مفاسد مانعی بزرگ برای تحقق توسعه

عکس خبري -مفاسد مانعي بزرگ براي تحقق توسعه

یك عضو شورای مركزی حزب مردم‌سالاری، برخی برداشت‌ها از مفهوم توسعه در دولت قبل را نادرست دانست و اظهار كرد: توسعه مفهومی است كه به فرهنگ و تمدن خاصی متعلق نیست بلكه مقوله ضروری و انسانی است.

به گزارش نما ، به نقل از ایسنا داریوش قنبری با بیان اینکه "توسعه امری فرهنگی است و بدون توجه به فرهنگ، حاصل نمی‌شود"، خاطرنشان کرد: توسعه مقوله‌ای از آگاهی است و تا زمانی که این آگاهی محقق نشود، توسعه معنا پیدا نخواهد کرد.
وی ادامه داد: این آگاهی در عرصه اقتصادی موجب افزایش رونق و رفاه اقتصادی می‌شود. در عرصه سیاسی این آگاهی موجب آزادی می‌شود و در عرصه‌های اجتماعی نیز تبعات خاص خود را دارد. در کل، کشور بدون این آگاهی هیچ‌گاه نمی‌تواند به مفهوم توسعه دست پیدا کند.
برای ترویج فرهنگ توسعه، ابتدا باید «انقلابِ شناختی» بوجود بیاید
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب با تاکید بر اینکه "برای ترویج فرهنگ توسعه، در ابتدا باید یک انقلاب شناختی در جامعه بوجود بیاید"، تصریح کرد: برای ترویج فرهنگ توسعه در یک کشور، در ابتدا مردم آن جامعه باید آگاهی و شناخت خود را تثبیت کنند و سپس با توجه به فعالیت نهادهای آموزشی در جهت ترویج فرهنگ توسعه بر آیند.
قنبری با بیان اینکه "در حال حاضر شرایط لازم برای به وقوع پیوستن یک انقلاب شناختی فراهم است"، گفت: با توجه به رشد نهادهای آموزشی در کشور، اکنون زمینه لازم برای وقوع این نوع انقلاب در کشور فراهم است. برای وقوع این انقلاب، تمام نهادهای آموزشی باید تلاش کنند تا در این زمینه آداب و رسومی را که مانع توسعه می‌شود، به مردم آموزش دهند و بر آن شوند که الگوهای منفی را در جامعه تصحیح کنند.
این عضو شورای مرکزی حزب مردم‌سالاری با تاکید بر اینکه "یک جامعه دارای فرهنگ توسعه، به راحتی می‌تواند به سمت توسعه حرکت کند"، ادامه داد:‌ زمانی که فرهنگ توسعه در جامعه وجود داشته باشد، چنانچه آن جامعه همه داشته‌های خود را نیز از دست بدهد، باز می‌تواند به سمت توسعه حرکت کند.
قنبری در ادامه به بررسی چگونگی ترویج ضرورت مفهوم توسعه در میان تک تک افراد جامعه پرداخت و با بیان اینکه "شکل‌گیری فرهنگ توسعه مقوله‌ای است که نهادهای آموزشی باید مسئولیت آن را بپذیرند"، گفت: تضادهای موجود در آموزش‌هایی که توسط نهادهای آموزشی کشور داده می‌شود، باید برطرف شود تا همگی مفهوم توسعه را بپذیریم و ضرورت شکل‌گیری آن در جامعه را متوجه باشیم.
برخی در دولت قبل می‌گفتند توسعه مفهومی غربی است
وی با بیان اینکه "زیر سوال بردن مفهوم توسعه یکی از مسائلی بود که در دولت قبل مطرح می‌شد"، خاطرنشان کرد: در زمان دولت احمدی‌نژاد برخی به گونه‌ای عنوان می‌کردند که توسعه مقوله‌ای غربی است و به هیچ عنوان به درد جوامع اسلامی نمی‌خورد. این در حالی است که توسعه مفهومی است که به فرهنگ و تمدن خاصی متعلق نیست بلکه مقوله و مفهومی ضروری و انسانی است. امروز توسعه و ادبیات توسعه، جزو اصول مقدس هر کشور به حساب می‌آید و همه کشورها در تلاشند که در این مسیر قرار بگیرند.
این عضو شورای مرکزی حزب مردم‌سالاری اضافه کرد: اینکه برخی مفهوم توسعه را منکر می‌شوند، آسیبی است که جبران آن به راحتی امکان‌پذیر نیست؛ چراکه دین اسلام نیز، هم دنیا را پذیرفته است و هم در جهت آخرت برنامه‌ریزی دارد. در نتیجه، اینکه برخی دنیا و مسائل دنیوی را نفی می‌کنند، با مفهومی به نام توسعه سازگاری ندارند.
قنبری در ادامه به نقش مردم در ترویج توسعه کشور و ضرورت توسعه فردی در جامعه اشاره کرد و با تاکید بر مردمی بودن مقوله توسعه، گفت: توسعه مقوله‌ای مردمی است که به دست خود مردم به وقوع می‌پیوندد. در مفهوم توسعه، مردم هم هدف و هم ابزار برای شکل‌گیری توسعه در جامعه هستند، چراکه توسعه برای بهبود زندگی و رفاه آنهاست.
درباره ضرورت توسعه، مردم باید به خودآگاهی برسند
این نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه "توسعه‌یافتگی یک جامعه بستگی به تلاش ابزارهای جامعه یعنی مردم آن در راه رسیدن به توسعه دارد"، خاطرنشان کرد: مردم هیچ‌گاه فی‌البداهه به این مفهوم نمی‌رسند که باید خود آنها تلاش کنند. در نتیجه باید آموزش‌هایی وجود داشته باشد تا مردم به خودآگاهی برسند و دریابند که باید خودشان در جهت شکل‌گیری فرهنگ توسعه تلاش کنند.
وی در ادامه با اشاره به تاکیدات رئیس‌جمهور مبنی بر اینکه بدون مبارزه با فساد، توسعه محقق نمی‌شود، تصریح کرد: مفاسد مانعی بزرگ برای تحقق توسعه در کشور هستند. زمانی که در جامعه‌ای فساد وجود داشته باشد، قواعد و قانونمندی‌های مختلف از جمله قواعد اقتصادی، کارایی خود را از دست می‌دهند و مجموعه‌ای همچون کازینوها شکل می‌گیرد که در این مجموعه عده‌ای یک‌شبه به ثروت‌های آنچنانی دست پیدا می‌کنند و عده‌ای دیگر نیز با وجود تلاش‌های زیاد و با ریسک‌های بالا به سمت ورشستگی می‌روند. در نتیجه این وضعیت فسادآمیز، هیچ‌گاه نمی‌تواند منشاء فعالیت‌های خوب قرار بگیرد.
فساد، اقتصاد مولد را نابود می‌کند
این عضو شورای مرکزی حزب مردم‌سالاری با تاکید بر اینکه "فساد، اقتصاد مولد را نابود می‌کند"، گفت: فساد موجب رانت‌جویی در جامعه می‌شود. فساد موجب می‌شود که عده‌ای به جای اینکه به سمت تولید بروند و از راه درست کسب درآمد کنند، به دنبال رانت‌جویی و به سمتی می‌روند که بتوانند از طریق نزدیکی با منابع قدرت، سود بیشتری کسب کنند.
قنبری با بیان اینکه "حرکت به سمت رانت و رانت‌جویی، مسأله‌ای ضدتوسعه‌ای و ناشی از ساختار اقتصادی ماست"، خاطرنشان کرد: چند سالی است که در کشور بحثی در مورد کوچک شدن دولت شکل گرفته است اما متاسفانه با وجود عنوان شدن این بحث، ما هیچ‌گاه نتوانستیم به این هدف دست پیدا کنیم.
وی ادامه داد: دولت همچنان صاحب عمده‌ترین ثروت‌ها و منابع کشور است. با توجه به اینکه گاه دولت مداخلات بی‌جایی در کشور می‌کند و همچنین با توجه به اینکه فضای در اختیار دولت موجب بوجود آمدن رانت برای عده‌ای خاص شده است، ما همچنان نتوانسته‌ایم به هدف اصلی خود در این زمینه دست پیدا کنیم.
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب با بیان اینکه "در بحث فساد اقتصادی، باید ریشه را خشکاند"، تاکید کرد: ریشه فساد اقتصادی، ماهیت رانتی دولت است که باید این ماهیت از بین برود و زمینه برای رقابت اقتصادی و همچنین خصوصی‌سازی واقعی در کشور فراهم شود تا ما دیگر شاهد ظهور و بروز رانت و رانت‌خواران در کشور نباشیم.
قنبری با بیان اینکه "ممکن است مقصر وقوع رانت‌خواری در کشور، نهادهایی باشند که زمینه را برای رانت‌خواری فراهم می‌کنند"، گفت: به نظر من رانت‌خواران، خود قربانی شرایطی هستند که برایشان بوجود آمده است؛ چراکه چنانچه شرایط بوجود نمی‌آورد، این افراد نیز به سمت فساد اقتصادی وسوسه نمی‌شدند.
مردم در مبارزه با مفاسد اقتصادی تأثیرگذارند
وی با اشاره به نقش عموم مردم در مبارزه با مفاسد بویژه مفاسد اقتصادی در کشور، اظهار کرد: قطعاً مردم در این موضوع تأثیرگذار هستند. مردم در مبارزه با مفاسد اقتصادی تأثیرگذار هستند اما تأثیر آنها به خودی خود ناچیز است؛ چون زمانی که صحبت از مفاسد اقتصادی می‌شود، منظور، گروه کوچکی است که به دور از نظارت عامه مردم اقداماتی را مرتکب می‌شوند و این اقدامات به قدری با ظرافت انجام می‌شود که گاهی اوقات نهادهای نظارتی فعال نیز نمی‌توانند از آنها مطلع شوند.
این عضو شورای مرکزی حزب مردم‌سالاری در پایان با تاکید بر اینکه "کشف مفاسد اقتصادی و مبارزه با آن، از وظایف نهادهای نظارتی کشور است"، خاطرنشان کرد: در عین حال، مردم از طریق پشتیبانی از مبارزه نهادهای نظارتی با مفاسد اقتصادی، می‌توانند نقش بسیار تأثیرگذاری در مبارزه با این مفاسد ایفا کنند.

۱۳۹۲/۱۲/۱۰

اخبار مرتبط