زهرا چیزری- دو ماه پس از آغاز واکسیناسیون کرونا برای افراد بالای ٨٠ سال و در شرایطی که واکسیناسیون اغلب این افراد کامل شده، حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب نخستین دوز واکسن کرونای وطنی کووایران برکت را دریافت کردند. پیش از این حضرت آیتالله خامنهای دو شرط را برای استفاده از واکسن کرونا اعلام کرده بودند؛ نخست آنکه واکسیناسیون ایشان خارج از نوبت انجام نگیرد و دوم اینکه حتماً واکسن ایرانی استفاده خواهند کرد. به همین دلیل زمانی که واکسیناسیون هموطنان در بازه سنی بالای ۸۰ سال آغاز شد، ایشان از دریافت واکسن خارجی خودداری کرده و منتظر واکسن ایرانی ماندند و حالا در شرایطی که تقریباً اغلب افراد بالای ۸۰ سال واکسینه شدهاند، رهبر انقلاب هم با تقدیر از تلاش دانشمندان ایرانی و دستیابی به جایگاه ششمین کشور سازنده واکسن کرونا، واکسن کرونای ایرانی را تزریق کردند.
روز ٨ اردیبهشت ماه وقتی واکسیناسیون افراد بالای ٨٠ سال آغاز شد، رهبر ٨٢ ساله انقلاب بهرغم آنکه طبق سند ملی واکسیناسیون میتوانستند در مقابل این بیماری واکسینه شوند، اما نپذیرفتند با واکسنهای غیرایرانی واکسینه شوند و منتظر ماندند تا واکسن تولید دانشمندان وطن به ثمر برسد. روز گذشته پس از تأیید و صدور مجوز اضطراری واکسن کووایران برکت از سوی وزارت بهداشت، رهبر معظم انقلاب نخستین دوز از واکسن وطنی کووایران برکت را دریافت کردند.
تولید مؤثرترین و کم خطرترین واکسن در اوج تحریمها
برخلاف ادعای امریکا تحریمهای این کشور علیه کشورمان دارو، واکسن و تجهیزات پزشکی را هم شامل میشد و همین مسئله موجب شد تا کشورمان برای تهیه واکسن کرونا به چالش انتقال پول برای خرید واکسن دچار شود و روند واکسیناسیون در کشورمان به تأخیر بیفتد. همین تحریم و مضیقه دارو، تجهیزات پزشکی و واکسن، اما پژوهشگران کشورمان را بر آن داشت تا از همان روزهای نخست شیوع کرونا در کشور فرآیندهای علمی پژوهشی تولید دارو و واکسن کرونا را آغاز کنند. حالا ۱۶ ماه پس از همهگیری کرونا و در حالی که تنها پنج کشور جهان توانستهاند به فناوری تولید واکسن کرونا دست پیدا کنند، ایران هم توانست با تولید هفت مدل واکسن کرونا در کنار کشورهایی همچون امریکا، انگلیس، چین، روسیه و هند به باشگاه سازندگان واکسن کرونا در جهان بپیوندد. این در حالی است که تاکنون بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا همچون آلمان در دستیابی به واکسن کرونا ناکام ماندهاند. از سوی دیگر واکسن ایرانی کووایران یکی از کمخطرترین و ایمنترین واکسنهای کروناست که توانسته روی سویههای جدید این ویروس همچون سویه انگلیسی هم اثرگذار باشد. همچنین کرونای پاستوکوک دارای ۶۲ درصد ایمنیزایی در برابر سویه هندی ویروس کروناست، در حالی که سایر واکسنهای ساخته شده کرونا یا اصلاً در برابر این جهشها کارایی ندارند یا همچون واکسن آسترازنکا در برابر تنها ۱۱ درصد ایمنیزایی دارند. حالا پس از دستیابی ایران به دانش تولید واکسن وزارت خزانهداری امریکا تحریمهای کالاهای مرتبط با کرونا را برای کشورمان لغو کرده تا نمایشی بشردوستانه را اجرایی کند و از سوی دیگر برای واکسن و تجهیزات پزشکیشان بازارهای تازهای دست و پا کنند.
رهبر انقلاب: مایل نبودم واکسن غیرایرانی استفاده کنم
رهبر انقلاب اسلامی پس از تزریق واکسن، با تشکر از همه دستاندرکارانی که با دانش، تجربه و کوشش علمی و عملی خود کشور را از این افتخار ملی برخوردار کردند، گفتند: «از وزیر محترم و همه مجموعه بهداشتی و درمانی کشور، از آقای مخبر و همکارانشان که در این قضیه نیز همچون مسائل دیگر با دلسوزی، علاقهمندی، ابتکار و توانایی ظاهر شدند و از آقایان دکتر مرندی و دکتر سجادی به دلیل مراقبتهای همیشگی از وضع سلامتی بنده، صمیمانه تشکر میکنم.»
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به اصرارهایی که از چند ماه قبل برای تزریق واکسن به ایشان وجود داشت، خاطرنشان کردند: «من اولاً مایل نبودم از واکسن غیرایرانی استفاده کنم، بنابراین گفتم منتظر واکسن ایرانی میمانم، چراکه باید این افتخار ملی را پاس بداریم و تا وقتی امکان پیشگیری و علاج در داخل وجود دارد، چرا از آن استفاده نکنیم؟»
ایشان افزودند: «البته وقتی نیاز باشد، استفاده از واکسن خارجی در کنار واکسن ایرانی نیز ایرادی ندارد، اما باید به واکسن ایرانی احترام بگذاریم و از همه دانشمندان جوان، پر تلاش و فعال در تولید این واکسن و سایر مراکزی که در کشور مشغول تولید واکسن هستند، تشکر کنیم.»
رهبر انقلاب اسلامی گفتند: «علاوه بر اصرار به استفاده از واکسن ایرانی تأکید داشتم که دریافت واکسن در نوبت طبیعی خود انجام شود که امروز بحمدالله افراد بالای ۸۰ سال و همسن بنده، اغلب واکسن را دریافت کردهاند.»
ایشان همچنین بر ضرورت ثبت اسناد علمی و انتشار مقالات مربوط به واکسن تأکید کردند و افزودند:
«در کنار تولید قوی، سریع و بهنگام واکسن، اسناد و مقالات علمی آن را نیز برای آگاهی دنیا از کار بزرگ خود آماده و منتشر کنید.»
واکسیناسیون سالمندان و گروههای آسیبپذیر تا پایان مرداد
دکتر نمکی، وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی هم با تشکر از حمایتهای رهبر انقلاب، به مدیریت خوب پیک چهارم کرونا در کشور در مقایسه با کشورهای دیگر و ثبت مدل درمان ایرانی اشاره کرد و گفت: «در خصوص واکسن، از ابتدا برای خرید و همچنین انتقال دانش فنی اقدامات خوبی انجام شد و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام نیز علاوه بر واکسن در تأمین ماسک و دستگاه اکسیژنساز همکاری بسیار مناسبی انجام داد.»
وزیر بهداشت با اشاره به رسوا شدن امریکاییها در ادعای نبود محدودیت در انتقال تجهیزات و دارو به ایران گفت: «پس از آنکه ما مجوز واکسن صادر کردیم، رئیسجمهور امریکا اعلام کرد امکان انتقال واکسن به ایران وجود دارد که نشان داد حرفهای قبلی آنها دروغ بودهاست.»
به گفته نمکی تا پایان مرداد گروههای آسیبپذیر، بیماران صعبالعلاج و افراد بالای ۶۰ سال واکسن دریافت خواهند کرد و پس از آن دانشآموزان و عوامل مدارس در نوبت تزریق قرار میگیرند. وزیر بهداشت همچنین از فعالیت یک گروه ویژه برای ثبت مستندات علمی واکسنهای مختلفی که در کشور در حال تولید هستند و ارائه این مستندات به سازمانهای جهانی خبر داد.
وزیر بهداشت درباره رعایتهای لازم پس از تزریق واکسن نیز گفت: «همچنان باید از ماسک استفاده شود، چراکه واکسن احتمال بیماری سخت را پایین میآورد، اما همچنان احتمال ابتلا وجود دارد.»
محمد مخبر، رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) هم با تأکید براینکه تزریق واکسن به رهبر انقلاب اسلامی اتفاقی منحصر به فرد و ترجمه عملی اعتماد به نفس داخلی و اتکا به جوانان و تلاشهای بیش از ۲۰۰ جوان متخصص با میانگین سنی زیر ۳۰ سال است، ابراز امیدواری کرد: «تا پایان شهریور بخش عمدهای از نیاز کشور به واکسن تأمین خواهد شد.»
روایت دکتر مرندی از شروط رهبری برای واکسینه شدن
سید علیرضا مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی و وزیر اسبق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تأکید بر اینکه واکسن ایرانی از بهترین واکسنهای موجود در دنیاست درباره واکسیناسیون رهبری اینگونه توضیح داد: «وقتی که صحبت از تولید واکسن در دنیا بود، من خدمت ایشان عرض کردم که واکسن دارد تولید میشود و به بازار میآید و جنابعالی هم باید از واکسن استفاده کنید. ایشان گفتند بله، حرفی نیست. خب، ایشان مشکلی با واکسن نداشتند، منتها آن موقع واکسنی در کار نبود. واکسنها بعد کمکم و به تدریج تولید شد. اولین محمولهای وارداتی هم که از خارج وارد شد، سازمان نظام پزشکی و وزارت بهداشت تصمیم گرفت که اول کادر پزشکی واکسن بزند که البته کار عاقلانهای هم بود. همه جای دنیا هم همین کار را کردند. بنابراین، وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی تصمیم گرفت که این کار را بکند.
وقتی این کار انجام شد، خدمت رهبر انقلاب رفتم و به ایشان عرض کردم که من هم واکسن زدم و از ایشان خواهش کردم که شما هم واکسن بزنید. ایشان فرمودند من مخالفتی با زدن واکسن ندارم، اما دو شرط دارم. یکی اینکه خارج از نوبت نزنم و دوم اینکه حتماً واکسن ایرانی باشد. به ایشان گفتم طبق برنامهزمانبندی الان نوبت شماست، برای اینکه جزو اولین ردههای سنی (بالای ۸۰ سال سن) هستید. ایشان گفتند خب، واکسن ایرانی نیست. گفتم تولید واکسن ایرانی زمان میبرد و شرایط هم با این مرگومیر خطرناک است. ایشان گفتند پس تا آن موقع مراعات بیشتری میکنم. البته ایشان واقعاً مراقبت میکنند. از رفتن به سفر و دیدار با اقشار مختلف مردم و خانوادههای شهدا خودشان را محروم کردند. در هر حال واکسن ایرانی الان آماده شده و خیلی وقت است که از نوبتشان هم گذشته است.»
مرندی با تأکید بر اینکه واکسن کووایران از نظر عوارض جزو کم عارضهترین واکسنهاست، افزود: «همه واکسنها عوارض دارند. تا آنجایی که من اطلاع دارم و سوابق نشان میدهد، واکسن داخلی اگر عوارضی هم داشته خیلی خفیفبوده و علائم خطرناکی نداشته است. بنابراین، این واکسن کاملاً بیعارضهبوده و از نظر ایمنی هم ۳/۹۲ درصد میتواند ایمنی ایجاد کند. این واکسن از بهترین واکسنهای موجود در دنیاست و من تردید ندارم که بسیاری از کشورها از ما میخواهند که این واکسن را در اختیارشان قرار بدهیم.»
حالا با اعتماد رهبر انقلاب و تزریق واکسن ایرانی از سوی ایشان مردم هم با اطمینان بیشتری واکسن وطنی را تزریق خواهند کرد. اگرچه تاکنون نیز بیش از ۲۰ هزار نفر داوطلبانه واکسن وطنی زدهبودند.
اهمیت خودکفایی در تولید واکسن به عنوان کالایی سیاسی و استراتژیک
به گفته سعید نمکی وزیر بهداشت برای ایمنی علیه کرونا باید واکسیناسیون علیه این ویروس هر شش ماه یکبار تکرار شود و این مسئله اهمیت دستیابی به تکنولوژی تولید واکسن کرونا را بیش از پیش روشن میکند. همین حالا و برای یک دوره واکسیناسیون علیه کرونا دست کم به ۱۲۰ میلیون دوز واکسن نیاز داریم و در دنیایی که واکسن به کالایی استراتژیک و سیاسی تبدیل شده و از سویی برای تهیه واکسن کرونا و پایان دادن به کابوس مرگهای این بیماری بین کشورها رقابتی نفسگیر شکل گرفته و ۷۰ درصد واکسنهای دنیا در اختیار هشت کشور ثروتمند دنیاست، هیچ کشوری این تعداد دوز واکسن را در اختیار کشور ما قرار نمیداد، اما حالا ما این مزیت و برتری را داریم که علاوه بر خودکفایی در تولید واکسن در زمینه صادرات هم گام برداریم. از همه مهمتر اینکه به گفته علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا طرفیت واکسیناسیون روزانه تا ۵۰۰ هزار دوز در کشور وجود دارد و آنچه روند واکسیناسیون را کند کرده بدعهدی کمپانیهای خارجی در تحویل به موقع واکسن بودهاست. حالا با خودکفایی در تولید واکسن شاهد سرعت گرفتن روند واکسیناسیون در روزهای آینده خواهیم بود. به خصوص اینکه با پیشقدم شدن رهبر انقلاب برای تزریق واکسن ایرانی و تشویق تولید علمی دانشمندان کشورمان، هم اعتماد و اقبال عمومی به واکسن وطنی بیشتر میشود و هم پژوهشگران با انگیزهای مضاعف در راستای تولید دستاوردهای علمی گام بر خواهند داشت.
منبع: روزنامه جوان