به گزارش نما، سید مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه در جلسه علنی امروز (یکشنبه، ۲۳ آبان) مجلس شورای اسلامی در جریان تقاضای بررسی دو فوریت لایحه تأمین مطمئن کالاهای اساسی، نهادههای دامی، دارو و تجهیزات پزشکی و سیاستهای جبرانی برای حمایت از معیشت اقشار آسیبپذیر با اشاره به مشکلاتی که زمان تحویل دولت داشتهاند، گفت: خشکسالی باعث شد میزان برداشت کالاهای اساسی مثل گندم و دانههای روغنی و همچنین نهادههای دامی مانند جو، ذرت و ... به شدت کاهش یابد.
وی با بیان اینکه نیاز به واردات بیشتری نسبت به آنچه در بودجه آمده بود داریم، عنوان کرد: قرار بود ۱۱.۵ میلیون تن گندم از داخل خریداری شود اما از این میزان تنها ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تن تأمین شد و لازم است ۸ میلیون تن دیگر وارد شود تا در پایان سال با ذخیره احتیاطی به سال ۱۴۰۱ منتقل شویم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به افزایش قیمت جهانی در این محصولات و کسری مضاعف در این حوزه، به برخی از این افزایش قیمتها اشاره و عنوان کرد: دانههای روغنی در سال ۹۹، ۴۳۲ دلار در تن بود که در سال جاری به ۶۹۷ دلار در تن رسیده است، همچنین قیمت کنجاله از ۳۷۱ دلار در تن به ۵۳۵ دلار رسیده، همچنین روغن خام از ۷۴۶ دلار در تن به ۱۴۵۰ دلار و قیمت ذرت از ۲۲۰ دلار در تن به ۳۵۰ دلار، قیمت جو از ۲۱۷ دلار در تن به ۳۳۰ دلار و نیز قیمت گندم از ۲۰۶ دلار در تن به ۳۴۰ دلار در تن رسیده است.
میرکاظمی با اشاره به برآوردی که برای وزارتخانههای جهاد کشاورزی، بهداشت و صمت صورت گرفته بود، نیاز به ۱۸ میلیارد دلار داریم، اظهار داشت: اگر بخواهیم مأموریتی که در بودجه به میزان ۸ میلیارد دلار دیده شده را انجام دهیم، به حدود ۱۸ میلیارد دلار ارز نیاز داریم که برای دولت امکانپذیر نبوده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در ادامه با اشاره به پیشنهاد دولت برای حل این مشکل گفت: ما از مجلس اجازه میخواهیم میزان یارانه از حالتی که در حال حاضر به آن واقف هستید و بیاثر است به گونهای باشد که به صورت مستقیم به مردم پرداخت شود چرا که با مشاهده قیمت کالاها متوجه میشویم، کالاهایی که ارز ترجیحی دریافت کردهاند، مثل لبنیات، مرغ و تخممرغ در مهر ماه امسال نسبت به سال گذشته بیش از ۱۵۰ درصد رشد داشته است یعنی اثربخشی این موضوع در زندگی مردم دیده نشده و کمرنگتر نیز شده است.
وی افزود: زمانی که این موضوع طولانی میشود دچار مشکلات سیستمی به لحاظ مفسده نیز میشویم چرا که امروز اتحادیهها اعلام کردهاند این ارز به آنها نمیرسد و به دلیل اینکه یارانه داده شده دولت مجبور شده برای زنجیره مرغ و تخممرغ قرارگاه بزند در صورتی که ضرورتی ندارد که دولتها وارد این موضوع شوند و اتحادیهها به تنهایی میتوانند قضیه را مدیریت کنند.
میرکاظمی در ادامه با اشاره به این موضوع که ارز ۴۲۰۰ تومانی به نهادهها، گندم و دارو تخصیص مییابد، ابراز داشت: از مجلس این اجازه را میخواهم تا ارز ترجیحی صرفا برای دارو، تجهیزات پزشکی و گندم تا پایان سال قرار داده شود اما درباره نهادههای دامی میزان یارانههای پرداختی را مستقیماً صرف حمایت از محرومان کنیم و به ۴ دهک عدد بیشتری تا سقف ۶۰ میلیون ریال پرداخت کنیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در پایان با بیان اینکه میزان یارانه پرداختی نیز با توجه به اجازه مجلس خواهد بود، تأکید کرد: برای امسال ۲۷۰ هزار میلیارد ریال اجازه میخواهیم که از مابهالتفاوت صرفهجویی مستقیما به مردم پرداخت شود تا بتوانیم پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی را برای موضوعات مد نظر خود داشته باشیم.
منبع: تسنیم