به گزارش نما به نقل از بهار محمود سریعالقلم، با بیان این مطلب افزود: گروه بسیار کوچکی که سکان سیاست خارجی را در دست داشتند، نسبت به محیط بینالمللی، حس داشتند و نه شناخت؛ حس تعارض، حس تقابل، حس نفی. عصبانی بودند. این همان ادامه «مکتب هیجان» در سیاست بود.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه ما ایرانیها در زمینههای بسیاری از جمله معماری، هنر، موسیقی، ادبیات، مهندسی و پزشکی میراثداریم و باید هم افتخار کنیم گفت: با این وجود در سیاست هنوز تابع حس، مزاج، عصبانیت و رفتارهای واکنشی هستیم. بسیار باید تربیت شویم تا منطق و عقلانیت بر رفتارهای ما حکمفرما شود. اینکه ما هر آنچه میخواهیم پشت تریبون به هر ملتی، دولتی، واقعهای و پرچمی میگوییم، ناشی از احاطه هیجان بر زبان ماست.
وی ادامه داد: این دولت با عصبانیت تمام و بدون بررسیهای لازم فکری، سراغ واقعهای حدود 70 سال پیش در آلمان رفت و این خود محرکهای شد تا ۳۴ قطعنامه توسط اتحادیه اروپا، سازمان ملل و آمریکا علیه ایران صادر شود و وضع اقتصاد ما را به شرایط امروز برساند.
سریعالقلم تصریح کرد: اگر یک حقوقدان در آن گروه کوچک بود و موارد پیشین بینالمللی را گوشزد میکرد، تلاش میشد تا پرونده هستهای ایران از آژانس بینالمللی در وین به شورای امنیت در سازمان ملل ارجاع نشود. بسیار مفید خواهد بود اگر متفکران دینی در کشور ما توضیح دهند آیا این عملکردها ارتباطی با اصول فکری دینی داشته است؟
آیا میشود انسان تفنگی را بردارد و به پاهای خود شلیک کند و خود را فلج کند؟ میدانیم دین مبانی عقلی و منطقی دارد و با عصبانیت و هیجان مبارزه میکند.
وی در ادامه با انتقاد از سکوت مجلس نسبت به عملکرد سیاست خارجی دولت احمدینژاد گفت: ۶۳درصد درآمد نفت ایرانی در ۱۰۸ سال گذشته از مظفرالدینشاه تاکنون در همین هشت سال گذشته بوده است. این ثروت بیش از ۷۰۰میلیارد دلاری میتوانست ما را یکی از ارکان قدرت منطقهای کند و ایرانی، محترمتر و با عزتتر زندگی کند.
دیپلماسی ما به جایی رسیده که از اکوادور میآیند به کنفرانس سوریه در تهران تا سرنوشت آن کشور را رقم بزنند.
این استاد دانشگاه افزود: در این دوره، روابط ما با اروپا و جهان عرب قفل شد. با تعدادی از همسایگان، روابط ما تقریبا تعطیل است. آسیاییها بیشترین سوءاستفاده را از ما کردند. بانکداری، کشتیرانی، بیمه و صادرات نفت ما تحریم شد و ما بهناچار به افراد و پول نقد متوسل شدیم تا زندگی روزمره را مدیریت کنیم و دهها مشکل اداری و مالی پدید آمد. تاکید میکنم اشکال اساسی در نبود یک سیستم فکری و نیز دانش است.
سریع القلم با بیان اینکه امروز شرایط سیاست خارجی ما حتی از سالهای اول انقلاب و دوره جنگ تحمیلی هم سختتر شده است گفت: در سالهای گذشته، موضوعات سیاست خارجی اولویت نداشتند و تقدم و تاخر خود را از دست داده بودند.
انرژی سیاست خارجی همه جا پخش بود و حالت فیالبداهه داشت. متوجه پیامدهای سخنان و عملکردها نبودند. روابط بینالمللی ما به حداقل خود رسیده است.
در مقام مقایسه با دوبی و استانبول، فرودگاه بینالمللی ما در حداقل فعالیت خود است. وی درباره مهمترین اولویت دولت جدید نیز گفت: مهمترین اولویت دولت جدید، تغییر سریع تصویر ایران در منطقه و جهان است؛ تصویری که نشان دهد افرادی مودب، با فرهنگ، اصیل، با دانش، مجهز به عفت کلام، خویشتندار و فهیم نسبت به منافع و مصالح ملی در دستگاه دولتی مسئولیت پذیرفتهاند. عدهای که قبلا هواپیما سوار شدهاند، سیر هستند، غذای خوب خوردهاند، زندگی متعارفی داشتهاند و با جهان آشنایی دارند، منافع دیگران را نیز در نظر میگیرند و از همه مهمتر از ثبات فکری برخوردارند، قابل اتکا هستند و ظرفیت تغییر جهانبینی پنج بار در یک روز را ندارند.
اصول فوق را که بنده شمردم در همسایگی، دوستی و تجارت هم صدق میکند. روابط کشورها بیرون از این قواعد نیست. مبانی که باعث اعتبار ژاپن و آلمان شده، تابع همین نکات است؛ بنابراین، نخست باید دنیا احساس کند و سپس به یقین برسد که ما در ایران دولتی متشکل از افراد فهیم و با اصالت داریم.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: جهان باید احساس کند ایران یک کشور نرمال است و نه کشوری که باید از آن فاصله گرفت، ترس داشت و نگران سخنان و عملکرد افراطی آن بود.سریع القلم در ادامه گفت: اولویت سوم، متمرکز شدن سیاست خارجی بر بهبود وضع اقتصادی است. به جز کرهشمالی و بلاروس، این هدف سیاست خارجی تمام کشورهای جهان است.
وی درباره بزرگترین چالش دولت جدید در سیاست خارجی نیز گفت: بزرگترین چالش در این حوزه اجماعسازی داخلی میان نهادهای کلیدی قدرت برای متمرکز شدن بر رشد و توسعه اقتصاد ملی است. مبنای فلسفی این اجماعسازی این است که حکمرانی مطلوب و ماهیت وجودی یک حکومت، توجه به خواستههای مردم، عزت یک ملت و ثبات زندگی آنهاست. ما مسئول حل و فصل مشکلات مردم کره زمین نیستیم. دولت و حکومت در ایران مسئول حل و فصل مشکلات مردم ایران است.