به گزارش نما، مسعود براتی کارشناس تحریم، درباره بازگشت احتمالی آمریکا به برجام در صورت پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت: در موضوع بازگشت احتمالی آمریکا که توسط جریان دموکرات که حامی بایدن هستند، مطرح میشود، باید به این نکته توجه داشت که این موضوع نیازمند یک سری لوازمی است که تاکنون دیده نشده است که جریان دموکرات درباره این لوازم صحبت کند و در نتیجه، ابهامات زیادی درباره این موضوع وجود دارد و ضرورت دارد درباره آن صحبت شود.
براتی افزود: اگر فرض کنیم بایدن در انتخابات آمریکا پیروز شود، برای بازگشت به برجام به معنای بازگشت به شرایطی که آمریکا در اردیبهشت ۹۷ از برجام خارج شد، حداقل با یک چالش بسیار مهمی مواجه است و آن چالش، بحث اقدامات دولت ترامپ در افزایش و گسترده کردن تحریم ها علیه ایران بوده که بعد از خروج آمریکا از برجام انجام داده است.
*تقویت تحریم ها در دولت ترامپ با اجرای راهبرد تحکیم دیوار تحریم
این کارشناس تحریم با تاکید بر اینکه اندیشکده های آمریکایی از این اقدامات به عنوان راهبرد تحکیم دیوار تحریم (FSW) یاد می کنند، اظهار داشت: این راهبرد بدین معناست که تحریمهایی که در فضای واقعی وجود دارد، با دلایل و بهانه های مختلف تحکیم شود. مثلا اگر بانک مرکزی ایران تحریم بوده است، به بهانه حمایت از تروریسم هم مجددا تحریم شود تا بدین صورت دیوار مستحکمی از تحریم ها شکل بگیرد. در این صورت، مثلا صرف برداشتن تحریم بانک مرکزی در قانون دفاع ملی که ذیل برجام برداشته شده است، شرایط را برای تعامل بانک مرکزی فراهم نکند و شرایط همانطور سخت باقی بماند زیرا بانک مرکزی ایران ذیل دستور اجرایی ۱۳۲۲۴ به صورت مجدد تحریم شده است.
وی با تاکید بر این موضوع که این ابهام و چالش خیلی مهمی است که آیا بازگشت بایدن به برجام بدین معناست که قرار است تمامی اقدامات تحریمی ترامپ را بعد از خروج از برجام ملغی کند یا نه، اضافه کرد: بررسی ها نشان میدهد که دولت ترامپ بعد از خروج از برجام، ۶۰ اقدام تحریمی انجام داده است که برخی از آنها، دستورات اجرایی هستند مثلا دستور اجرایی ۱۳۹۰۲ که کلیت اقتصاد ایران را تحریم کرده است. از این نوع دستورها، حداقل ۵ مورد وجود دارد. همچنین ۵۵ مورد هم شناسایی های جدیدی که انجام شده و افراد و نهادهای جدیدی به لیست تحریم های آمریکا اضافه شده اند.
براتی در پایان تاکید کرد: اگر این موضوعات توسط بایدن تعیین تکلیف نشود مسئله بازگشت آمریکا به برجام یک مسئله صرفا کاغذی و روانی است و اثر عملی چندانی ندارد. به همین دلیل، لازم است این موضوع حتما برای جامعه ایران شفاف سازی شود تا دوباره در یک دوره انتظاری بیهوده و متوهمانه قرار نگیریم.
منبع: فارس