نسخه چاپی

تا 2020 انتظار نفت گران نداشته باشید

به گزارش نما - اقتصادنیوز نوشت: دستیار رئیس بانک توسعه آسیایی (ADBI) در توکیو علت نوسانات هفته گذشته قیمت نفت را تشریح کرد و گفت: تا پنج سال آینده نمی‌توان انتظار افزایش معنادار قیمت نفت را داشت.

فرهاد تقی‌زاده حصاری در خصوص تحلیل قیمت نفت در هفته گذشته گفت: روز پنج‌شنبه قرار بود خزانه‌داری آمریکا نرخ بهره خزانه‌داری (ابزار سیاست پولی) را افزایش دهد. بعد از بحران مالی در سال ٢٠٠٨ در آمریکا و به دنبال آن در دیگر کشور‌ها، خزانه داری نرخ بهره را کاهش داده بود تا از طریق سیاست تسهیل مقداری به اقتصاد کشورش برای خروج از رکود کمک کند.

وی افزود: هفته گذشته آمریکا تصمیم گرفت فعلا نرخ بهره را در همین حد پایین نگاه دارد و تا پایان سال ۲۰۱۵ افزایش ندهد. سوالی که مطرح می‌شود این است که اگر خزانه‌داری آمریکا نرخ بهره را افزایش می‌داد، چه تاثیری بر بازار کالا از جمله بازار نفت می‌داشت؟

تقی‌زاده تاکید کرد: اگر خزانه‌داری تصمیم به افزایش نرخ بهره می‌گرفت، منجر به کند شدن سرمایه گذاری و تقاضای داخلی در آمریکا می‌شد. پایین بودن نرخ بهره خبر خوبی برای صادرکنندگان نفت است. چرا که نرخ بهره پایین منجر به افزایش تقاضا می‌شود و قاعدتا باید تاثیر مثبتی بر قیمت کالا از جمله قیمت حامل‌های انرژی مثل نفت داشته باشد. اما در عمل چنین اتفاقی نیفتاد. قیمت نفت باید افزایش می‌یافت اما افزایش نیافت.

عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه کیو عنوان کرد: دلیل عدم افزایش قیمت نفت بعد از تصمیم خزانه‌داری آمریکا را باید مازاد عرضه‌ای دانست که در بازار وجود دارد. در حال حاضر، عرضه بیش از تقاضاست. تقاضا در نقاطی مثل چین، اتحادیه اروپا یا کشورهای آمریکای لاتین مثل برزیل به شدت کاهش یافته است. این کشور‌ها رشد اقتصادی‌شان کند یا پایین آمده و برهمین اساس تقاضایشان برای نفت هم کمتر از پیش‌بینی‌ها شده است. برهمین اساس قیمت نفت افزایش پیدا نکرد.

در کنار این مسائل، هفته گذشته آژانس اطلاعات انرژی آمریکا گزارشی را منتشر کرد که طی آن اعلام شد که ذخایر نفت آمریکا ۲. ۱ میلیون بشکه کاهش داشته است. یک مطلب دیگر هم در این گزارش مطرح شد که نشان از کاهش در ظرفیت استخراج نفت آمریکا داشت. این دو خبر تاثیر مثبتی بر بازار انرژی در هفته گذشته داشته است. در حقیقت تاثیرشان هم بیشتر از خبر خزانه‌داری در خصوص نرخ بهره بوده است.

وی عنوان کرد: در آمریکا عرضه نفت شیل در چند سال اخیر افزایش قابل ملاحظه‌ای داشته است اما تولید آن در مقایسه با تولید متعارف نفت، هزینه‌ بسیار بالاتری دارد. به دنبال کاهش در قیمت نفت به کمتر از ۵٠ دلار، ‌ پیش‌بینی می‌شود که تولید بسیاری از تولیدکنندگان نفت شیل به دلیل بالا بودن هزینه کم شود. اینطور که پیش‌بینی می‌شود، تا آخر سال ۲۰۱۵، ممکن است چیزی در حدود ۲۵۰ هزار بشکه از ظرفیت تولیدی نفت شیل آمریکا به خصوص در منابع شمالی که هزینه تولید بالاتری دارند، کاهش پیدا ‌کند که این باعث می‌شود تاثیر اندک و مثبتی بر قیمت نفت داشته باشد.

تقی‌زاده گفت: برهمین اساس، قیمت نفت WTI در هفته گذشته حدود سه دلار افزایش یافت و به مرز ۴۷ دلار رسید و قیمت برنت هم با دو دلار افزایش روبرو شد و به ۵۰ دلار رسید. اما در اواخر هفته، دوباره کاهش یافت. روز دوشنبه صبح هم قیمت نفت در بازار آسیا، دوباره اندکی افزایش یافت که این مسئله هم ناشی از خبرهایی بود که از کاهش ظرفیت استخراج نفت آمریکا به گوش می‌رسید. صبح روز دوشنبه در بازار آسیا، قیمت نفت WTI حدود ۴۵ دلار و ۴ سنت بود که ۳۶ سنت نسبت به آخرین روز معامله افزایش یافته بود. قیمت نفت برنت هم ۴۷ دلار و ۸۴ سنت در هر بشکه بود که ۳۷ سنت افزایش داشت.

این عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه کیو عنوان کرد: پیش‌بینی می‌شود که قیمت نفت با عوامل تاثیرگذاری از جمله احتمال کاهش تولید در اوپک یا حتی کاهش ظرفیت استخراج نفت در آمریکا تحت تاثیر قرار گیرد اما اینطور که از شواهد برمی‌آید، حداقل تا سال ۲۰۲۰ نباید انتظار داشته باشیم که قیمت نفت افزایش آنچنانی داشته باشد و به حدود قبلی خود برسد.

۱۳۹۴/۷/۲

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...