به گزارش نما به نقل از ایسنا دانکن ماوین در مقاله ای در بلومبرگ نوشت: سال گذشته حول و حوش همین زمان مقامات سعودی وعده دادند بازار سهام کشورشان را به روی موج سرمایهگذاری خارجی مستقیم باز کنند. در سال 2016 اگر تحریمها علیه ایران برداشته شوند، نوبت ایران خواهد بود که شاهد سرازیر شدن پول خارجی باشد.
اما شباهت دو کشور در همین نقطه پایان میپذیرد. گشایش بازار سعودی به دلیل افت قیمت نفت، تحول موفقی نبود. شاخص تداول سال گذشته 17 درصد ریزش کرد و این عملکرد منفی با اقدام برای فراهم ساختن امکان سرمایه گذاری مستقیم خارجیها در بورس مصادف شد. سرمایهگذاران خارجی پیش از آن ناچار بودند برای سرمایه گذاری در این بازار از طریق صندوقهای سرمایه گذاری قابل معامله در بورس وارد شوند.
بر اساس گزارش دویچه بانک، سرمایهگذاران خارجی از زمانی که اجازه یافتند مستقیما در بازار عربستان سرمایهگذاری کنند، هر ماه سرمایه خود را از این بازار خارج کردند. خارجیها اکنون نسبت به چند ماه قبل سهم کمتری در بازار عربستان دارند که طبق آمار بازار بورس این کشور، 4.57 درصد در پایان سال 2015 در مقایسه با 5.03 درصد در پایان ژوییه بوده است.
مشکل بتوان تصور کرد این روند نزولی معکوس شود، مگر اینکه قیمت نفت صعودی شود و از اقتصاد متکی به انرژی این کشور پشتیبانی کند. دولت با سیاستهای ریاضتی و اتکا به بخش خصوصی، به کاهش قیمت نفت واکنش نشان داده است. این امر میتواند به بعضی از صنایع مانند بهداشت و درمان کمک کند، زیرا افراد بیشتری ناچارند تحت بیمه درمانی قرار گیرند اما نگرانی بزرگتر این است که این ریاضت، محرک آشفتگی سیاسی داخلی شود.
در گزارش فوق این طور تحلیل شده که قیمتهای پایین نفت به ایران هم آسیب زده است، اما پیش از این رویداد هم تحریمها به صادرات نفت ایران ضربه زده بود، به طوریکه صادرات طی چند سال گذشته به طور مستمر کاهش داشت و باعث کاهش رشد اقتصادی شد. بر پایه برآورد صندوق بینالمللی پول، رشد تولید ناخالص داخلی ایران در مقایسه با 4.3 درصد در سال 2014 به 0.8 درصد در سال گذشته کاهش پیدا کرد، لذا برداشته شدن تحریمها صادرات ایران را افزایش خواهد داد و هزینه واردات را کاهش داده و امکان دسترسی به داراییهای خارج از کشور را برای مردم فراهم میکنند. طبق گزارش اکتبر این نهاد، رشد واقعی تولید ناخالص داخلی ممکن است در فاصله سال 2016 تا 2018 به 5.5 درصد در سال برسد و پس از آن حداکثر چهار درصد رشد سالانه داشته باشد.
در ادامه این تحلیل آمده است: برای ایران برداشته شدن تحریمها اهمیت بیشتری نسبت به اجازه دادن به سرمایهگذاران خارجی برای دسترسی مستقیم به بازار سهام دارد. از سوی دیگر همچنین فضا برای بهبود ارزش سهام ایران وجود دارد. اگر تحریمهای ایران تا چند هفته آینده برداشته شوند، سرمایه خارجی بیشتری به این کشور سرازیر خواهد شد و ارزش سهام افزایش چشمگیری خواهد یافت. اگرچه دلایل زیادی مانند تورم بالا برای بدبینی به این بازار وجود دارد ولی با اینهمه دورنمای رونق قابل توجه بازار از محل پولهایی وجود دارد که از حسابهای خارجی مسدود شده آزاد میشوند.
یکی از مقامات بانک مرکزی ایران سال گذشته به بلومبرگ اظهار کرده بود که حداکثر 29 میلیارد دلار از پول بلوکه شده ممکن است آزاد شود. این نقدینگی میتواند به بانکها کمک کند یا برای تامین سرمایه مورد نیاز استفاده شود. به هرحال هر کدام از این گزینهها رونق بازار سهام داخلی را به دنبال خواهد داشت.
درسی كه ایران میتواند از عربستان نگیرد!
با وجود اینكه روابط میان ایران و عربستان به سردی گراییده است، اما این دو كشور خاورمیانه حداقل از نظر بازارها یك نقطه اشتراك دارند.
۱۳۹۴/۱۰/۱۶