تحليلگر واشنگتن پست:

سوریه باتلاق ایران نخواهد بود

به گزارش نما به نقل از قدس آنلاین: در طول دو سال گذشته فرورفتن سوریه در جنگ داخلی، در واشنگتن ترس و وحشت ایجاد کرده است؛ در حالی که این موضوع در میان کارشناسان مورد بحث است که آمریکا تا چه حد می تواند در سوریه مداخله کند، اما همه بر این باورند که تنش های سوریه تهدیدی نسبت به منافع آمریکا در خاورمیانه است، منافعی همچون ثبات متحدان آمریکا در خاورمیانه، مبارزه با اسلامگرایان افراطی و تلاش برای دور نگه داشتن سلاحهای کشتار جمعی از دسترس گروه‌های تروریستی.

«وانس سرچاک» تحلیلگر و ستون نویس روزنامه «واشنگتن پست» و کارشناس امور بین الملل «شورای روابط خارجی هیتاچی» مستقر در توکیو در مقاله ای با عنوان «سوریه باتلاق ایران نخواهدبود» به بررسی تأثیر بحران سوریه بر قدرت منطقه ای ایران پرداخت.
در تحلیل واشنگتن پست آمده است: در طول دو سال گذشته فرورفتن سوریه در جنگ داخلی، در واشنگتن ترس و وحشت ایجاد کرده است؛ در حالی که این موضوع در میان کارشناسان مورد بحث است که آمریکا تا چه حد می تواند در سوریه مداخله کند، اما همه بر این باورند که تنش های سوریه تهدیدی نسبت به منافع آمریکا در خاورمیانه است، منافعی همچون ثبات متحدان آمریکا در خاورمیانه، مبارزه با اسلامگرایان افراطی و تلاش برای دور نگه داشتن سلاحهای کشتار جمعی از دسترس گروه‌های تروریستی.
تحلیلگر واشنگتن پست در ادامه آورده است: با این حال اخیرا موضوع تازه ای وارد مباحث کارشناسان شده است، این ایده که بحران سوریه درعین حال می تواند با درگیر ساختن بزرگترین دشمن آمریکا در منطقه یعنی ایران با القاعده جنبه ماکیاولیستی مثبتی بیابد. بر اساس این تئوری سوریه همان نقشی را برای ایران پیدا می کند که عراق برای آمریکا داشت.
سرچاک اینگونه ادامه می دهد: اما جدای از زشتی اخلاقی این محاسبات، دلایل خوبی وجود دارد که نشان می‌دهد این استدلال، استدلالی حاشیه ای است که با دقت در آن می توان به سست بودن آن پی برد. اگرچه برخی معتقدند که بحران سوریه از توان ایران می کاهد، اما شواهد نشان می دهند که تهران در مسیر خود برای نجات بشار اسد در مناطق دیگری همچون عراق و یمن نیز نفوذ داشته است. درحالی که تنش های فرقه ای شیعیان را به تهران نزدیک تر کرده است، سیل پناهندگان به کشورهایی همچون ترکیه و اردن که از متحدان کلیدی ایالات متحده به شمار می آیند، به تضیعف این کشورها منجرشده است. درعین حال درگیربودن با موضوع سوریه نه تنها زیانی برای ایران در پی نداشته بلکه شرایط منطقه به گونه ای است که افزایش قدرت ایران در آن محتمل به نظر می رسد. درگیر بودن با بحران سوریه همچنین بر برگ برنده استراتژیک ایران یعنی برنامه هسته ای این کشور تأثیری نداشته و نخواهدداشت. در دوسال گذشته و از زمان آغاز شورشها علیه بشار اسد تهران پیشرفت ثابتی در برنامه هسته ای خود داشته و ذخایر اورانیوم غنی شده خود را افزایش داده است. تهران همچنین نسل جدید سانتریفیوژها را راه اندازی کرده و در راه اندازی رآکتور آب سنگین نیز پیشرفت داشته است. به علاوه به نظر نمی رسد کمک ایران به بشار اسد تهران را خسته کرده باشد، چراکه رویکرد ایران درقبال سوریه همچون رویکرد آمریکا در قبال عراق شامل اعزام صدها هزار نیروی زمینی به این کشور نیست.
باید در نظر داشت که جنگ عراق جنبه دیگری نیز درپی داشت و آن این که در پایان این جنگ آمریکا چهره‌ای غالب یافت و چارچوبی برای مشارکت طولانی مدت میان واشنگتن و بغداد فراهم آمد. با توجه به این نتیجه، درمورد سوریه چه انتظاری می توان داشت؟ در طول ماههای گذشته ما شاهد پیش نمایشی از چنین آینده ای بوده ایم. حمایت ایران و حزب‌ا... از اسد موفقیت‌های مهم او در جنگ با شورشیان را در پی داشت. ما در جنگ عراق که نتایج ویرانگری برای ایالات متحده داشت تا سال 2007 درحال شکست بودیم. اما کسانی که در خاورمیانه شاهد تحولات سوریه هستند درمورد ایران چنین دیدگاهی نخواهندداشت. هرروزی که اسد در قدرت باقی می ماند، نشان دهنده آن است که ایران و نه آمریکا قدرت مهم منطقه است.

۱۳۹۲/۴/۹

اخبار مرتبط