به گزارش نما، «روزنامه کیهان» در ستون اخبار ویژه خود نوشت: روزنامه اعتماد مینویسد: «براساس گزارش بانک مرکزی از نماگرهای اقتصادی تابستان خروج حدود ۶ میلیارد دلار سرمایه در ۶ ماهه نخست سال جاری یکی از مهمترین دادههایی است که در این گزارش میتوان یافت؛ خروج این میزان سرمایه از کشور در حالی است که در کل سال ۹۹ حدود ۶ میلیارد و ۳۱۸ میلیون دلار از کشور خارج شده بود؛ این امر نشان میدهد که با وجود اعلام زمان آغاز به مذاکرات پیرامون احیای برجام در تابستان از سوی برخی مقامات مسئول، کشور از نظر سیاسی و اقتصادی آمادگی جذب یا نگهداشت سرمایههای دلاری و ریالی را ندارد. بنابراین افراد ترجیح میدهند پول و سرمایه خود را خارج کرده و به سایر کشورها منتقل کنند. البته که نبود آینده روشن و قابل پیشبینی از اقتصاد نیز بر این تاثیرات منفی گذاشته است.
گزارشها حاکی از آن است که از سال ۹۶ تا ۹۸ کل سرمایهگذاری ثابت ناخالص روندی نزولی داشته و از ۳۱۷ هزار میلیارد تومان به حدود ۲۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده؛ البته که در سال گذشته تغییر مسیر داده و با ۵ درصد افزایش به ۲۶۲ هزار میلیارد تومان رسید. اما باز هم نسبت به سال ۹۶ در رقم پایینی قرار دارد. عمده دلیل کاهش سرمایهگذاری در کشور نیز به دلیل بحرانهای ریز و درشت اقتصادی و از همه مهمتر تغییرات نرخ دلار است که باعث میشود افراد به جای سرمایهگذاری در کشور، سرمایههای خود را خارج کنند. در ۶ ماهه نخست سال جاری نیز مانند تمام ماههای سالهای ۹۶ تا ۹۹، تراز حساب سرمایه منفی بوده؛ تا آخر تابستان بیش از ۶ میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده که حتی از مدت مشابه سال ۹۹ نیز بیشتر است. تا تابستان سال گذشته ۳ میلیارد و ۸۹۲ میلیون دلار کل سرمایهای بود که از کشور رفته بود. نکته در این است که خروج بیش از ۶ میلیارد دلار سرمایه از کشور در ۶ ماه، تقریبا به اندازه کل خروج سرمایه در سال ۹۹ است.»
هرچند این روزنامه حامی دولت سابق تلاش کرده فرار سرمایه از کشور را به موضوع مذاکرات و برجام پیوند بزند، اما علت واقعی را باید در بیتدبیریهای دولت گذشته جستوجو کرد. نخستین نکته درباره حراج نزدیک به ۶۰ میلیارد دلار ارز کمیاب، ظرف ۳ سال اخیر توسط دولت روحانی است که اغلب ارزهای واگذار شده، به هدف تنظیم بازار و تامین کالاهای اساسی اصابت نکرده است. همچنان که دولت، کاری به خروج ارز از کشور نداشته است. طبیعتا تعیین نرخ نابجای ۴۲۰۰ تومانی برای دلار و واگذاری غلطتر آن، یکی از دلایل پدید آمدن رانت در حوزه ارزی و ضمنا خروج منابع ارزی از کشور بوده است.
اعتراف روزنامه زنجیرهای به خروج ۶ میلیارد دلار از کشور فقط در ۶ ماه پایانی دولت روحانی در حالی است که این دولت و حامیان آن ادعا میکردند حداقل ۱۵۰ میلیارد دلار سرمایه خارجی را برای سرمایهگذاری به ایران جذب و جلب خواهند کرد!
۶ میلیارد دلار فرار سرمایه فقط در چند ماه پایانی دولت سابق
روزنامه حامی دولت روحانی اعتراف كرد كه فقط در ۶ ماهه پایانی آن دولت، ۶ میلیارد دلار فرار سرمایه از كشور رخ داده است.
۱۴۰۰/۱۰/۲۷