تبعات كاهش 25 درصدی تعرفه‌های بیهوشی

ماجرا از نهم شهریور كه مصوبه دولت ابلاغ شد، شروع شد. از آن روز كه تعرفه متخصصان بیهوشی به‌طور رسمی ٢٥‌درصد كاهش یافت و صدای اعتراض این گروه را بالا برد. آنها گلایه خود را به وزارت بهداشت بردند، به كمیسیون بهداشت و درمان مجلس، به مسئولان وزارت رفاه و اعضای شورایعالی بیمه، به معاون اول رئیس‌جمهوری و دیوان عدالت اداری اما نتیجه‌ای نگرفتند.

به گزارش نما؛ شهروند نوشت: ماجرا از نهم شهریور که مصوبه دولت ابلاغ شد، شروع شد. از آن روز که تعرفه متخصصان بیهوشی به‌طور رسمی ٢٥‌درصد کاهش یافت و صدای اعتراض این گروه را بالا برد. آنها گلایه خود را به وزارت بهداشت بردند، به کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، به مسئولان وزارت رفاه و اعضای شورایعالی بیمه، به معاون اول رئیس‌جمهوری و دیوان عدالت اداری اما نتیجه‌ای نگرفتند.

اعتراض کردند، تهدید کردند و تهدیدشان را عملی کردند، این اقدام را بی‌عدالتی خواندند، دست از کار کشیدند؛ اما مسئولان وزارت بهداشت و وزارت رفاه زیر بار نرفته‌اند. آنها می‌گویند کاهش ٢٥‌درصدی تعرفه متخصصان بیهوشی برای اجرای عدالت در تعرفه‌های پزشکی بود؛ چرا که با اجرای طرح تحول نظام سلامت، تعرفه‌های این بخش ٥٧ تا ٦٠‌درصد افزایش پیدا کرد. اینها را علی ماهر، معاون امور فنی و برنامه‌ریزی وزارت بهداشت گفته.

براساس اعلام وزارت بهداشت، مصوبه کاهش ٢٥‌درصدی تعرفه‌های متخصصان بیهوشی، مصوبه شورایعالی بیمه است و ارتباطی به وزارت بهداشت ندارد. با این همه اما متخصصان بیهوشی معتقدند در حق‌شان بی‌عدالتی شده و این اقدام بدون نظر کارشناسی آنها صورت گرفته است.

در یکی دو هفته اخیر، متخصصان بیهوشی اعتراض خود را به شکل‌های مختلف نشان داده‌اند؛ اما آنچه این‌ روزها بازتاب پیدا کرده، دست از کار کشیدن این متخصصان در انجام برخی از جراحی‌هاست که به‌ گفته آنها غیرضروری هستند. خبرها از بیمارستان‌های شیراز و چند شهر دیگر گواه عملی‌شدن این اعتراض‌ها و سرگردانی بیماران است؛ بیمارانی که برخی از آنها پس از ماه‌ها انتظار، نوبت عمل‌شان رسیده با این همه اما علیرضا سلیمی، رئیس انجمن متخصصان بیهوشی دست از کار کشیدن متخصصان بیهوشی را نمی‌پذیرد و در پاسخ به این سوال که در خبرها آمده در بیمارستان شیراز، برخی از بیماران بدون این‌که جراحی شوند، از اتاق عمل خارج شده‌اند، توضیح می‌دهد: «در تمام دنیا ازجمله در ایران برای انجام عمل‌های جراحی، لیست اورژانسی و غیراورژانسی وجود دارد؛ گاهی ممکن است به دلیل تجهیزات یا نبود دارو و... صف جراحی طولانی شود که البته با توجه به وارد‌نشدن صدمات روحی یا جسمی به بیمار این اقدام انجام می‌شود؛ حالا در ایران هم برای انجام جراحی صف انتظار وجود دارد که این صف‌ها خارج از استانداردها نیست.»

او درباره این‌که گفته می‌شود متخصصان بیهوشی در برخی از بیمارستان‌ها تنها جراحی‌های اورژانسی را انجام می‌دهند، می‌گوید که چنین چیزی را نشنیده است: «این اقدام هیچ وقت در دستور کار هیچ پزشکی نبوده است.» او می‌گوید: «به ‌هر حال متخصصان بیهوشی، مانند هر صنف دیگری، مشکلاتی دارند و باید این حق را برای آنها قایل شد که اگر ظلمی به آنها شود، از حقوق خودشان دفاع کنند.» او در پاسخ به این‌که چرا باید بیماران قربانی اعتراض متخصصان بیهوشی شوند، گفت: «با وجود همه مشکلات بیماران در اولویت قرار دارند و هیچ مشکلی برای درمان آنها ایجاد نشده است.» به گفته او کاهش ٢٥‌درصدی تعرفه‌های بیهوشی، مصوبه دولت بود که نهم شهریورماه ابلاغ شد: «در این چند وقت شایعه کاهش تعرفه وجود داشت، برای ما از همان اول، خط قرمز بیماران بودند و تلاش داشتیم که با وجود همه مشکلات، هیچ خدشه‌ ای به روند درمان وارد نشود و با همه اینها هنوز هم مشکلی برای بیماران ایجاد نشده است.»

سلیمی درباره واکنش وزارت بهداشت به این اعتراض‌ها می‌گوید: «ما از وزارت بهداشت انتظار داریم که در روندی منطقی و درست و با کار کارشناسی دقیق، این موضوع را بررسی کند. ما جلسه‌های زیادی با مسئولان مرتبط در وزارت بهداشت داشتیم، تا حدود زیادی هم پذیرفته‌اند که این موضوع اشتباه است و نباید انجام می‌شد، اما درباره اصلاح آن چیزی نگفته‌اند. نگرانی ما این است که اصلاح این تعرفه‌ها به ‌سال آینده موکول شود.» گلایه رئیس انجمن متخصصان بیهوشی از این است که برای کاهش این تعرفه‌ها با انجمن یا متخصصان این گروه مشورتی نشده است: «بررسی‌ها نشان می‌دهد که کاهش ٢٥‌درصدی تعرفه‌ها اصلا زمینه علمی و کارشناسی ندارد و به نظر ما با توجه به مستنداتی که وجود دارد، افزایش تعرفه درآمد پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت که از سوی مسئولان وزارت بهداشت مطرح شده، درست نیست و متعادل با سایر رشته‌ها تغییر کرده است، بنابراین کاهش ٢٥‌درصدی تعرفه‌های متخصصان بیهوشی، ریشه کارشناسی ندارد.»

محمدمهدی قیامت، اما در گفت‌وگو با «شهروند» به صراحت اعلام می‌کند که متخصصان بیهوشی در بیمارستان‌هایی که نسبت به این موضوع اعتراض کرده‌اند، تنها برای جراحی‌های اورژانسی ورود پیدا می‌کنند. او در توضیح بیشتر می‌گوید: «درحال‌حاضر میانگین تعرفه متخصصان بیهوشی برای هر عمل، ٨٠‌هزار تومان است که البته با توجه به نوع عمل، بیماری زمینه‌ای بیمار و سن بیمار، این تعرفه تغییر می‌کند، اما حالا تصور کنید که همین میزان تعرفه هم با کاهش ٢٥‌درصدی مواجه می‌شود.» او می‌گوید اعتراض‌ها بیشتر در بیمارستان‌های شهرهای جنوبی کشور دیده می‌شود و نگران است که این اعتراض‌ها به تهران هم کشیده شود.

۱۳۹۶/۶/۲۲

اخبار مرتبط