به گزارش نما، محمدپارسا نجفی، درباره تفاوت بایدن و ترامپ در مسائل سیاست خارجی اظهارداشت: سیاست خارجی آمریکا صرف نظر از اینکه چه کسی در کاخ سفید باشد، یک ساز و کار عادی دارد و برای همه روسای جمهور آمریکایی یکسان است.
این کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: سیاست خارجی آمریکا چه برای بایدن، چه برای اوباما، چه ترامپ و یا حتی جورج بوش، هیچ تفاوتی ندارد. همه روسای جمهور آمریکا موظف هستند اهدافی را که ابرثروتمندان یا همان طبقه اصلی حاکم بر آمریکا تعیین میکنند، در سیاست خارجی آمریکا پیگیری کنند؛ بنابراین تفاوت چندانی بین روسای جمهور آمریکا در مقاطع مختلف وجود نداشته و ندارد.
وی با بیان اینکه بایدن هم از این چرخه و گردونه مستثنی نیست، اضافه کرد: نهایتاً سیاست خارجی بایدن میتواند تفاوت تاکتیکی با ترامپ داشته باشد، نه راهبردی و استراتژیک. یعنی از نظر استراتژیک تفاوت چندانی نخواهد داشت. برای مثال، از نظر تبلیغاتی یا سیاستهایی که بیان میکند، در دیپلماسی عمومی شاید نوع بیان و لحنش متفاوت باشد. ولی از نظر اهدافی که پیگیری میکند، هیچ تفاوتی ندارد.
نجفی تصریح کرد: مصداق این مسئله این است که بایدن ۸ سال معاون اوباما بود. در دورانی که اوباما رئیس جمهور بود، بایدن ۸ سال معاون او بود و درگذشته چند دهه هم عضو سنا بود.
وی سیاست خارجی ترامپ را در راستای سیاست خارجی اوباما دانست و افزود: مثلاً هم اوباما و هم ترامپ ایران را تحریم کردند. اصلاً تحریمهای ایران در دوران اوباما اجرایی شد و ترامپ مجدداً آنها را اجرا کرد.
این کارشناس مسائل بینالملل یادآور شد: هم اوباما و هم ترامپ از حمله عربستان و امارات به یمن حمایت کردند. در دوران اوباما و ترامپ به یک سان از تروریستها در سوریه حمایت شد و جنگ داخلی در سوریه در دوران اوباما شروع شد و ترامپ هم آن را ادامه داد.
وی اذعان داشت: هم اوباما، هم ترامپ و حتی جورج بوش از مخالفان دولت ونزوئلا حمایت کردند. در دوران جورج بوش بر علیه دولت قانونی چاوز کودتا شد، هم در دوران ترامپ. در دوران اوباما تحریم علیه دولت ونزوئلا شکل گرفت و ترامپ هم آن را ادامه داد. یعنی اقدامات غیرقانونی علیه دولت ونزوئلا در دوران جورج بوش، اوباما و ترامپ به یک شکل ادامه پیدا کرد.
نجفی ابراز داشت: امروز هم میبینید که بایدن در مراسم تحلیف خودش از نماینده خوآن گوایدو (رهبر مخالفان دولت ونزوئلا) دعوت کرد که در این مراسم شرکت کند، نه سفیر ونزوئلا؛ یعنی مخالفان دولت قانونی نیکلاس مادورو در کاراکاس به رسمیت میشناسد، نه دولت قانونی این کشور.
سیاست خارجی بایدن نمیتواند تفاوت چندان چشمگیر و استراتژیکی با سیاست خارجی ترامپ، اوباما و جورج بوش داشته باشد.
این کارشناس با اشاره به ادعاهایی مبنی بر بازگشت بایدن به برجام، تاکید کرد: صرف نظر از اینکه به برجام بازگردد یا بازنگردد، هدف اصلی بایدن در آنچه که در سیاست خارجی پیگیری میکند، ادامه فشار به ایران است، حالا اینکه نوع فشار و نوع تبلیغاتی که آنجا میدهد به چه صورتی است، میتواند جای بررسی داشته باشد؛ اما در اصل فشار علیه ایران را ادامه خواهد داد.
وی گفت: آمریکا به همین سادگیها دست از فشار همه جانبه علیه ایران برنمیدارد. حتی زمانی که برجام تصویب شد و نماینده آمریکا در دوره اوباما به قطعنامه شورای امنیت رأی مثبت داد و ایران از ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد خارج شد، در آن زمان هم آمریکا تحریمها را در عمل برنداشت.
نجفی خاطرنشان کرد: حالا اینکه بایدن به برجام برگردد یا برنگردد، تحریمها برای ایران ادامه خواهد داشت و نکته مهم این است که اگر بایدن هم بخواهد به برجام برگردد، ولی تحریمها را لغو نکند، سودی نصیب ایران نخواهد شد، مضاف بر اینکه، چون ترامپ، یک طرفه یک قطعنامه بینالمللی را نقض کرده و از آن خارج شده، باید غرامت هم بپردازد.
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: یعنی، چون قبول کرده بود که اگر ایران برجام را اجرا کند، اما آنها تعهداتی که دارند را اجرا نکنند، باید غرامت بپردازد و بعید است که دولت آمریکا این را بپذیرد. اگر آمریکا میخواهد به صورت قانونی و منطقی به برجام بازگردد، باید هم تحریمها را بردارد و هم غرامت خسارتهایی که در این مدت به ایران وارد کرده است را بپردازد.
وی با اشاره به اینکه در دوران تبلیغات انتخاباتی برجام را به عنوان یکی از اهداف خودش مطرح کرده بود، گفت: در دوران انتخابات و تبلیغات انتخاباتی، حرفهای زیادی میزنند؛ اما وقتی به قدرت میرسند، زیر آن میزنند. نمونه بسیار بارز آن را میتوان در بستن زندانهای گوانتانامو توسط اوباما در زمان تبلیغات انتخاباتیاش ببینیم. اوباما ۸ سال رئیس جمهور آمریکا شد و زندان گوانتانامو را هم نبست. در واقع اینها موضوعاتی است برای تبلیغ انتخاباتی، برای فریب رای دهندگان.
نجفی در پایان خاطرنشان کرد: با این حال برگشتن بایدن به برجام از نظر وجهه بینالمللی میتواند برای آمریکا ترمیم کننده باشد. اما من بعید میدانم همه تحریمهایی که علیه ایران اعمال شده را بردارند. حتی آن دسته از تحریمهایی که در دوران ترامپ افزوده شده را بعید میدانم که لغو کنند.
منبع: میزان
بایدن؛ ترامپی دیگر!
كارشناس مسائل بینالملل گفت: همه رؤسای جمهور آمریكا موظف هستند اهدافی را كه اَبر ثروتمندان یا همان طبقه اصلی حاكم بر آمریكا تعیین میكنند، در سیاست خارجی آمریكا پیگیری كنند.
۱۳۹۹/۱۱/۶