به گزارش نمابه نقل از پایگاه خبری النشره به نظر میرسد پس از آن که «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان چارچوب عملی ترسیم مرزها میان لبنان و فلسطین اشغالی را اعلام کرد. اوضاع لبنان بهویژه در سطح دولتی و فضای سیاسی دیگر مانند گذشته نیست. بارزترین شاخص در این زمینه اقدام اخیر «سعد حریری» نخستوزیر سابق لبنان در اعلام نامزدی خود برای نخستوزیری مجدد پس از گذشت یک سال از زمان استعفای وی است که همواره تأکید میکرد امکان بازگشت او به دولت وجود ندارد مگر بهصورت مشروط که شرط اصلی آن تشکیل دولتی متخصص یا همان تکنوکرات بدون حضور احزاب سیاسی بود.
اما امروز حریری اصلاحاتی جزئی در شروط سابق خود وارد کرده که آن تعیین مهلت زمانی برای دولت است؛ به این صورت که یک بازه زمانی 6 ماهه تعیین کرده که مأموریت آن تنها منحصر به انجام اقدامات اساسی برای جلوگیری از فروپاشی اقتصادی و مالی و بازسازی مناطق آسیبدیده بیروت از انفجار اخیر بندر بیروت در 4 آگوست گذشته است.
بنابراین حریری همه شروط و برنامههای خود را درباره دولت آینده ذکر کرده و منتظر پاسخ سایر گروه های مربوطه در تشکیل دولت است.
در همین زمینه منابع 8 مارس گزارش دادند که حریری در خلال آخرین حضور تلویزیونی خود تلاش کرد پس از حملهای که علیه گروههای مختلف داخلی داشت چهره خود را نزد افکار عمومی بهبود بخشیده، مسئولیت بحرانهای اخیر پس از اعتراضات اکتبر 2019 و کنارهگیری خود از دولت را از دوش خود و تیم سیاسیاش بردارد.
این منابع تأکید کردند که بارزترین پیامهایی که حریری از خلال تحرکات اخیر خود میفرستد در وهله اول مربوط به عرصه داخلی لبنان و سنجیدن طرفهای مربوطه در تشکیل دولت است، مبنی بر اینکه آیا شروط جدید حریری را میپذیرند یا آنها را غیرمنطقی توصیف میکنند.
این منابع همچنین سؤالی را مطرح کردند با این مضمون که پس از گذشت این دوره ششماهه چه کسی شرایط کشور را تضمین میکند و علاوه بر آن خود سعد حریری یک سیاستمدار است نه متخصص؛ اما از جانب برخی طرفهای داخلی و خارجی توصیههایی دریافت کرده تا شروط سابق خود را برای نخستوزیر شدن مجدداً تکرار کند با تکیه بر این طرز تفکر که گروه اکثریت این بار شروط وی را میپذیرند.
اما پیام دوم حریری معطوف به عرصه خارجی است با این مضمون که وی هرگز رئیس دولتی متشکل از سیاستمداران نخواهد شد و به دنبال آن حزبالله و نماینده «جبران باسیل» رئیس جریان آزادملی از چنین دولتی حذف میشوند؛ همانطور که آمریکا و عربستان سعودی میخواهند.
منابع 8 مارس اشاره کردند که حزبالله و جنبش امل با اصل مأموریت سعد حریری برای تشکیل دولت مخالفتی ندارند؛ اما نمیتوان تضمین کرد که دولت او بتواند از حمایت اکثریت پارلمانی برخوردار شود و بنابراین درصد تصویب نام سعد حریری برای مأموریت تشکیل دولت لبنان بیش از 45 درصد نیست.
منابع آگاه از روند تشکیل دولت گزارش دادند که فضای سیاسی در این زمین مثبت است و در صورتی که سعد حریری مأموریت تشکیل دولت را بهعهده بگیرد طبیعتاً خود او وزرای سنی را انتخاب خواهد کرد و تیم رئیسجمهور و جریان آزاد ملی وزیران مسیحی را انتخاب میکنند و این نشان میدهد که چشمانداز دولت بهطور کامل مسدود نشده است.
در چارچوب مواضع اعلامشده از سوی سعد حریری یک منبع اسلامی معتقد است که حریری پیامهای مثبتی به سمت گروههای شیعه و نظام سوریه با وجود حملهای که ضد آنها صورت داده بود، فرستاده است.
اما از سوی دیگر سعد حریری، حزب نیروهای لبنانی به ریاست جعجع را مورد هدف قرار داده و از «ولید جنبلاط» رئیس حزب سوسیالیست ترقیخواه نیز انتقاد کرده است. این به معنای آن است که با یک حریری ورژن جدید روبرو هستیم که قرار نیست دیگر کاملاً همسو با مواضع جنبلاط حرکت کند.
منبع مذکور اظهار داشت که این پیامها به معنای ارائه برگههای اعتماد حریری به حزبالله است و از سوی دیگر رئیس جریان المستقبل پیامهای مثبتی برای محور مقاومت و نظام سوریه فرستاده که قبل از این وجود نداشت.
منبع: تسنیم