محبیان: اشتیاق آشكار آمریكایی‌ها برای مذاكره

امیر محبیان معتقد است "اشتیاق آمریكایی‌ها برای مذاكره با ایران آشكار است"، اما حسن روحانی در نیویورك باید ملاحظات زیادی در مذاكرات درنظر بگیرد و با استفاده از همه ظرفیت‌ها، "مدیریت توقعات را در سطح عالی انجام دهد".

به گزارش نما، این نویسنده و تحلیلگر ارشد سیاسی، درباره موضوع مطرح شده درخصوص مذاکره میان آمریکا و ایران خاطرنشان کرد: بی تردید شرایط کنونی که امکان سطحی از مذاکره را فراهم آورده است؛ محصول عواملی چون مقاومت ملت ایران در برابر فشار تحریم هاست که امکان نتیجه‌گیری زودهنگام در این فرآیند را برای آمریکایی‌ها از میان برد. در عین حال توازن منطقه‌یی که به سود ایران در موضوع سوریه نمود یافت، در این فرآیند تاثیر داشته است.

وی افزود: روی کار آمدن دولت میانه‌رو روحانی و نیز تجربه دولت احمدی نژاد با مشی دیپلماسی مهاجم، همگی بر مقبولیت پروژه مذاکره افزوده است و آمریکایی‌ها هزینه مذاکره مستقیم را بسیار کم‌تر از رویارویی می‌بینند.

این استاد دانشگاه درباره اظهارات مکرر سخنگوی کاخ سفید درباره احتمال دیدار رییسان جمهور دو کشور تصریح کرد: به گمانم آمریکایی‌ها همواره مشتاق مذاکره بوده‌اند، ولی دولت طرف مذاکره و رویکرد آن و نیز نتایج حاصل از آن نیز مد نظر بوده است. اکنون اشتیاق آمریکایی‌ها برای مذاکره آشکار است، هرچند تلاش می‌کنند آن را به نوعی بپوشانند تا سطح توقع طرف ایرانی افزایش نیابد.

محبیان در ادامه تاکید کرد: هیات ایرانی باید از دیپلماسی عمومی حداکثر استفاده را داشته باشد؛ خبر مذاکره رییس‌جمهور روحانی را به سوژه داغ خبری تبدیل کرده از گوش‌های مشتاق حداکثر بهره‌برداری انجام شود. باید از فرصت، استفاده شده و تصویری مطلوب از ایران ارایه شود. باید ضمن نشان دادن چهره صلح طلب ایران به هیچ‌وجه تصویر مشتاقی از ایران نمایش داده نشود. مشتاق نمایی برای مذاکره در گفت‌وگوهای آتی هزینه‌های سنگینی برای ایران خواهد داشت. باید مدیریت توقعات در سطح عالی انجام شود.

او با تاکید بر این که افکار عمومی و نخبگان آمریکا اهمیت بسیاری دارند اضافه کرد: باید با درایت آن‌ها را به اهرم فشاری بر اوباما و دولت او تبدیل کرد. باید هزینه‌های مذاکره نکردن با ایران به ویژه برای حیثیت آمریکا و جیب مردم آن کشور به صورت ملموس تصویر شود.

محبیان در عین حال گفت: ورود به هرگونه فضای نامحدود زمانی در مذاکره به ضرر ایران است. باید بر مدت محدود شش ماه برای نتیجه‌گیری تاکید کرد. روحانی باید بگوید اگر نتیجه ملموسی ظرف شش ماه به دست نیاید من ضمانتی برای بعد آن نمی‌کنم، زیرا با آغاز کمپین انتخابات مجلس، فضا تغییر کرده و گرایش‌های رادیکال ممکن است فضای مسالمت‌آمیز فعلی را تغییر دهند.

موسس حزب نواندیشان یادآور شد: حتما و حتما باید بر این واقعیت تاکید شود که تحریم‌ها با وجود دشواری‌هایی که پدید آورده اثرات کشنده‌ای نداشته و ما قادریم سال‌های سال به راحتی در این شرایط ادامه دهیم. مطلقا نباید اجازه داد تمایلات مسالمت‌جویانه دولت از سر ضعف در مدیریت تحریم‌ها تعبیر شود.

وی تاکید کرد: فشار متحدان آمریکا بر اوباما باید افزایش یابد و سیگنال‌های منافع اقتصادی در صورت همراهی با ایران باید برای فرانسه؛ آلمان و انگلیس و حتی ژاپن صادر شود.

محبیان گفت: با ادبیات فاخر و هوشمندانه باید چهره ماجراجو و مخربی از تلاش‌های رژیم صهیونیستی به نمایش گذاشت. باید گفت صلح و آرامش در منطقه به نفع همه است. باید دید چه کسانی مخالف صلح هستند. روحانی باید لابی ایرانیان در آمریکا را فعال کند تا لابی منفی سلطنت طلبان و ... خنثی شود.

او با تاکید بر این که باید شدیدا از شعارزدگی خودداری کرد تصریح کرد: هر کلمه بی‌برنامه و بدون محاسبه مضر خواهد بود. باید از ادبیات پراگماتیک و ملموس که برای آمریکاییان قابل فهم است بهره گرفت؛ تاکید بر عبارات و شعارهای کلی و فلسفی و یا چاپلوسی‌های بی معنا از ملت و تمدن آمریکا مضر است. باید در سطح تمدن و اعتبار شخصیت ایران ظاهر شویم. آقای روحانی در هر کلام، شخصیت و هویت دینی، انقلابی و تمدنی ایران را در نظر داشته باشد. نباید فراموش کرد که جهان اسلام، مدل حل مساله ایران را دنبال می کند. بر پرستیژ ایران در منطقه، جهان و امت اسلام نباید ضربه وارد شود.

وی گفت: کلمات باید تراش خورده چون الماس ارایه شود؛ روحانی توانایی این کار رادارد. پرحرفی و اظهار فضل در گفت‌وگوها شدیدا مضر است.

۱۳۹۲/۶/۳۰

اخبار مرتبط