به گزارش نما به نقل از ایرنا؛ از طرح بزرگ انتقال آب از ترکیه به بخش ترک نشین جزیره قبرس از زیر دریای مدیترانه که گفته می شود در نوع خود طرح نمونه ای است و دولت آنکارا از آن به عنوان طرح صلح یاد می کرد، 25 مهر ماه گذشته طی آئینی با حضور رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه و رهبر بخش ترک نشین قبرس در بندر مرسین ترکیه راه اندازی شد.
اجرای این پروژه که از سال 1990 میلادی مطرح بوده، در سال 2011 میلادی عملیاتی شد و با اتمام طرح، اواخر مهر ماه گذشته راه اندازی شد.
اما با گذشت کمتر از یک ماه از عملیاتی شدن طرح، اختلاف بین آنکارا و بخش ترک نشین قبرس بر سر واگذاری مدیریت و بهره برداری طرح به بخش خصوصی و یا بخش دولتی موجب شد ترکیه شیر آب را به روی قبرس ببندد.
روزنامه ینی شفق در تارنمای خود در اینترنت گزارش داد دولت جمهوری ترک قبرس شمالی از خصوصی سازی مدیریت آب ارسالی به جزیره خودداری کرد و این اقدام موجب خشم آنکارا شده است.
به نوشته این روزنامه، ترکیه علاوه بر بستن شیر آب انتقالی به جزیره قبرس در منطقه آنامور، انتقال پول برای سرمایه گذاریهای لازم در بخش ترک در این زمینه را نیز متوقف کرده است.
با این اقدام ترکیه اجرای شماری از طرحهای شهرداریها و وزارتخانه ها در بخش ترک نشین قبرس نیز متوقف شده است.
ینی شفق نوشته است، دولت ائتلافی بخش ترک نشین قبرس برای یافتن راه حلی به این مساله با دولتمردان آنکارا در تماس است.
گفته می شود ترکیه می خواهد مدیریت آب ارسالی به بخش ترک نشین قبرس، به گروهی از مهندسین و کارآفرینان ترک که پیشتر در این زمینه آموزش دیده اند، واگذار شود ولی دولت بخش ترک نشین می خواهد مدیریت آب در انحصار دولت باشد.
براساس موافقتنامه ای که در سال 2012 میلادی بین ترکیه و بخش ترک نشین قبرس امضا شد، مقرر گردید طرح به صورت بی او تی یعنی ساخت، بهره برداری و انتقال، به بخش خصوصی واگذار شود.
با این طرح سالانه 75 میلیون مترمکعب آب از رودخانه دراگون آنامور ترکیه به سد گچیت کوی در نزدیکی بندر گیرنه در قبرس منتقل خواهد شد.
انتظار می رود با انتقال آب از ترکیه به بخش ترک نشین قبرس، نیاز جدی این بخش به آب آشامیدنی و آب کشاورزی تامین شود. بخش ترک نشین می خواهد 48 هزار مترمربع از اراضی کشاورزی خود را آبیاری کند.
خط لوله انتقال آب به طول 80 کیلومتر را از عمق 250 متری زیر دریای مدیترانه طی کرده به جزیره قبرس وصل شده است.
هزینه ساخت این خط لوله بیش از نیم میلیارد دلار اعلام شده و گفته شده است، برای اولین بار از چنین روشی در انتقال آب از زیر دریا استفاده می شود.
قرار است آب ارسالی به قبرس از نیمه اول سال آینده به شبکه آبرسانی بخش ترک نشین تزریق شود. در مرحله اول آب این خط لوله به نیکوزیا در بخش ترک نشین داده می شود.
این طرح تا سال 2045 میلادی یکی از بزرگترین مشکلات بخش ترک نشین قبرس را که کمبود آب آشامیدنی و آبیاری کشاورزی است، تامین خواهد کرد.
بعد از عملیات نظامی سال 1974 میلادی ترکیه در جزیره قبرس که با عنوان حمایت از ترک های ساکن در قبرس صورت گرفت ، این جزیره عملا به دو بخش ترک و یونانی نشین تقسیم شد.
گفته می شود حدود 30 هزار نیروی نظامی ترکیه در این جزیره مستقر هستند.
بخش ترک نشین قبرس در سال 1983 میلادی با حمایت ترکیه اعلام استقلال کرد و نام خود را جمهوری ترک قبرس شمالی اعلام کرد.
به جز ترکیه هیچ کشوری این دولت را به رسمیت نشناخته است.
این دولت با کمک های مالی ترکیه ادامه حیات می دهد. لذا انتظار می رود بحران پیش آمده در خصوص فرایند اجرایی طرح انتقال آب، در راستای مواضع آنکارا حل و فصل شود.
شیر آب قبرس توسط آنكارا بسته شد
هنوز یك ماه از اجرای طرح انتقال آب از تركیه به بخش ترك نشین جزیره قبرس نگذشته كه آنكارا در واكنش به واگذار نشدن مدیریت آب انتقالی به این جزیره به بخش خصوصی، شیر آب را بست.
۱۳۹۴/۸/۳۰