به گزارش نما، نیمسال اول ۱۴۰۰-۱۳۹۹ دانشگاهها در حالی امروز ۱۵ شهریور به صورت رسمی آغاز شد که به دلیل شرایط کرونایی در کشور قرار است آموزشها به صورت حضوری، مجازی و ترکیبی باشد. برخی دانشگاهها مانند دانشگاه علامه کلاسهای مجازی خود را از ساعت ۸ صبح امروز آغاز کرده و برای جلوگیری از اختلال و ترافیک سامانه کلاسها زمانبندی شدهاند. برخی دیگر از دانشگاهها مانند دانشگاه شهید بهشتی و تهران نیز با کمی تأخیر کلاسهای خود را آغاز میکنند و ثبت نام دانشجویان همچنان ادامه دارد.
رئیس جمهور: در صورت امکان کلاسها حضوری برگزار شود
رئیس جمهور صبح امروز در جلسه ستاد کرونا تاکید کرد دانشگاهها در شرایطی که امکان دارند باید کلاسها را حضوری برگزار کنند و در شرایطی که نمیتوانند غیرحضوری کلاسها را دایر کنند. روحانی این را هم گفت که دانشگاهها مسألهای در خصوص دانشجویانی که از شهرهای دیگر میآیند و باید در خوابگاهها بمانند، دارند که باید در این زمینههای طراحیهای لازم را انجام دهند.
وزیر علوم: مبنای شروع کار فعلاً به صورت آموزش مجازی است
وزیر علوم چند روز پیش ۱۲ شهریور ماه اعلام کرد با توجه به شرایطی که کشور ما از نظر شیوع ویروس کرونا دارد مبنای شروع کار فعلاً به صورت آموزش مجازی است. او البته این را هم گفته بود که در ترم جدید در بخشهایی، آموزش دانشگاهها حضوری میشود و زمانبندی به گونهای است که تراکم دانشجو در دانشگاهها کم شود و دانشجویان خوابگاهی از ظرفیت خوابگاهها استفاده کنند.
تفویض اختیار به دانشگاهها برای پذیرش حضوری دانشجویان
پیش از این غلامی در اظهارات خود به این موضوع اشاره کرده بود که اگر بیماری کرونا کنترل شود و ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا و وزارت بهداشت اجازه برگزاری کلاسهای حضوری را بدهند، دانشگاهها میتوانند به سرعت به سیستم آموزش حضوری باز گردند. وزیر علوم این را هم در ادامه گفته بود که برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی در ترم جدید با رعایت پروتکلهای بهداشتی دورهای برای حضور این دانشجویان در دانشگاهها به منظور انجام تحقیقات و گذراندن واحدهای عملی اختصاص داده خواهد شد که البته این تصمیمگیریها به دانشگاهها واگذار شده است.
وضعیت تحصیل نودانشجویان / چند هفته اول حضوری است
با توجه به تعویق تاریخ برگزاری کنکور سراسری و به دنبال آن تأخیر در اعلام اسامی پذیرفته شدگان به دانشگاهها، بحث ثبت نام نودانشجویان و لزوم حضور کوتاه مدت آنها در دانشگاهها مطرح است. در همین رابطه خاکی صدیق معاون آموزشی وزیر علوم در حاشیه بازدید از برگزاری کنکور سراسری در دانشگاه الزهرا (س) گفت: ترجیح بر این است که در صورت امکان، دانشجویان نو ورود مدت کوتاهی را حتی اگر دو یا سه هفته باشد برای آشنایی در محیط دانشگاه حضور داشته باشند، اما این هم در صورت فراهم بودن شرایط محقق خواهد شد.
آنطور که مسئولان وزارت علوم اعلام کردهاند سازمان سنجش قول داده است اسامی پذیرفته شدگان را در ۴ مقطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری بعد از ۲۰ مهر اعلام کند و پس از آن ثبت نام دانشجویان نو ورود به صورت الکترونیکی در دانشگاهها آغاز خواهد شد. معاون آموزشی وزارت علوم در همین رابطه گفته است احتمالاً اوایل آبان ماه آموزش برای دانشجویان جدیدالورود آغاز خواهد شد.
نحوه اسکان دانشجویان غیربومی / نودانشجویان واحد کمتری انتخاب کنند
البته در خصوص ارائه خدمات خوابگاهی به دانشجویان غیربومی تاکید شده است که سرویس دهی به صورت هتلینگ باشد و تغذیه نیز با رعایت پروتکلهای بهداشتی به این دانشجویان داده خواهد شد. بر اساس برنامهریزی های صورت گرفته، قرار است نودانشجویان اول آبان ماه به دانشگاهها وارد شوند و توصیه شده در ترم اول نودانشجویان تعداد واحدهای کمتری نسبت به سال قبل انتخاب کنند.
در همین حال برخی دانشگاهها تقویم آموزشی نیمسال اول ۱۳۹۹-۱۴۰۰ خود را با تاکید بر آموزش غیرحضوری اعلام کردهاند. برخی تاکید کردهاند کلاسهای عملی و کارگاهی با رعایت حداکثری پروتکلهای بهداشتی به صورت حضوری برگزار میشود.
دانشگاههای علوم پزشکی: مدت نیمسال تحصیلی ۱۷ هفته / آغاز امتحانات از ۱۳ دیماه
سال تحصیلی دانشگاههای علوم پزشکی از امروز آغاز شده و مدت آموزش نیمسال اول سال تحصیلی ۱۴۰۰- ۱۳۹۹ به مدت ۱۷ هفته خواهد بود و ۱۱ دی ماه ۹۹ به پایان میرسد. همچنین حذف و اضافه برای دانشجویان به مدت دو هفته پس از شروع نیمسال تحصیلی انجام میشود.
حذف اضطراری برای دانشجویان به مدت سه هفته مانده به پایان نیمسال تحصیلی انجام خواهد شد. امتحانات نیمسال اول تحصیلی دانشگاههای علوم پزشکی به مدت دو هفته برگزار خواهد شد و امتحانات از ۱۳ دی ماه ۹۹ آغاز شده و تا ۲۵ دی ماه ۹۹ ادامه دارد.
دانشگاه آزاد: کلاسها ۴ جلسه حضوری و ۱۲ جلسه مجازی است
سخنگوی دانشگاه آزاد در خصوص زمان آغاز سال تحصیلی برای دانشجویان جدید گفته است؛ دانشجویان جدیدالورود به دو دسته تقسیم میشوند نخست آنهایی که بدون کنکور در دانشگاه آزاد ثبت نام کردهاند که این افراد تا هفتم مهرماه برای ثبت نام فرصت دارند و پس از آن مدارک و سابقه علمی آنها بررسی خواهد شد. چند روز بعد نیز کلاسها شروع میشود.
سخنگوی دانشگاه آزاد افزود: دسته دیگر آنهایی هستند که از طریق کنکور در دانشگاه آزاد ثبت نام کردهاند که بر اساس اعلام سازمان سنجش قرار است اسامی پذیرفته شدگان تا ۲۰ مهرماه به دانشگاه اعلام شود.
همچنین رئیس دانشگاه آزاد اعلام کرده است قرار است در ترم آینده دانشجویان در گروههای پنج نفره حداقل ۴ جلسه در دانشگاه حضور داشته باشند و ۱۲ جلسه دیگر به صورت غیرحضوری و مجازی برگزار شود.
دانشگاه شهید بهشتی: آغاز کلاسهای آموزشی از ۲۲ شهریور
دانشگاه شهید بهشتی اعلام کرده است انتخاب واحد دانشجویان این دانشگاه از شنبه ۱۵ شهریورماه آغاز میشود و تا سه شنبه ۱۸ شهریور ادامه دارد. شروع کلاسها نیز از ۲۲ شهریورماه خواهد بود.
بر اساس تقویم آموزشی، کلاسها چهارشنبه ۱۰ دی ماه به پایان میرسد و امتحانات پایانی نیمسال از شنبه ۱۳ دی ماه آغاز میشود و تا پنج شنبه ۲۵ دی ماه ادامه دارد. دانشجویان تحصیلات تکمیلی نیز تا ۳۰ بهمن ماه برای دفاع از پایان نامه و رساله مقاطع تحصیلات تکمیلی خود فرصت دارند.
دانشگاه امیرکبیر: وضعیت برگزاری کلاسهای کارشناسی و ارشد / زمان آزمونهای پایانی
آنطور که دانشگاه صنعتی امیرکبیر اعلام کرده است ثبت نام دانشجویان در روزهای شنبه و یکشنبه ۲۲ و ۲۳ شهریور ماه انجام میپذیرد و پس از آن کلاسها ۲۹ شهریور ماه آغاز خواهد شد. فرایند حذف و اضافه نیز در روزهای سه شنبه و چهارشنبه ۱ و ۲ مهرماه انجام میشود.
بر اساس این گزارش، هفته پایانی کلاسهای کارشناسی شنبه ۱۳ دی ماه تا چهارشنبه ۱۷ دی ماه اعلام شده و آزمونهای پایانی نیز از روزهای شنبه ۲۰ دی ماه تا ۲ بهمن ماه برگزار خواهد شد
ثبت نام دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه صنعتی امیرکبیر برای نیمسال اول ۱۳۹۹-۱۴۰۰ در روزهای سه شنبه و چهارشنبه ۲۵ و ۲۶ شهریور ماه انجام میشود.
بر اساس اعلام دانشگاه شروع کلاسها نیز از شنبه ۲۹ شهریور ماه خواهد بود و حذف و اضافه در روزهای یکشنبه و دوشنبه ۶ و ۷ مهرماه انجام میشود. هفته پایانی کلاسها از شنبه ۱۳ دی ماه الی چهارشنبه ۱۷ دی ماه اعلام شده و امتحانات پایان ترم قرار است شنبه ۲۰ دی ماه الی ۲ بهمن برگزار شود.
دانشگاه تربیت مدرس: انتخاب واحد از ۱۵ تا ۱۹ شهریور / آغاز کلاسها از ۲۹ شهریور
در تقویم آموزشی دانشگاه تربیت مدرس نیز اعلام شده است که انتخاب واحد و آغاز نیمسال اول سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ برای دانشجویان ورودی ۹۹-۹۸ و قبل از آن، از ۱۵ تا ۱۹ شهریور ماه خواهد بود و کلاسهای این گروه دانشجویان از ۲۹ شهریور شروع میشود. طبق تقویم مذکور حذف و تعویض دروس ۱۳ و ۱۴ مهرماه و پایان کلاسهای این دسته از دانشجویان ۱۷ دی برنامهریزی شده است.
پذیرش و آغاز کلاسهای دانشجویان نو ورود به دلیل تعویق آزمونهای ورودی دانشگاهها در همه مقاطع تحصیلی منوط به زمان اعلام نتایج نهایی پذیرفته شدگان بوده و متعاقباً اعلام خواهد شد.
تشکیل کلاسها در نیمسال تحصیلی جدید به صورت غیر حضوری و از طریق سامانه رسمی آموزش الکترونیکی دانشگاه (LMS ) انجام میشود. در صورت تصویب ستاد ملی مبارزه با کرونا و امکان حضور فیزیکی ایمن دانشجویان، کلاسهای آموزشی به صورت حضوری و یا به صورت ترکیبی (حضوری- مجازی) برگزار خواهد شد.
دانشگاه تهران: آغاز کلاسها از ۲۹ شهریور / برگزاری امتحانات از ۲۵ دیماه
آنطور که در تقویم آموزشی دانشگاه تهران آمده است؛ کلاسهای آموزشی دانشجویان دانشگاه تهران برای نیم سال آینده از ۲۹ شهریور ماه آغاز میشود. و دانشجویان از ۱۲ تا ۱۴ مهر به مدت سه روز میتواند نسبت به حذف و اضافه خود اقدام کنند.
بر اساس اعلام دانشگاه تهران امتحانات میان ترم دانشجویان دانشگاه تهران در ترم آینده از ۱۷ آبان آغاز و ۲۸ پایان مییابد و ۲۴ دی پایان کلاسهای نیم سال اول دانشجویان اعلام شده است. همچنین امتحانات نهایی ترم نیز از ۲۵ دی ماه آغاز میشود و این مهلت تا ۹ بهمن ادامه دارد.
دانشگاه شریف: زمان ثبت نام دانشجویان مقاطع مختلف / آغاز امتحانات از ۲۲ دی ماه
بر اساس تقویم آموزشی دانشگاه صنعتی شریف ثبت نام دانشجویان کارشناسی (ورودی ۹۸ و ماقبل) از روز ۱۵ شهریور آغاز و تا روز سه شنبه ۱۸ شهریور ادامه دارد. همچنین ثبت نام دانشجویان تحصیلات تکمیلی (ورودی ۹۸ و ماقبل) از روز چهارشنبه ۱۹ شهریور آغاز میشود و تا روز شنبه ۲۲ شهریور ماه ادامه خواهد داشت.
بر اساس این اطلاعیه آخرین مهلت تقاضای مرخصی تحصیلی روز سه شنبه ۸ شهریور اعلام شده است. کلاسها در این نیمسال تحصیلی از ۲۹ شهریور آغاز میشود و تا ۱۴ دی ماه ادامه دارد.
همچنین آخرین مهلت تقاضای حذف نیمسال روز چهارشنبه ۳ دی ماه سال جاری اعلام شده است. امتحانات پایان ترم نیز از روز دوشنبه ۲۲ دی ماه آغاز خواهد شد و تا روز یکشنبه ۵ بهمن ماه ادامه خواهد داشت.
دانشگاه علمی و کاربردی: پذیرش نو دانشجویان با تأخیر از نیمه مهرماه
کلاسهای علمی کاربردی دانشگاه جامع علمی و کاربردی از امروز ۱۵ شهریورماه آغاز شده و بنا به گفته مسئولان این دانشگاه بخش نظری کلاسها به صورت مجازی برگزار و بخش عملی با رعایت پروتکلهای بهداشتی به صورت حضوری برگزار میشود.
رئیس دانشگاه اعلام کرده است پذیرش نودانشجویان از نیمه مهرماه با تأخیر خواهد بود ولی دانشجویان جاری دانشگاه از ۱۵ شهریورماه پذیرش میشوند و تلاش ما این است که بخش عملی دروس تا آغاز پیک جدید کرونا برگزارشده و سپس دروس نظری به صورت مجازی برگزار خواهد شد.
دانشگاه پیام نور: انتخاب واحد تا ۲۳ شهریور ادامه دارد
بر اساس اعلام این دانشگاه، ثبت نام و انتخاب واحد ترم مهر ۹۹ از ۱۰ شهریور برای دانشجویان کارشناسی و ارشد دانشگاه آغاز شده است و تا ۲۳ شهریور ادامه دارد. این زمان برای ورودیهای قدیم بوده اما ثبت نام و انتخاب واحد دانشجویان جدید بعد از اعلام نتایج قبول شدگان صورت میگیرد.
دانشگاه خواجه نصیر: آغاز کلاسهای آموزشی از ۲۹ شهریور
همچنین معاون آموزشی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی اعلام کرده است که کلاسها از ۲۹ شهریور به صورت مجازی برگزار خواهد شد.
دانشگاه خوارزمی: انتخاب واحد تا ۱۸ شهریور / شروع کلاسها از ۲۲ شهریور
انتخاب واحد در دانشگاه خوارزمی از امروز آغاز شده و تا ۱۸ شهریور ماه ادامه دارد. دانشگاه همچنین اعلام کرده است انتخاب واحد با تأخیر در روزهای ۱۹ و ۲۰ شهریور انجام میشود.
شروع کلاسها ۲۲ شهریور خواهد بود و حذف و اضافه دو درس (ویژه کارشناسی) در تاریخهای ۲۹ شهریور تا ۲ مهرماه صورت میگیرد.
به گزارش مهر، فعالیت دانشگاهها در حالی از امروز به صورت رسمی آغاز شده که هنوز ابهاماتی در خصوص نحوه برگزاری ترم تحصیلی جدید وجود دارد؛ چراکه همین چند روز گذشته وزیر علوم اعلام کرد مبنای شروع کار، فعلاً آموزش مجازی است. رئیس جمهور اما امروز در جلسه ستاد ملی کرونا تاکید کرد که دانشگاهها در صورت امکان، باید کلاسها را به صورت حضوری برگزار کنند.
در همین رابطه قرار است روز پنج شنبه جلسهای در خصوص فعالیت دانشگاهها در سال تحصیلی جدید با وزیر علوم برگزار شود؛ جلسهای که انتظار میرفت زودتر از اینها برگزار شود. چرا که همچنان دانشگاهها با این سوال مواجه هستند که در ترم جدید بر چه اساسی باید برنامهریزی کنند؟ حضوری، مجازی و یا ترکیبی؟
دانشگاهها همچنین با این پرسش رو به رو هستند که باید در ترم جدید پذیرای چه تعداد دانشجو به صورت حضوری باشند؟ از طرفی هنوز جزئیات و نحوه پذیرش دانشجویان و استقرارشان در خوابگاه، چگونگی تأمین و توزیع غذا و نحوه ارائه سایر سرویس دهیها به دانشجویان غیربومی و … مشخص نیست. با این وجود، اگر قرار باشد دانشگاهها پذیرای دانشجویان باشند، اینکه هنوز هیچ دستورالعمل مشخصی برای حضور دانشجویان در کلاس و خوابگاهها تدوین و ابلاغ نشده، ابهام دیگری است که در آغاز سال تحصیلی پیش روی دانشگاهها قرار دارد.
منبع: مهر
الزامات فاصله گذاری اجتماعی در دانشگاهها/ كاهش ساعات كلاس درس
همزمان با آغاز رسمی سال تحصیلی جدید از امروز، تقویم آموزشی دانشگاهها نیز اعلام شد اما هنوز برگزاری كلاسها در برخی موارد با ابهاماتی مواجه است.
۱۳۹۹/۶/۱۶