به گزارش نما، این روزها با مطرح شدن مذاکرات میان ایران و چین برای امضای یک سند همکاری جامع میان تهران و پکن، آمریکا و برخی شرکای این کشور با صحنهگردانی برخی رسانههای ضد انقلاب با حمله به این سند و تاختن به آن، تلاش میکنند با موج سواری روی احساسات مردمی و سواستفاده از حس میهن دوستی ایرانیان، مانع از همکاریهای استراتژیک ایران و چین شوند.
بر همگان آشکار است که انقلاب اسلامی در سال ۵۷ موجب شد تا ایران از مدار کشورهای متحد غرب و غلام حلقه به دوش آمریکا خارج شود و سیاستی مستقل در پیش بگیرد. در همین مسیر نیز آمریکا چون همیشه تلاش داشته است تا از رشد و بالندگی کشورهای مستقل جلوگیری کند، در طول ۴۲ سال اخیر، انواع تحریمها علیه دولت و ملت کشورمان را وضع کرده است.
با ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید و در نهایت خروج آمریکا از توافق هستهای، ایالات متحده تلاش کرده است تا با به انزوا کشیدن ایران، سیاست فشار حداکثری خود را به پیش ببرد و در این مسیر برایان هوک مسئول گروه اقدام علیه ایران وزارت خارجه آمریکا به صراحت بیان داشته است که ایران دو راه فراروی خود دارد، یا باید مذاکره کند (تسلیم شود) و یا اینکه منتظر فروپاشی باشد.
ایران ستیزی؛ کلیدواژه آمریکا در ۴۰ سال
آمریکا در طول چهار دهه اخیر تلاش کرده است با اتخاذ سیاست فشار حداکثری ایران را در یک انزوای سیاسی و اقتصادی قرار دهد و مانع از همکاریهای تجاری میان تهران و دیگر کشورهای جهان شود. تشدید تحریمها در یک دهه اخیر علیه ایران را نیز میتوان در همین راستا ارزیابی کرد تا به اصطلاح، کشورمان در گوشه رینگ قرار گرفته و در یک انزوای سیاسی و اقتصادی قرار بگیرد که عملاً هیچگونه ارتباط راهبردی با هیچ کشور دیگری در جهان ندارد.
به همین دلیل بود که وقتی موضوع مذاکرات میان ایران و چین برای امضای یک سند راهبردی برای همکاریهای بلندمدت مطرح شد، عملاً بهعنوان نشانهای برای شکست سیاستهای آمریکا برای انزوای ایران تلقی شد و از همین رو بود که نیکی هیلی نماینده اسبق آمریکا در سازمان ملل متحد در همین رابطه در توئیتر خود نوشت: چین با ایران شریک شده تا به انزوای جهانی ایران پایان دهد.
آمریکا برای آنکه از شکست راهبرد فشار حداکثری خود علیه ایران جلوگیری کند، تلاش میکند تا با تهییج عواطف و احساسات ملی مردم ایران و تشبیه این سند با قرارداد ترکمنچای که طی آن بخشی از سرزمین ایران طی جنگ با روسیه جدا شد، مانع امضای نهایی سند شود.
ایران و چین؛ علیه آمریکا
روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز در گزارشی تحت عنوان چین و ایران، با ایستادگی و مقاومت در مقابل آمریکا به همکاری تجاری و نظامی نزدیک میشوند، سند برنامه ۲۵ ساله همکاریهای جامع ایران و چین را اقدامی در جهت تضعیف تلاشهای ضدایرانی دولت دونالد ترامپ توصیف کرد.
اما در کنار تلاش آمریکا برای جلوگیری از خروج ایران از انزوا، باید گفت که آمریکا در طرف دیگر این سند، یعنی با چین نیز در یک اختلاف و رقابتی قرار دارد و واشنگتن از هر فرصتی برای ضربه زدن به منافع سیاسی و اقتصادی پکن استفاده میکند.
دیگر بر کسی پوشیده نیست که رقابت میان آمریکا و چین در سالهای اخیر شدت یافته و نمود عینی آن را میتوان در نبرد تجاری میان دو کشور که به جنگ تعرفهها مشهور شده، اشاره کرد.
ایالات متحده سالها است که به این موضوع پی برده است که نظم جهانی سابق که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی ایجاد شده بود و در آن، آمریکا بهعنوان یک ابرقدرت، تلاش داشت تا تمامی مناسبات جهانی را به نفع خود تغییر دهد، در حال فروپاشی است.
عقاب علیه اژدهای سرخ
در این میان چین توانسته است تا با اتخاذ یک سیاست درست در امور اقتصادی، به آرامی خود را در جایگاه دومین اقتصاد برتر جهانی تثبیت کرده و حالا بهعنوان رقیبی برای هژمونی اقتصادی آمریکا تبدیل شده است و بسیاری از صاحبنظران معتقد هستند که در حال حاضر نیز حجم تجارت خارجی چین از آمریکا پیشی گرفته است. از همین رو بسیاری از تحلیلگران معتقد هستند که به طور قطع چین تا سال ۲۰۳۵ بهعنوان قدرتمندترین اقتصاد جهان در رتبه اول برترین اقتصاد جهان خواهد ایستاد.
رشد خیره کننده چین در حوزه فناوری سبب شده است که برای اولین بار این کشور در میزان ثبت اختراع از آمریکا پیشی بگیرد و حالا چین بالاتر از ایالات متحده در جدول بیشترین ثبت اختراع جهان قرار گرفته است. این پیشرفت فناوری سبب شده است که بسیاری از کشورهای اروپایی برای ارتقای اینترنت خود به نسل 5G از شرکتهای چینی استفاده کنند.
مجیدرضا حریری رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در همین باره معتقد است که امروز مطالعات تئوریک روی اینترنت نسل 6G در چین پایان یافته و این کشور در حالی عملیاتی کردن این نسل از اینترنت است و این در حالی است که هنوز در غرب چنین مطالعاتی صورت نگرفته است.
در این میان اما آمریکا از هر فرصتی برای ضربه زدن به چین استفاده میکند و به این دلیل که به خوی قلدری و سواستفاده از زور عادت کرده است، تلاش میکند شرکتهای چینی را از طریق تحریم یا پرونده سازی از دور رقابت خارج کند. همچین واشنگتن تلاش میکند در مسائلی چون موضوع هنگ کنگ و یا تبت، فشار سیاسی علیه پکن را تشدید کند.
روزنامه وال استریت ژورنال آمریکا در گزارشی درباره توافق جامع ایران و چین نوشت: تهران و پکن در تلاش هستند تا یک مشارکت گسترده استراتژیک را برای کاهش فشارهای اقتصادی آمریکا بر هر دو کشور پایه ریزی کنند؛ توافقی که همچنین ایران را از انزوای اقتصادی ناشی از تحریمهای آمریکا خارج خواهد کرد و به چین برای خروج از زیر فشار آمریکا کمک میکند.
دشمنان دیروز، خیرخواهان امروز!
از همین رو است که با مطرح شدن نهایی شدن مذاکرات برای امضای سند همکاری میان تهران و پکن، تلاشهای آمریکا برای جلوگیری از انعقاد آن و از دست رفتن اهرم فشار علیه ایران و چین وارد فاز جدیدی شده است. از همین رو افرادی که تا دیروز خواهان فشار حداکثری علیه دولت و ملت ایران بودند، حالا از در خیرخواهی برای مردم کشورمان وارد شده و در لباس گرگ، ادعای میش بودن میکنند.
در این میان مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا که پیش از این خواهان گرسنگی دادن به ملت ایران برای تسلیم شده بود، بارها سند همکاری میان ایران و چین را به قرارداد ترکمنچای تشبیه کرده و در پی آن رسانههای ضدانقلاب که آنها را میتوان عروسکهای خیمه شب بازی و صحنهگردانهای دسیسههای آمریکا علیه ایران دانست، بهعنوان پیادهنظام این جنگ نرم برای تحت تأثیر قرار دادن افکار عمومی برای جلوگیری از انعقاد این سند، دست به کار شانتاژ و ساخت روایات جعلی شدهاند.
واشنگتن به درستی میداند که دیگر دوران یکجانبهگرایی و قلدرمآبی آمریکا رو به پایان است و کشورهای مستقل در حال به چالش کشیدن ایالات متحده در تمامی عرصههای سیاسی، امنیتی و اقتصادی هستند. آمریکا همچنین نگران از دست دادن جایگاه اقتصادی خود در جهان است و به درستی میداند که تا چند سال دیگر، قدرت بلامنازع جهانی نخواهد بود.
همه کارشناسان سیاسی معتقد هستند که ایران از وزن و جایگاه ژئوپلیتیکی و ژئواکونومی بالایی در غرب آسیا برخوردار است و در رقابت میان آمریکا و چین برای دسترسی به جایگاه بالاترین اقتصاد جهانی، هر کشوری بتواند با ایران ارتباط ویژه اقتصادی و سیاسی خوبی داشته باشد، کلید ورود به جهان آینده را نیز دارا خواهد بود.
روابط نزدیک ایران و چین؛ تهدیدی برای رژیم صهیونیستی
روزنامه «جروزالمپست» چاپ رژیم صهیونیستی نیز با ابراز نگرانی از تلاش تهران و پکن برای امضای یک قرارداد همکاری جامع و بلند مدت، آن را خبر بدی برای اسرائیل توصیف کرد و نوشت: این توافق تا حد زیادی فشار حداکثری آمریکا علیه ایران را خنثی خواهد کرد.
این روزنامه اسرائیلی افزود: برای اسرائیل خطرات ناشی از این توافق کاملاً آشکار است.
از همین رو، جواد منصوری سفیر اسبق ایران در چین در همین زمینه اظهار داشت: غرب به هیچ عنوان نمیخواهد ایران از مدار آنها خارج شود. در عین حال آمریکا نیز تمایلی به پیشرفت هیچ کشور مستقلی ندارد. نزدیکی ایران و چین بهعنوان دو کشور مستقل به یکدیگر، مشخصاً تهدیدی برای هژمونی آمریکا و استکبار جهانی است و مخالفتهای امروز آنها دقیقاً نشانه همین ترس است.
از همین رو واشنگتن با علم به اینکه ایران بهعنوان کشوری مستقل که دغدغه مبارزه با استکبار جهانی را داشته و به همین جهت با آمریکا در مبارزه خواهد بود، تلاش میکند تا مانع از ایجاد یک رابطه استراتژیک میان تهران و پکن شود. آمریکا میداند نزدیکی راهبردی ایران و چین به یکدیگر با توجه به وزن ژئوپلیتیکی تهران در غرب آسیا و همچنین قدرت اقتصادی پکن، به نفع هر دو کشور بوده و عملاً تهدیدی برای رژیم صهیونیستی است و سبب میشود تا افول آمریکا تسریع شود. از همین رو باید اقدامات اخیر آمریکا و ایادی آن را دست و پا زدنهای غریقی دانست که در باتلاق فرو میرود.
منبع: مهر