظرفیت و امکانات داریم".
این موضع گیری شمخانی در شرایطی است که به موجب اصل ۱۷۶ قانون اساسی، "بهره گیری از امکانات مادی و معنوی کشور برای مقابله با تهدیدهای داخلی و خارجی" از وظایف شورای عالی امنیت ملی است.
در همین رابطه، علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس طی مصاحبهای، پرواز هواپیماهای روسی از پایگاه نوژه همدان برای بمباران مواضع تروریست ها در سوریه را بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی دانست.
لازم به ذکر است، اواخر سال گذشته "سرگئی شویگو" وزیر دفاع روسیه در سفر به تهران ضمن دیدار با مقامات بلندپایه کشورمان، موافقتنامه ای را پیرامون همکاری نظامی میان تهران و مسکو به امضا رساند.
همچنین ، در اواخر خردادماه سال جاری، نشست سه جانبه تهران با حضور "حسین دهقان" وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، "سرگئی شویگو" وزیر دفاع روسیه و "فهد جاسم الفریج" وزیر دفاع سوریه، برگزار شد؛ انجام اقدامات قاطع، سریع، همه جانبه و منسجم علیه تروریسم هدف عمده این نشست بود.
گفتنی است در اواسط سال گذشته، ناوهای روسی مستقر در آبهای دریای خزر، از طریق آسمان ایران، با چند فروند موشک مواضع تروریستها در سوریه را منهدم کردند.