به گزارش نما، ۳۳روز پس از شروع جنگی جدید در منطقه قفقاز جنوبی بین ارمنستان و آذربایجان بر سر قره باغ، سید عباس عراقچی دیپلمات کهنه کار کشورمان که بیش از هر چیز نامش با برجام و مذاکرات هستهای گره خورده این بار به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهور کشورمان طرح صلح ابتکاری ایران را در دستانش دارد و پایتخت به پایتخت از باکو و مسکو گرفته تا ایروان و آنکارا رفته تا شاید بتواند پایانی بر جنگ مصیبت بار و آغازی برای گفت وگو به عنوان تنها راه حل و فصل اختلافات بین المللی بیابد.
سه ویژگی اصلی طرح ایران برای بحران قرهباغ
در این میان، منابع آگاه در گفت وگو با خراسان جزئیاتی را از طرح صلح ایران برای قره باغ فاش کردند. بر این اساس طرح ایران برای بحران قره باغ سه ویژگی اصلی دارد. اول این که بر اساس اصول پذیرفته شده بین المللی به ویژه قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل تدوین شده، دوم این که رویکرد منطقهای در آن اولویت دارد و سوم این که مبتنی بر واقع بینی و حقایق روی زمین و عملیاتی است.
از دیگر مختصات این طرح تشکیل یک گروه از کشورهای میانجی همسایه آذربایجان و ارمنستان شامل ایران، ترکیه و روسیه میشود که در کنار گروه مینسک شامل روسیه، آمریکا و فرانسه که در سال ۱۹۹۴ کار میانجی گری را میکرد، کار را جلو ببرند.
از نکات مهم دیگر این طرح الزام ارمنستان به خروج از هفت شهر آذربایجان است که در دهه نود میلادی اشغال کرده و قطعنامه های سازمان ملل نیز بر خروج نیروهای ارمنی تاکید دارند. طرح ایران درباره وضعیت قره باغ کوهستانی به پایان درگیریها و همزمان با آتش بس طرفها بستگی دارد.
طرح تاکید میکند که آذربایجان باید حقوق مردم ارمنی ساکن در قره باغ را به رسمیت بشناسد و کشورهای میانجی ضامن امنیت و حفظ حقوق این مردم باشند و در ادامه گفتوگوهای سیاسی برای تعیین وضعیت قره باغ صورت خواهد گرفت.
سیدعباس عراقچی و هیئت همراه با مقامات جمهوری آذربایجان از جمله «علی اف» رئیس جمهور آذربایجان؛ «جیحون بایرام اف» وزیر امور خارجه، «خلف حلف اف» معاون وزیر امور خارجه، «حکمت حاجی اف» دستیار رئیسجمهوری آذربایجان و «شاهین مصطفی یف» معاون نخستوزیر این کشور دیدار و گفتوگو کرد. عراقچی پس از دیدار و گفتوگو با مقامات جمهوری آذربایجان به مسکو و ایروان رفت و در ادامه به آنکارا سفر کرده تا به تبیین طرح ابتکاری پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران برای حل مناقشه قرهباغ بپردازد.