مدنی- اگر به نام گذاری سال های گذشته توسط مقام معظم رهبری نگاهی بیندازیم خواهیم دید که در بین اسامی انتخاب شده، کلید واژه ی تولید 6 بار تکرار شده و بیشترین سهم را در شعار سال به خود اختصاص داده است. « تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی » در سال 1391، « اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال» در سال1396، « رونق تولید » در سال 1398، « جهش تولید» در سال 1399 « تولید؛ پشتیبانی ها، مانع زدایی ها » در سال1400، « تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین » شعار سال 1401 نمونه هایی از این دست است.
تاکید امام خامنه ای به موضوع تولید ملی به این خاطر است که تولید همانند موتور ماشین عمل می کند که وقتی روشن شده و به حرکت می افتد تمامی اجزا ماشین را به حرکت در می آورد، در واقع راه حل اصلی عبور از سختی ها و دشواری های اقتصادی در جهش تولید نهفته است. اگر تولید ملی رونق بگیرد رشد اقتصادی افزایش خواهد یافت و اشتغال ایجاد خواهد شد، تورم کاهش پیدا خواهد کرد، درآمد سرانه افزایش می یابد و در نتیجه و رفاه عمومی ایجاد می شود. اما انچه باعث می شود تا ماشین تولید به رونق و حرکت بی افتد دانشبنیان کردن اقتصاد است. بنابراین تولیدکننده باید خود را ملزم به کسب دانش و تحقیق کند چرا که تولیدات سنتی توانایی پاسخگویی به نیازها و ظرفیتهای موجود را ندارند بنابراین تغییر نهادهای تولید و حركت به سمت تولیدات دانش بنیان امری ضروری و حیاتی است شركتهای دانش بنیان با توجه به ظرفیتهای خود و آمیختگی و انتقال دانش و پژوهش به كسب وكارهای محلی و تولیدی باعث ارتقا و عمومی كردن دانش فنی در جامعه می شوند و این موضوع باعث حفظ و توسعه و پایداری شركتهای دانش بنیان شده و در نتیجه بستر اشتغال و جهش تولید را افزایش می دهند. همچنین بهدلیل متکی بودن محصولات دانش بنیان به خلاقیت، امکان تولید نسل جدید این محصولات با قابلیتهای بالاتر و ارزش افزوده بیشتر وجود دارد بنابراین سرمایهگذاری کردن بر روی این محصولات، موجب رشد مداوم برای کشور می شود، تشکیل شرکت ها ی دانش بنیان باعث استفاده از نیروهای تحصیلکرده وفارغ التحصیلان دانشگاهی می شود ومحصول آن اشتغال آفرینی و کاهش بیکاری در کشور، وبه تبع آن کاهش آسیبهای اجتماعی است. واین امر تأثیر مهمی در جلوگیری از مهاجرت نیروهای نخبه از کشور دارد، حتی اگر از منظر مشکل ازدواج هم به این موضوع نگاه کنیم می بینیم که نسل جوان تحصیل کرده تا زمانی که مشکل اشتغال دارد، نمیتواند به فکر حل معضل ازدواج باشد. در شرایطی که اکثر قشر جوان جامعه تحصیل کرده هستند ، تبدیل کردن این دانش به تولید کالاها و خدمات مختلف، به منزله ایجاد اشتغال و حل مشکل ازدواج جوانان است .
در حال حاضر چیزی حدود 7000 شرکت دانش بنیان در کشور مشغول فعالیت هستند که متاسفانه تنها 2 درصد از تولیدات ناخالص را به خود اختصاص داده اند اگر به شاخص جهانی نواوری (GLL) نگاهی بی اندازیم متوجه خواهیم شد که ایران رتبه ی شصتم را به خود اختصاص داده است که بر اساس آمارها و داده های این شاخص ، ایران در شاخصهای ورودی (موارد زمینهساز تولید دانش) با مشکل روبرو است؛ که البته با وجود این کاستی ها ،خروجیهای خلاقانه و نوآورانه به نسبت سرمایهگذاریها بسیار بیشتر است که این موضوع به خوبی نشان می دهد که سرمایه ی ذهنی خلاق و توان بالایی در کشور وجود دارد. ظرفیت های اقتصادی موجود در کشور به دلیل اقتصاد تک بعدی ایران و وابسته بودن کشور به نفت ، اکثرا به صورت بکر و دست نخورده باقی مانده اند . و حل بسیاری از مشکلات به بالفعل نمودن این ظرفیتها بر می گردد و این ممکن نیست مگر با رونق شرکتهای دانشبنیان.
از سوی دیگر یکی از مهمترین مولفه های تحقق اقتصاد مقاومتی رونق شرکت های دانش بنیان است که از جمله راهکارهای اساسی خودکفایی پایدار در محصولات استراتژیک بهحساب می آیند
بنابراین مسئولان باید با سیاستگذاری ، تقویت ظرفیتهای آموزشی و پژوهشی، ایجاد نهضت به کارگیری نخبگان وفارغ التحصیلان، تأمین اعتبارات مورد نیاز شرکتهای دانش بنیان، تسهیل صدور مجوزهای لازم و... به تحقق شعار سال و بی نیازی اقتصاد کشور از بیگانگان کمک کنند