به گزارش نما، با نگاهی کوتاه به جامعه متوجه میشوید که سبک زندگی جوانان دست خوش تغیرات اساسی شده است، جوانان دهه ۸۰ و ۷۰ سبک زندگی بسیار متفاوتی با دیگر نسلها قبل از خود دارند و روزگار جوانی خود را به سبک دیگری میگذرانند؛ اما مهمترین تغییرسبک زندگی درمیان جوانان این است سن ازدواج در میان جوانان افزایش چشمیگیری داشته است به طوری که در کنار بالا رفتن سن ازدواج، تعداد زیادی از دختران و پسران به فکر تجرد قطعی در زندگیشان هستند و تنهایی را به زندگی مشترک ترجیح میدهند موضوعی که میتواند برای جامعه زنگ خطری باشد و وضعیت افزایش جمعیت را زیر سوال ببرد .
موج تجرد گرایی میان جوانان
موضوع تجرد در میان جوانان یکی از بحثهای مهم جامعه شناسان است، با گفتوگویی کوتاه در سطح جوانان جامعه انجام دهید متوجه تمایل جوانان به تجرد گرایی می شوید، هر یک از این دختران و پسران برای مجرد ماندن خود دلایل مختلفی را مطرح میکنند که از بیکاری و وضعیت اقتصادی گرفته تا تحصیلات عالی را شامل میشود، برخی از جوانان دمبخت مشکل اصلی خود را مشکلات اقتصادی و برخی هم انتظارات و شرایط طرف مقابل مانند داشتن مهریههای سنگین، شغل دائم، خانه و خودروهای لوکس میدانند.
وجود عوامل مختلف در رشد تجرد گرایی
امیر محمود حریرچی در گفتوگو با میزان در مورد دلایل تجرد گرایی در میان جوانان گفت: متاسفانه در حال حاضر عوامل مختلفی دست به دست هم دادهاند، تا جوانان میلی برای ازدواج نداشته باشند و اگر هم مایل به ازدواج هستند، به دلیل وجود مشکلات فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی نمیتوانند به هدف خود برسند.
وی افزود: در جامعه امروزه سن ازدواج از سن معقول بالاتر رفته است، که مقصر این قضیه هم دستگاههای ذیربط و مشکلات فراوانی به ویژه مشکلات اقتصادی است که سد راه جوانان برای امر ازدواج شده است.
حریرچی بیکاری را مهمترین مانع ازدواج در کشور عنوان کرد و گفت: وقتی جوانان ما شغلی برای کسب درآمد نداشته باشند و یا اگر هم شغلی دارند، از آینده شغلی خود مطمئن نباشند، چگونه میتوانند به ازدواج فکر کنند، نداشتن شغل مناسب و یا نبود شغل پایدار و دائمی ، بدون شک مشکلی است که خیلی از جوانان با آن درگیر هستند و همین امر هم باعث میشود که نتوانند برای آینده یک زندگی تصمیم بگیرند.
حریرچی تاکید کرد: اگر دولت، ساز و کاری را ارائه دهد که جوانان بعد از فارغ التحصیلی وارد بازار کار شوند و بسته به نیازهای اقتصادی جامعه ، رشتههای تحصیلی دانشگاهها را تعریف کنند تا حدودی میتوان از بیکاری جوانان تحصیل کرده جلوگیری کرد.
این جامعهشناس، نداشتن مسکن را نیز علت بعدی بالا رفتن سن ازدواج عنوان و خاطر نشان کرد: موضوع بعدی بالا بودن قیمت مسکن است و در حال حاضر افرادی هم که کار دارند برای اجاره خانه یا خرید آن با مشکل مواجه هستند، که این مورد نیز زمینه را برای بالا رفتن سن ازدواج فراهم میکند، نقطه قابل تامل این است که ما در جامعه نزدیک ۵ میلیون مجرد داریم که بالای ۴۰ سال هستند، درصد بالایی از این افراد را بانوان تشکیل میدهند.
وی گفت: یکی دیگر از دلایل تمایل تجرد گرایی در میان جوانان طلاق در خانواده است؛ یعنی اینکه در یک خانواده خواهر یا برادر که طلاق میگیرد و در زندگی با مشکل رو به رو میشود فرزند دیگر که شاهد اختلافات خواهر یا برادر خود است تمایل خود را به ازدواج از دست میدهد.
راهکار چیست؟
به نظر میرسد شاید یکی از راهکارهای مقابله با تجرد گرایی میان جوانان و تشویق جوانان به ازدواج این است که باید خانوادهها نیز با شرایط امروزی همراه باشند، بحث تجملات در یک ازدواج میتواند مانع بزرگی بر سر راه یک جوان مجرد باشد، برخی از آداب و رسوم دست و پاگیر برای برگزاری مراسم ازدواج و برخی مسائل قضایی مثل زندان رفتن در صورت عدم تامین مهریه نیز مانع ازدواج جوانان میشوند.البته خانواده ها نیز نباید در امر مهریه سختگیری بیش از حد داشته باشند و مهری های نجومی تعیین کنند. بنابر این بهتر است در مرحله اول مشکلات اقتصادی و اشتغال حل شوند و دوم برای افزایش امید به زندگی جوانان برنامه ریزی شود.
منبع: میزان
حضور ۵ میلیون مجرد در كشور/ علت اصلی «تجردگرایی» چیست؟
امروزه مشكلات و دلایل متعدد زیادی باعث مجرد ماندن برخی از جوانان شده كه هرگز ازدواج و تشكیل زندگی مشترك جزو برنامه هایشان نیست.
۱۴۰۰/۲/۱