نسخه چاپی

نكاتی در رابطه با خانه تكانی ایمن

عکس خبري -نکاتي در رابطه با خانه تکاني ايمن

هر ساله با نزدیك شدن به سال نو حوادثی از قبیل برق گرفتكی، زخمی شدن و سقوط به دلیل خانه تكانی افزایش می‌یابد. نكاتی در خصوص خانه تكانی ایمن منتشر شده است.


به گزارش نما، طبق نتایج اعلام شده از سوی سازمان آتش نشانی و اورژانس بیمارستان ها، زمستان هر سال بخشی از تماس‌ها و مراجعات به این مراکز مربوط به افرادی است که در فرآیند خانه تکانی دچار حادثه‌های جزئی یا جدی می‌شوند.

برخی از ما در انجام این سنت بی توجهی یا سخت گیری می‌کنیم که زمینه آسیب دیدن را فراهم می‌کند. مشکلات تنفسی، سقوط، سوختن، زخمی شدن و برق گرفتگی شایع‌ترین سوانحی است که ایستگاه آتش نشانی و مراکز درمانی درباره آن هشدار می‌دهند. در این مطلب با یادگیری اصولی ساده می‌توانیم از این اتفاقات ناخوشایند پیشگیری کنیم. تا هم نوروز به کاممان تلخ نشود هم مراجعه‌های ما در شرایط کرونایی باری مضاعف به دوش کادردرمان نباشد. از طرفی مراجعه به مراکز درمان در چنین ایامی می‌تواند خطر ابتلای ما به کرونا را به دنبال داشته باشد.

اول اندرونی بعد بیرونی!

بی برنامگی کار را طولانی و سخت می‌کند به خصوص برای زوج‌های جوان که اولین تجربه خانه تکانی را پشت سر می‌گذارند. خستگی، تمرکز را پایین می‌آورد این موضوع زمینه دچار شدن به سوانح را فراهم‌تر می‌کند؛ بنابراین بهتر است برای پیشگیری، برنامه ریزی کنیم و آن هم اصولی تا دچار دوباره کاری و خستگی نشویم. برای برنامه ریزی بهترین شیوه دقت به نظافت درونی و بیرونی است. اولویت با نظافت بخش‌های درونی خواهد بود، چون ریخته شدن گرد و خاک، پرز و دوده این قسمت‌ها روی قسمت‌های بیرونی، کاملاً قابل پیش بینی است. اگر قبلا قسمت بیرونی را نظافت کرده باشیم کار خودمان را سخت می‌کنیم، شاید برای مثال دوباره ناچار شویم تکه موکت یا فرشی را بشوییم یا قسمتی از دیوار را دوباره دستمال بکشیم.

برای ساده‌تر شدن کار می‌توان قسمت درونی را نیم سال اول نظافت کرد، چون معمولاً پر از وسایل جزئیات و زمان بر است. قسمت بیرونی هم که نظافت دیوارها، پرده ها، موکت، فرش و مبلمان است را ۶ ماه دوم می‌توان انجام داد. منظور از قسمت درونی شامل کمدها، کمددیواری، کابینت و بخش‌هایی مثل انباری و ... هستند.

سقوط آزاد ممنوع!

یکی از پر تکرارترین حوادث خانه تکانی سقوط، لیز خوردن یا پرتاب شدن است حتماً چهارپایه‌ای که استفاده می‌کنیم تراز باشد و در حالت عادی لق نزند، چون وقتی روی آن می‌ایستیم این لق زدن‌ها به مراتب بیشتر و خطرناک می‌شود. یک موضوع را ابداً فراموش نکنیم؛ حفظ جان ما واجب‌تر از هر چیز دیگری است. این قاعده کمک می‌کند وقتی دچار سخت گیری یا وسواس می‌شویم یا حواس پرتی بیشتر دقت و کار را مدیریت کنیم

برای مثال پاک کردن قسمت بیرونی پنجره خانه واقعاً ضرورت ندارد به خصوص برای خانم ها. چرا باید روی چهارپایه یا لبه پنجره برویم و ریسک هر خطری را بپذیریم؟ منطقی نیست. قبل از قراردادن چهارپایه سطل‌های آب و کف حتماً لوازم اضافه را از روی زمین یا مسیر تردد جمع کنیم. ماموران آتش‌نشانی می‌گویند که بارها پیش آمده پای کسی به وسیله‌ای گیر و به چهارپایه برخورد می‌کند، همین موضوع ساده سبب سقوط افراد و افتادن چهارپایه می‌شود.

اتفاق‌هایی که گاه جبران ناپذیر خواهد شد. به هیچ وجه زیر چهارپایه پارچه سُر یا پاره قرار ندهیم، کافیست پایمان گیر کند و حادثه رقم بخورد. روی چهارپایه روزنامه، پارچه یا وسیله دیگر نیندازیم. تعادلمان را بهم می‌زند. بهتر است فرد دیگری پایین بایستد دستمال کف، نم و خشک را آماده کند و به فردی که بالای چهارپایه رفته، بدهد. بارها پیش آمده فرد برای جلوگیری از سقوط سطل آب یا کف روی زمین، تعادلش را از دست داده و حوادث بدتری رقم خورده.

برق شوخی ندارد

برای نظافت، وسواس و حساسیت بیجا نداشته باشیم. برخی واقعاً کارهای عجیبی انجام دهند؛ نظافت پریزها با دستمال نم یا استفاده از اسپری اطراف آن جداً خطرناک است حتی اگر جریان برق را قطع کرده باشیم. رطوبت باقیمانده اطراف پریز یا داخل آن خطر برق گرفتگی، اتصالی برق و آتش سوزی را افزایش می‌دهد. به هیچ وجه از مفتول، خلال دندان یا گوش پاک کن برای نظافت پریزها استفاده نکنیم. کشیدن دستمال بسیار کم نَم کافیست. برای پیشگیری از نفوذ آب به پریز موقع نظافت دیوار در وهله اول میزان رطوبت دستمال‌های کف و نم کافی باشد تا آب روی دیوار شره نکند. همچنین می‌توان از درپوش برای پریزها استفاده کرد تا رطوبت داخلش نرود. این درباره نظافت زنگ خانه و آیفون هم صادق است. به هیچ وجه از سشوار، جاروبرقی برای نظافت پریز استفاده نکنیم نتیجه واقعا خطرناک خواهد بود.

پیشگیری بهتر از درمان

یکی دیگر از نکات خانه تکانی ایمن، داشتن نگاه پیشگیرانه و پیش‌بینی کننده است. نگران نباشیم، این مهارتی عجیب و غریب نیست و نیاز به آموزش خاصی ندارد؛ منظور از این نگاه همان رعایت اصول اول ایمنی، بعد کار است. برای مثال وقتی در حال نظافت دیوار هستیم، قاب‌های عکس را به فردی تحویل دهیم که دستش خشک است تا سر نخورد. موقع پاک کردن یا درآوردن طبقات شیشه‌ای و لغزنده بوفه یا دکور دیواری حتماً دستکش خشک بپوشیم یا دستمان خشک باشد. اگر لبه‌های شیشه تیز و برنده است آن را سنباده بکشیم تا موقع جازدن، دستمان را نبرد.

لوازم مورد نیاز و کارمان را لبه سطوح نگذاریم، چون ممکن است پرتاب شوند. اگر فرزند کوچک در خانه داریم وقتی وسایل را نظافت و گردگیری می‌کنیم ترجیحاً روی یک سطح بلند صاف و محکم مثل میز ناهارخوری یا پیشخوان آشپزخانه بچینیم. یکی از دلایل تماس‌های والدین وحشتزده با اورژانس یا مراجعه شان به بیمارستان به دلیل بلعیدن اجسام، کوفتگی ناشی از افتادن اشیاء، بریدگی یا سوختگی فرزندان با اجسام تیز و داغ است.

اگر پرده‌ها را در خانه می‌شوییم و اتو می‌کشیم حتماً تا خنک شدن اتو درب اتاقی که اتو در آن قرار دارد را ببندیم تا کنجکاوی اطفال یا حواس پرتی نوجوانان کار دستمان ندهد. حتماً بعد از نظافت هر قسمت درش را ببندیم به خصوص درِ کابینت‌ها یا کمد لباس را. بارها پیش آمده بعضی افراد در را باز، اما فراموش می‌کنند، ببندند سر یا صورت نفر بعدی با در برخورد می‌کند و حادثه‌ای دردناک رقم می‌خورد. اگر قسمتی را نظافت می‌کنیم که باید خم شویم و بالای آن طاقچه یا سطحی تیز هست حتماً آن قسمت را عایق یا ضربه گیر بزنیم یا در طول کار بارها در ذهن خود مرور کنیم که موقع بلند شدن حواسمان جمع باشد تا به سرمان ضربه وارد نشود.

ریه‌ها را لازم داریم!

هرگز انواع شوینده را مخلوط نکنیم. رعایت این هشدار اگر سال‌های قبل مهم بود امسال با توجه به شرایط کرونایی بسیار ضروری است. بخار شیمیایی هر شوینده می‌تواند اثری نامطلوب روی دستگاه تنفسی ما داشته باشد. به خصوص وقتی از آب داغ برای حل کردن شوینده استفاده می‌کنیم. حواسمان باشد، شوینده‌ها را در مسیر جریان هوا قرار دهیم به هیچ وجه در فضای بسته این کار را انجام ندهیم. به توصیه‌های اینستاگرامی و اینترنتی یا راهکارهای جمع بانوان نسبت به ترکیب شوینده‌ها و دستیابی به محلول شوینده جادویی بی توجه باشیم.

ترکیب محلول سفید کننده، انواع جرم بردار غلیظ، پودرهای شوینده و آب گرم حتی در فضای دارای جریان هوا می‌تواند بلایی به مراتب بدتر از ویروس کرونا بر سر ریه ما بیاورد. حتی کار را به بستری شدن یا تنگی نفس طولانی بکشاند. حالا با یک ریه آسیب دیده چطور می‌توان در برابر کرونا و آسیب‌های آن ایمن بود؟ راحت نفس کشیدن و سلامتی مهمتر است یا برق زدن سرامیک‌های آشپزخانه یا حمام یا فرش خانه؟

آتش سوزی و بی دقتی

سوانح سوختگی هم یکی دیگر از اتفاقات بد روزهای خانه تکانی است. اورژانس بیمارستان‌ها سوختگی‌هایی را پانسمان می‌کنند که می‌توانست اتفاق نیفتد. یکی از مهمترین دلایل این نوع آسیب، کار کردن کنار شعله روشن اجاق گاز است. ما برای نظافت از انواع اسپری و شوینده‌ها همچنین پارچه‌ها استفاده می‌کنیم. برخی از این اسپری‌ها دارای موادی با قابلیت مشتعل شدن هستند.

آشپزخانه یکی از چرب‌ترین قسمت‌های هر خانه است. به خصوص حوالی اجاق گاز، نباید مواد شوینده را کنار گاز اسپری کرد، چون به طرز باور نکردنی هُرمی از آتش به سمت اطراف پخش می‌شود و در برخورد با پرده آشپزخانه، لباس‌ها یا پارچه‌هایی که آن حوالی هستند می‌تواند فاجعه راه بیندازد. هنگام بالا رفتن و ایستادن روی سطوحی از کابینت‌ها یا پیشخوان برای نظافت پنجره، دیوار یا گنجه ها، دقت کنیم. پوشیدن شلوار پاچه گشاد یا دامن اصلاً انتخاب مناسبی نیست. بارها پیش آمده افراد به دلیل لغزنده بودن سطوح یا گیر کردن بخشی از این لباس‌ها زیر دست و پا، تعادلشان بهم خورده، لباسشان با شعله برخورد کرده یا در تماس با اجسام داغ یا کتری، قابلمه غذا و ... دچار سوختگی شدند.

امسال بروید مرخصی

خانم‌های باردار هم این ایام بهتر است کار را به پس از زایمان موکول کنند یا حتماً از دیگران کمک بگیرند. به هیچ وجه نباید دست تنها کار نکنند. به خصوص ماه‌های اول و آخر که با بزرگ شدن حجم شکم، تعادل در راه رفتن سخت و انجام یک کار ساده هم به مراتب خسته کننده و دشوارتر می‌شود. به هر حال برای انجام کارهای سبک این موارد را از قلم نیندازند.

از شوینده‌های غلیظ و تند اصلاً استفاده نکنند. طولانی مدت نایستند که برای مادر و نوزاد به هیچ وجه خوب نیست. خم شدن‌های مکرر، فشار زیادی به نوزاد وارد می‌کند پس کارهای سنگین کاملاً ممنوع! روی نردبان و چهارپایه نروند و برای جابجایی اجسام حتماً از دیگران کمک بگیرند. افزایش خطر سقط نوزاد در ۳ ماهه نخست، دیسک کمر، اختلال در رشد کودک با تاثیر حرکات پرفشارِ کارهای خانه تکانی و مواد شیمیایی شوینده ها، فشار به ناحیه کلیه و مثانه زایمان زودرس و ساییدگی زانو هنگام و پس از بارداری از بدترین عوارض کار کردن در دوران بارداری است.
منبع: فارس

۱۳۹۹/۱۲/۱۷

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...