نسخه چاپی

عربستان: از خیال اسقاط اسد تا واقعیت

مداخله در سوریه، برای عربستان یك تیغ دو لبه است.

به گزارش نما به نقل از ریشه: چنانچه می‌دانیم ائتلاف به اصطلاح ضدّداعش به رهبری آمریکا از سال 2012 جز بنزین ریختن در آتش تخاصم سوریه هیچ اقدامی انجام نداده است.

در شرایطی که بغداد و دمشق به عنوان قربانیان اصلی تروریسم تکفیری، به تعبیر رویترز از حملات ائتلاف آمریکا علیه داعش "ناامید" شده بودند، رقبای سرسخت آمریکا و تروریسم وارداتی در منطقه، یک ائتلاف جدی تشکیل دادند: سوریه، عراق، روسیه و جمهوری اسلامی ایران.

روس‏‌ها طی چند سال اخیر و در قبال تحولات منطقه همواره سعی کرده‏‌اند با در نظر گرفتن برخی ملاحظات، از اقدام نظامی مستقیم پرهیز کرده و حتی در مواردی نظاره‏‌گر رویدادها باشند. اما از 30 سپتامبر 2015 از طریق حملات هوایی علیه داعش در استان‌های لاذقیه، حمص و حما وارد نبرد شد.

در سوی دیگر میدان، بحران کنونی سوریه فرصتی را نصیب سعودی‌ها کرده تا به حذف یکی از مخالفین سرسخت خود یعنی "بشار اسد" در منطقه اقدام کنند؛ این عطش نفوذ به طرق متضادی در سیاست خارجی آل سعود نسبت به سوریه نمود یافته است:

پیوستن به ائتلاف آمریکایی ضدّداعش از یک سو و پرپول کردن جیب تکفیری‌ها برای تأمین تسلیحات و تجهیزات نظامی از سوی دیگر.



به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس در روز 4 فوریه، مقامات ارشد سعودی از آمادگی این کشور برای اعزام نیروهای زمینی به سوریه خبر دادند. این تصمیم به فاصله یک روز پس از آزادسازی نبل و الزهرا در شمال استان حلب رخ داد. داعش پی در پی متحمل شکست می‌شود و اخیرً پایتخت داعش در سوریه (رقه) توسط ارتش سوریه محاصره شده است.

عربستان همانطور که با بمباران مناطق مسکونی و کشتار غیرنظامیان یمن ثابت کرد، از نیروی هوایی قوی برخوردار است، اما برای ورود به جنگ سوریه نیاز به نیروی زمینی قدرتمندی دارد که هم اکنون فاقد آن است و حتی در جنگ یمن هم به خاطر همین ضعف در کار خود مانده است.


0



خبرگزاری اشپیگل- سربازان سعودی شهر مکّه: ما در یمن تجربه کسب کردیم



عربستانِ فاقد نیروی زمینی می‌داند که با این اوضاع، کاری از پیش نخواهد برد و باید از کشورهای دیگری که نیروی زمینی دارند بهره بگیرد. ترکیه بهترین انتخاب عربستان است.

هرچند آل سعود اکنون بالاترین انگیزه را برای حضور نظامی مستقیم در سوریه دارد، اما نباید فراموش کرد که غولی به نام روسیه نیز در سوریه ظاهر شده است و متحدان غربی هم تمایلی به جنگ مستقیم با روسیه را ندارند.

در گرماگرمِ پوشانیدن جامۀ عمل به خیال اسقاط بشار اسد، شیوخ سعودی با "وضعیت هشدار" از سوی فرماندهان ارتش خود مواجه شدند:

روز پنجشنبه 18 فوریه 2016 ده نفر از فرماندهان بلندپایه نظامی ارتش عربستان با ارسال نامه‌ای به ولیعهد و وزیر کشور سعودی تاکید کردند که ارسال نیروی زمینی به سوریه، امنیت ملی عربستان را به خطر خواهد انداخت و پیامدهای خطرناکی را در پی خواهد داشت.



این نامۀ فرماندهان ارشد ارتش عربستان سعودی به "امیر محمد بن نایف" ولیعهد، معاون نخست وزیر و وزیر کشور در شبکه‌های اجتماعی منتشر گردید که در آن شکست دخالت نظامی کشورهای موسوم به ائتلاف عربی در یمن، واهمۀ اصلی فرماندهان ارتش این کشور از ارسال نیروهای زمینی به سوریه به شمار آمده است.



در بخشی از این نامه که به امضای ده تن از شخصیت های نظامی بارز پادشاهی عربستان سعودی رسیده، آمده است:

ما کارشناسان نیروهای مسلح عربستان از روی التزام به دین، پادشاه و وطن، به اطلاع می‌رسانیم اهداف عملیات طوفان قاطعیت به دنبال کوتاهی نیروهای زمینی و اوضاع پیچیده منطقه محقق نشده‌اند.



با این اوصاف به نظر می‌رسد ارتش سعودی مجبور است به ساز تصمیمات عجولانه و بی‌خردانۀ شیوخ برقصد؛ سازی که وقتی از جانب آمریکا و هم‌پیمانان غربی‌اش نواخته می‌شود، شیوخ سعودی نمی‌خواهند و نمی‌توانند آن را نشنیده بگیرند.


0



اذعان ارتش سعودی به اینکه "ما در سوریه زمین‌گیر خواهیم شد"، شاهدی بر این واقعیت است که حتی رویارویی با "سایۀ ایران" هم برای مقامات سعودی قابل تصور نیست.

ارتش سعودی به خیال خود در جنگ نیابتی‌اش با ایران در سوریه، هنوز تنها با حمایت سیاسی- مستشاری- نظارتیِ ایران از سوریه که به صورت محدود به حضور کارشناسان و فرماندهان نظامی خود بسنده کرده، روبروست و در عین حال صراحتاً اعلام می‌کند ارسال نیروی زمینی به سوریه، امنیت ملی ما را به خطر خواهد انداخت و پیامدهای خطرناکی در پی خواهد داشت.



روابط دوجانبه ایران و عربستان از اوایل سال جاری میلادی، زمانی که دولت سعودی تنها در یک روز 47 زندانی سیاسی مخالف رژیم از جمله شیخ نمر باقر النمر را اعدام کرد، متشنج‌تر شد. دولت سعودی کلیه روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرده است.



ایران و عربستان در جریان مذاکرات پنج شنبه هفته گذشته در "کنفرانس امنیتی مونیخ" برای حل و فصل بحران سوریه به مدت 6 ساعت در پشت یک میز نشستند و نتیجه این مذاکرات توافق بر سر پایان مخاصمه در سوریه ظرف یک هفته آینده بود. در این نشست هیچ اتفاق نظری درباره آینده سیاسی اسد صورت نگرفت.



مداخله در سوریه، برای عربستان یک تیغ دو لبه است:

اگر دست روی دست بگذارند و نسبت به پیشروی ارتش سوریه در مناطق تحت تصرف داعش که این روزها سرعت بیشتری گرفته، بی‌تفاوت باشند که پس این 5 سال تجهیز تکفیری‌ها برای اسقاط نظام مشروع سوریه چه می‌شود؟

اگر هم علی‌رغم هشدار ارتش سعودی نسبت به مداخله نظامی در سوریه، مستقیماً پا به این نبرد بگذارند، هیچ پیش بینی روشنی از آینده نبرد نخواهند داشت.

بنابراین نتیجه می‌گیریم تب و تاب عربستان برای ورود به نبرد مستقیم در سوریه، در حالی است که جرأت گذاشتن پای در میدان جنگ سوریه را ندارند و تنها دست در دست ترکیه، به تداوم یک جنگ روانی اکتفا خواهند کرد. این سخنان، پروپاگاندا و در راستای سرپوش گذاشتن بر شکست نیروهای نزدیک به عربستان و ترکیه در شمال سوریه است.
انتهای پیام

۱۳۹۴/۱۲/۴

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...