به گزارش نما، "فخرالدین آلتون" Fahrettin Altun مدیر ارتباطات دفتر ریاست جمهوری ترکیه گفت که همکاری های نظامی بین آنکار و کی یف با هدف ضدیت با روسیه نیست و این همکاریها برای خوشامد روسیه متوقف نخواهد شد.
این اظهارنظر در حالی مطرح شده که اردوغان قرار است امروز پنجشنبه به اوکراین سفر کند و در دیدار با "ولادیمیر زلنسکی" رئیس جمهوری اوکراین توافقنامه های مختلفی از جمله توافقی در زمینه تجارت آزاد امضا نماید.
کشور ترکیه به عنوان یکی از اعضای ائتلاف نظامی پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در سالهای اخیر به عنوان یکی از حامیان اصلی اوکراین ظاهر شده است و دهها فروند از پهپادهای "بیرقدار TB۲" را به این کشور فروخته که اوکراین سال گذشته برای اولین بار از این پهپادها در منطقه "دونباس" استفاده کرد.
ترکیه همچنین یکی از منتقدان اصلی اقدام سال ۲۰۱۴ روسیه در منضم ساختن شبه جزیره کریمه به خاک آن کشور است و در باره سرنوشت جوامع ترک در آن منطقه ابراز نگرانی کرده است. ترکیه بهبود روابط با اوکراین را دارای ارزش راهبردی تلقی می کند و از جمله آن را یک منبع احتمالی فناوری و دانش برای صنعت دفاعی رو به رشد خود می داند.
ترکیه همچنین درصدد بوده که از اهرم روابط خود با اوکراین برای میانجیگری بین اوکراین و روسیه و خنثی کردن بحران مرزی دو کشور استفاده نماید . آلتون در این زمینه گفت که ترکیه در پی سفر اردوغان به اوکراین ممکن است میزبان ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه باشد اما تاریخ چنین اجلاسی هنوز مشخص نشده است.
اردوغان همچنین موفق شده که روابط نزدیکش با روسیه را حفظ نماید که این مساله موجب خشم برخی از متحدان ترکیه در ناتو از جمله ایالات متحده آمریکا شده است. اقدام دولت اردوغان در سال ۲۰۱۷ برای خرید سامانه دفاع هوایی اس-۴۰۰ از روسیه منجر به تحریمهای آمریکا علیه صنعت دفاعی ترکیه شد اما این تحریمها موجب عقب نشینی آنکارا نشد.
آلتون مدیر ارتباطات اردوغان گفت که قراردادهای تسلیحاتی ترکیه با اوکراین هم متفاوت نخواهد بود. وی گفت: ما توافقنامه های همکاری را برای هدف قرار دادن کشورهای دیگر امضا نمی کنیم و روسیه حتما این مساله را می داند . قراردادهای (قبلی) ما با اوکراین و قراردادهایی که در آینده امضا خواهیم کرد هیچ ارتباطی مستقیمی با بحران جاری (در مرزهای شرقی اوکراین) ندارند.
صادرات ترکیه به اوکراین در مدت پنج سال تقریبا دوبرابر شد و سال گذشته به ۲.۶ میلیارد دلار رسید در حالی واردات ترکیه از اوکراین در همین مدت به ۴.۴ میلیارد دلار افزایش یافت. دو کشور خواهان افزایش ارزش تجارت دوجانبه به ۱۰ میلیارد دلار در سال هستند. برای کشور اوکراین ، مشارکت با ترکیه و خرید پهپاد از این کشور از لحاظ دفاع از قلمرو خود در برابر روسیه نیز حائز اهمیت است. ترکیه نیز خواهان استفاده از فناوریهای اوکراین در زمینه راکت های فضایی مشابه راکتهای "زنیت-۲" و انتقال دانش فنی درباره فناوری انجین (موتور موشکی) است.
منبع: ایرنا