به گزارش نما به نقل از صدا و سیما، پایگاه اینترنتی بلومبرگ در گزارشی به قلم جاش روگین و الی لِیک با عنوان « نیروهای ایرانی و آمریکایی از پایگاهی مشترک در عراق استفاده می کنند »، نوشت:
ارتش آمریکا و شبه نظامیان شیعه مورد حمایت ایران در عراق در حال نزدیک و نزدیک تر شدن به یکدیگر هستند تا جایی که حتی از پایگاهی مشترک استفاده می کنند. و این در حالی است که ایران از این شبه نظامیان برای افزایش نفوذ خود در عراق و مبارزه در کنار نیروهای رژیم بشار اسد رئیس جمهور سوریه استفاده می کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما دو مقام بلندپایه آمریکایی این موضوع را تأیید کردند که نظامیان آمریکایی و گروه شبه نظامی شیعه در حال استفاده از پایگاه نظامی تقدم Taqqadum در استان الانبار هستند، یعنی همان پایگاهی که باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در حال اعزام 450 نظامی دیگر به آن به منظور کمک به آموزش نیروهای محلی است که در حال مبارزه با شورشیان داعش هستند.
برخی از اعضای شبه نظامیان شیعه مورد حمایت ایران که در این پایگاه حضور دارند ، در گذشته سربازان آمریکایی را کشته اند.
برخی از مقامات دولت آمریکا در این باره نگران هستند که استفاده مشترک از یک پایگاه سبب می شود نظامیان آمریکایی در معرض خطر قرار گیرند. یک مقام بلندپایه دولت آمریکا علام کرد جامعه اطلاعاتی آمریکا به واشنگتن گزارش داده است که نمایندگان برخی از شبه نظامیان تندروتر درباره عملیات آمریکا در پایگاه نظامی تقدم جاسوسی کرده اند .
اگر روابط شکننده بین ارتش آمریکا و شبه نظامیان شیعه تیره شود و نیروهای مورد حمایت ایران تصمیم بگیرند بار دیگر نظامیان آمریکایی را هدف قرار دهند، این اقدام فاجعه بار خواهد بود.
منتقدان آمریکایی همکاری بین ارتش این کشور و شبه نظامیان مورد حمایت ایران این اقدام را خیانت به نظامیان آمریکایی قلمداد کرده اند که طی ده سال اشغال عراق توسط آمریکا با این شبه نظامیان مبارزه می کردند.
جان مک کین رئیس کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا در گفتگو با بلومبرگ اعلام کرد:« این اقدام توهین به خانواده های نظامیان آمریکایی است که در مبارزه با شبه نظامیان شیعه که دشمن قلمداد می شدند، کشته یا رخمی شدند.» او همچنین گفت:« در حال حاضر، درک تأمین تسلیحاتی و حمایت از این شبه نظامیان برای خانواده های نظامیان آمریکایی بسیار دشوار است.»
آمریکا به صورت مستقیم اقدام به آموزش واحدهای موسوم به نیروهای بسیج مردمی نمی کند، واحد هایی که شامل دهها هزار عراقی می شود که به همراه هزاران شبه نظامی که در نهایت به رهبران شبه نظامیان وفادار به تهران پاسخ مثبت داده اند، برای مبارزه با داعش داوطلب شده اند .
آمریکا به صورت مستقیم تسلیحات تنها در اختیار دولت عراق و نیروهای امنیتی عراقی قرار می دهد. تسلیحات آمریکایی اغلب به دست شبه نظامیانی همانند حزب الله عراق می افتد. گاهی اوقات این همکاری های نظامی بسیار صریح و آشکار انجام می شود.
یک مقام بلندپایه آمریکایی اعلام کرد فرماندهان برخی از شبه نظامیان تندرو در مراسم سخنرانی نظامیان آمریکایی حضور دارند .
این مقام آمریکایی همچنین گفت این همکاری با گروه های تروریستی که سبب کشته شدن نظامیان آمریکایی شده اند ، امری اجتناب ناپذیر تلقی می شود زیرا آمریکا در حال ترغیب عراقی ها برای مبارزه با داعش است اما این اقدام می تواند برای منافع آمریکا در طولانی مدت غیر سازنده باشد.
شبه نظامیان متشکل از داوطلبان شیعه هستند و رهبری آنها را ابو مهدی المهندس رئیس حزب الله عراق بر عهده دارد .
او در سال 2009 از سوی وزارت خزانه داری آمریکا به سبب بی ثبات کردن عراق تحریم شد. المهندس یکی از افراد نزدیک به قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی محسوب می شود.
دیگر شبه نظامیان حاضر در مبارزه علیه شورشیان داعش عصائب اهل الحق نام دارند که در سال 2007، در نزدیکی کربلا پنج نظامی آمریکایی را کشتند.
این گروه تا به امروز به سبب کشتن نظامیان آمریکایی به خود افتخار می کند. سخنگوی این گروه شبه نظامی در ماه فوریه در مصاحبه ای از اقدام نیروهای این گروه به کشتن نظامیان آمریکایی دفاع و اعلام کرد این شبه نظامیان شمار بسیار بیشتری از نظامیان آمریکایی را کشته اند.
اعضای این گروه همچنین توسط ایران برای دفاع از رژیم بشار اسد رئیس جمهور سوریه در این کشور مستقر شده اند.
جیمز کلپر مدیر آژانس اطلاعات ملی آمریکا در روز سوم ماه ژوئن در نامه ای به پنج سناتور جمهوری خواه تأیید کرد که «ایران و حزب الله از شبه نظامیان شیعه عراقی و گروه های تروریستی کمک می گیرند. این گروه ها در ایران آموزش می بینند و برای شرکت در عملیات در کنار نیروهای اسد اعزام می شوند.»
موسسه واشنگتن در سال 2013 سه گروه شبه نظامی - عصائب اهل الحق ، حزب الله عراق و گردان های سید الشهداء - را شناسایی کرد که اقدام به اعزام جنگجویان نخبه به سوریه برای مبارزه در کنار نیروهای اسد می کنند. هر سه گروه به هدایت نیروهای بسیج مردمی در عراق برای مبارزه با داعش نیز کمک می کنند.
این شبه نظامیان همچنین به نقض گسترده حقوق بشر و قساوت هایی در میدان های نبرد در مناطق سنی نشین متهم هستند. وزارت امور خارجه آمریکا در گزارش سالانه خود درباره تروریسم جهانی که اواخر هفته گذشته منتشر شد، به شدت از اقدام ایران در حمایت از شبه نظامیان در عراق و اقدامات این شبه نظامیان انتقاد کرده است .
در این گزارش آمده است:« ایران با وجود وعده هایش برای کمک به برقراری ثبات در عراق، روند آموزش و تأمین بودجه گروه شبه نظامی شیعه عراقی را در واکنش به پیشروی های داعش در این کشور افزایش داده است.
بسیاری از این گروه ها از قبیل حزب الله عراق سبب تشدید تنش های فرقه ای در عراق و همچنین مرتکب نقض جدی حقوق بشر علیه غیر نظامیان سنی شده اند .» در این گزارش همچنین آمده است:« بسیاری از این شبه نظامیان آموزش دیده همانند جنگجویان حزب الله از این مهارت ها برای مبارزه در کنار نیروهای رژیم اسد یا علیه شورشیان داعش در عراق استفاده می کنند. »
آمارها در ارتباط با شمار جنگجویان شیعه عراقی در پایگاه نظامی تقدم متفاوت است. یکی از مقامات بلندپایه دولت آمریکا در گفتگو با بلومبرگ اعلام کرد شمار کمی از این شبه نظامیان در این پایگاه حضور دارند که با نیروهای امنیتی عراقی همکاری می کنند و این در حالی است که شمار زیادی از نیروهای بسیج مردمی در میدان های جنگ از جمله در رمادی که تحت کنترل داعش قرار دارد ، مستقر هستند.
یکی دیگر از مقامات بلندپایه دولت آمریکا اعلام کرد صدها شبه نظامی شیعه اخیرا در این پایگاه حضور داشته اند و برای انجام عملیات در مناطق اطراف در این پایگاه در رفت و آمد هستند.
دولت آمریکا در پی دریافت تضمین هایی رسمی از دولت عراق در این باره بوده است که شبه نظامیان شیعه حاضر در این پایگاه در امور نظامیان آمریکایی مداخله نخواهند کرد.
اما شک و تردید های گسترده ای در این باره وجود دارد که سیاست مداران در بغداد بر این شبه نظامیان تندرو کنترل دارند.
تاکنون و طی 11 ماه از زمان حضور نیروهای عملیات ویژه آمریکایی در عراق ، شبه نظامیان مورد حمایت ایران در عراق و نظامیان آمریکایی در مبارزه با دشمن مشترک با یکدیگر دچار مشکل نشده اند.
یک مقام بلندپایه آمریکایی اعلام کرد:« دولت مرکزی به واقع کنترلی بر این گروه ها ندارد. حتی اگر این نیروها به ما حمله نکنند باید بگوییم ایران در حال تشکیل یک حزب الله جدید در عراق است و ما نیز در حال کمک به این روند هستیم.»
همزمان با نزدیک شدن ضرب الاجل دست یابی به توافق نامه هسته ای شاهدیم که آمریکا در حال حاضر آشکارا اذعان می کند که ایران در حال حمایت از یک نیروی خارجی متشکل از افغان ها، عراقی ها و جنگجویان لبنانی برای دفاع از منافع ایران در سراسر منطقه خاورمیانه است.
اما واکنش آمریکا به این موضوع متناقض است. آمریکا در عراق در حال مبارزه در کنار شبه نظامیان مورد حمایت ایران است. در سوریه، نیروهای تحت حمایت آمریکا در حال مبارزه با همین شبه نظامیان هستند.
نکته منفی این سیاست این است که شورشیان داعش توانسته اند مناطق تحت کنترل خود را در عراق و سوریه گسترش دهند و ایران نیز توانسته است نفوذ خود را در بغداد افزایش دهد.
بلومبرگ: همكاری ایران و آمریكا علیه داعش
یك مقام بلندپایه آمریكایی اعلام كرد فرماندهان برخی از شبه نظامیان تندرو در مراسم سخنرانی نظامیان آمریكایی حضور دارند .
۱۳۹۴/۴/۲