به گزارش نما، نصیره مقدم فر دکتری تخصصی روانشناسی، گفت: یکی از موضوعات مهم در روانشناسی سلامت و بهداشت روانی، تاب آوری است.
وی افزود: تاب آوری، ظرفیت مثبت برای کنار آمدن با استرس و سختی است. افرادی که تاب آوری بالایی دارند، در برابر آسیبها و استرسهای اجتناب ناپذیر، مقاومت بیشتری دارند و به طور انعطاف پذیری خود را با آن انطباق میدهند.
مقدم فر ادامه داد: هنگامی که افراد در بستر استرسهای زندگی قرار میگیرند سعی میکنند از طرق مختلفی هیجانات خود را تنظیم کنند. ازآنجایی که وقایع استرس زا، ذاتاً بسیار هیجانی است، توانایی افراد در تنظیم هیجانات شأن میتواند عامل بسیار مهمی در تعیین تاب آوری آنها باشد.
وی سپس به برخی از راهکارهای ارتقا تاب آوری در شرایط بحرانی اشاره کرد و افزود: ندیدن بحرانها به صورت موقعیتهای برطرف نشدنی در فراز و نشیبهای زندگی غیرقابل اجتناب هستند لذا، تفسیر ما از این موقعیتها و پاسخی که به آنها داده میشود مهم است. اگر موقعیتهای نامطلوب زندگی را به صورت مسائلی حل نشدنی ببینیم، گامهای مثبتی که قادریم برداریم، محدود یا بازداری میشود
این دکترای تخصصی روانشناسی به مقوله پذیرش اینکه تغییر در زندگی غیرقابل اجتناب است، اشاره کرد و گفت: پذیرش موقعیتهایی که فرد نمیتواند تغییر دهد و تمرکز بر شرایطی که میتواند تغییر یابد گام مهمی در جهت تاب آوری شخصی فرد است.
وی ادامه داد: داشتن هدف در زندگی شاخص مهمی در تاب آوری است. فردی که اهدافی را تعیین میکند برای تحقق بخشیدن به آنها کار خواهد کرد. تلاش برای این منظور و خود دستاوردها منبعی برای خشنودی و رضایت فرد خواهد بود.
مقدم فر تاکید کرد: برخی افراد ممکن است منفعل باقی بمانند هنگامی که با مسئلهای مواجهه میشوند و منتظر میمانند که تا مسائل خودشان حل شوند این نوع برخورد با مسائل شاخصی از عدم تاب آوری است.
وی در نهایت به مدیریت استرس اشاره کرد و گفت: مدیریت استرس راهی مؤثر برای افزایش تاب آوری کلی است. رفتارهایی که به سلامت ما کمک میکند، مانند خواب کافی و ورزش و همچنین اقدامات خاصی که میتوانید در لحظههای استرس انجام داد. مانند، تمرینات تنفسی دیافراگم، نوشتن، حل مسئله، ریلکسیشن و…، که با انجام بعضی تمرینها، این مهارتها را میتوان فرا گرفت و بر آنها تسلط یافت.
مقدم فر د در پایان افزود: اگر چه برخی از افراد به طور طبیعی از این توانایی برخوردارند، با این حال این رفتارها فقط صفات ذاتی نیستند و میتوانید تاب آوری را هم در خود و هم در فرزندانتان به وجود بیاورید.
منبع: مهر
افراد چگونه به تاب آوری می رسند/اهمیت مدیریت استرس در زندگی
عضو سازمان نظام روانشناسی و مشاوره كشور، در ارتباط با اهمیت دستیابی به تاب آوری در جامعه توضیحاتی ارائه داد.
۱۴۰۰/۳/۱۷