طرح لندن برای توافق با تهران بر سر سوریه

منابع آگاه دیپلماتیك به روزنامه العرب گفته اند كه بریتانیا و ایران طرحی برای همكاری جدی با یكدیگر در دست بررسی دارند كه می تواند تاثیرات ایجابی بر بحران سوریه بگذارد.

به گزارش نما به نقل از ایرنا، دیپلماسی ایرانی در این باره نوشت منابع آگاه دیپلماتیک اعلام کردند که تلاش هایی به طور سری برای حل بحران سوریه و ایجاد زمینه های لازم برای کنفرانس ژنو 2 بر سر سوریه با مشارکت فعال ایران در آن در جریان است که انگلیس نیز نقشی فعال در آن دارد.

منابع آگاه دیپلماتیک به روزنامه العرب، چاپ لندن، گفته اند که بریتانیا و ایران طرحی برای همکاری جدی با یکدیگر در دست بررسی دارند که می تواند تاثیرات ایجابی بر بحران سوریه بگذارد. اهمیت این طرح بعد از یافتن راه حلی بر سر پرونده هسته ای ایران بیش از پیش افزایش یافته است. ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا در این باره گفته است که بعد از توافق هسته ای ژنو مشخص شد که امکان همکاری با ایران برای حل مشکلات پیچیده و سخت وجود دارد.

پاسخ {حضرت}آیت الله علی خامنه ای رهبر انقلاب ایران به حسن روحانی، رئیس جمهوری این کشور که در آن از توافق هسته ای ژنو میان ایران با 1+5 قدردانی کرد تضمینی برای طرف های غربی شده است مبنی بر این که در ایران برای حل مشکلات یک صدای واحد وجود دارد و می توانند با ایران بر سر پرونده های مختلف منطقه ای و بین المللی وارد تعامل شوند.

این مساله حکایت از آن دارد که بعد از توافق هسته ای ایران با 1+5 باید شاهد موفقیت های تازه ایران در پرونده های دیگر منطقه ای و بین المللی باشیم. حضور ایران در کنفرانس ژنو 2 و میدان داری آن با حضور کشورهای غربی تاثیرگذار بر پرونده سوریه و پیشبرد دستورالعمل ایرانی در آن نشست می تواند دلیلی بر این ادعا باشد.

در همین رابطه روزنامه العرب می گوید که از طریق منابع دیپلماتیک عالی رتبه دریافته است که تهران خود را برای میزبانی از هیئتی عالی رتبه از سوی بریتانیا که قرار است به زودی به پایتخت ایران سفر کند، آماده می کند. قرار است این هیئت در سفر خود درباره چگونگی بازگشایی سفارت خانه های دو کشور در تهران و لندن و عادی سازی تدریجی روابط با ایران که توافق آن در سپتامبر گذشته میان ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا با محمد جواد ظریف، همتای ایرانی اش در نشست مجمع عمومی سالانه نیویورک حاصل شد، با طرف ایرانی بحث و تبادل نظر کند.

به گفته این منابع تهران و لندن بر روی طرحی کار می کنند که به موجب آن سفارت خانه های دو کشور در کمترین زمان ممکن بازگشایی شود و هیئت بریتانیایی بابت خسارت هایی که به ساختمان سفارت خانه در خیابان فردوسی تهران وارد آمده است، غرامت هایی دریافت خواهد کرد.

در نوامبر 2011 دانشجویان خشمگین ایرانی در اعتراض به رفتارهای دولت انگلیس در قبال ایران و تحریمی که علیه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعمال کرد به سفارت این کشور در تهران حمله کردند که در پی آن روابط دو کشور تیره شد و سفارت خانه های هر دو طرف در پایتخت های یکدیگر تعطیل شدند. لندن همچنین اقامت گاه سفیر خود در خیابان شریعتی تهران موسوم به باغ قلهک را نیز تخلیه کرد و آن مکان را نیز به حالت تعطیل درآورد. البته روابط دو کشور کاملا قطع نشد، ایران عمان را به عنوان حافظ منافع خود در لندن و بریتانیا نیز سوئد را به عنوان کشور حافظ منافع خود در تهران اعلام کرد.

در حال حاضر ایران و انگلیس توافق کرده اند که روابط خود را تا سطح کاردار غیر مقیم ارتقا دهند و حتی افراد کاردار نزد دو طرف را نیز معرفی کرده اند. به گفته روزنامه العرب سطح روابط به زودی از این میزان نیز فراتر خواهد رفت. انگلیس به دنبال عادی سازی کامل روابط با ایران و گشودن صفحه ای جدید است و در عین حال می خواهد در مورد پرونده های مختلف منطقه ای و بین المللی نیز با ایران وارد تعامل شود.

بعد از توافق ژنو بریتانیا تلاش دارد فورا به ایران بازگردد و روابط خود را با این کشور گسترش دهد تا از قافله نزدیکی جامعه جهانی به ایران عقب نماند. تهران طرح هایی را برای جذب سرمایه گذاری های خارجی و کشاندن شرکت های جهانی به ایران به ارزش یک صد میلیارد دلار ظرف سه سال آینده تعریف کرده است که عمدتا در بخش صنایع نفت و گاز هستند.

۱۳۹۲/۹/۱۱

اخبار مرتبط